https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

SGP Pomgrad po stečaju Aha Mure največji zaposlovalec v Pomurju

Murska Sobota, 11.06.2014 ob 13:00  

Na sedežu podjetja SGP Pomgrad v Murski Soboti so bili predstavljeni poslovni rezultati podjetja v preteklem letu in poslovni načrti za naslednje poslovno obdobje. Spregovorili so Stane Polanič, predsednik uprave ter Igor Banič in Boris Sapač, člana uprave, ki so med drugim predstavili tudi nekaj najpomembnejših letošnjih gradbenih projektov.


Skupina SGP Pomgrad, ena največjih slovenskih gradbenih skupin, je poslovno leto 2013 zaključila z 128 milijonov evrov konsolidiranih prihodkov, kar je za dobrih 26 odstotkov več kot leto poprej. Rezultat iz poslovanja je znašal 1,87 milijonov evrov.

Po stečaju Mure SGP Pomgrad največji zaposlovalec v Pomurju

Po besedah Polaniča je skupini SGP Pomgrad tudi v najbolj kriznih letih med 2010 in 2013 uspelo povečevati prihodke in dobiček, medtem ko se je v tem času slovenska gradbena dejavnost po prihodkih skrčila za 42 odstotkov, proizvodnja gradbenega materiala skupine pa za 56 odstotkov. Kljub krizi in vsemu, kar ji je doletelo v preteklem letu, je skupini uspelo obstati ter postati največje slovensko gradbeno podjetje in zaposlovalec v Pomurju.

 

"Glede na dejstvo, da je obseg gradbeništva v Sloveniji v letu 2013 ponovno padel, in sicer za skoraj 3 odstotke napram letu 2012, smo z lanskoletnimi rezultati zelo zadovoljni. Vsekakor se bomo tudi v prihodnje trudili za nadaljno rast in stabilnost podjetja," je v svojem nagovoru komentiral Polanič. Za letošnje leto, ko se nakazuje konec krize, pa napoveduje boljše čase in rezultate, ki jih pričakujejo tudi prihodnja leta.

Uspešno poslovanje podjetja v letu 2013

Podatke iz poslovanja podjetja v preteklem letu je predstavil Banič, ki je pojasnil, da je skupini skozi poslovanje uspelo dvignili skupno realizacijo, ki je lansko leto znašala 127,6 milijonov prihodkov iz poslovanja. Rezultat iz poslovanja v letu 2013, ki ga je skupina dosegla, znaša 1.870.000 evrov, kar je po mnenju Baniča dober rezultat. Za letošnje leto načrtujejo povečanje poslovnih prihodkov napram letu 2013 za približno 10 odstotkov, kar bo posledica povečanja tržnega deleža, še posebej na področju komunalne infrastrukture in izvedbe inženirskih objektov.

 

Skupina zaposluje okrog 680 ljudi, od tega jih je čez 600 za nedoločen čas in 80 za določen čas, v času gradbene sezone pa zaposlujejo še čez 300 ljudi. Lansko leto so izvajali 139 projektov, povprečna vrednost projekta pa je bila 565.000 evrov. Za stroške dela so v letu 2013 porabili blizu 15 milijonov evrov. "V preteklem letu smo v skupini poslovali dobro, pozitivno poslovanje beležijo tudi vse družbe, ki sestavljajo to skupino, razen dveh družb, to sta Pomgrad ABI in Pomgrad GNG," je še dodal Banič.

Največji zaključen projekt je izgradnja dveh fakultet v Ljubljani

Nekaj najpomembnejših projektov je predstavil Sapač, ki je navedel, da jim je v preteklem letu uspelo pridobiti za približno 130 milijonov evrov del, kar je po njegovem mnenju rekord v primerjavi z letom 2012, ko je bilo 110 milijonov evrov, in letom 2011, ko je bilo le 60 milijonov evrov. V komercialnih aktivnostih so prevladovali predvsem infrastrukturni projekti, to so ekološka, cestna in železniška infrastruktura. Kot največji projekt skupine beležijo izgradnjo dveh fakultet v Ljubljani, to sta Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakulteta za računalništvo in informatiko, ki je bil v zadnjem obdobju največji visokogradenjski projekt v Sloveniji. Trenutno največji projekt pa predstavlja projekt modernizacije nivojskega križanja železnic v vrednosti 47 milijonov evrov.

 

Kot visokogradenjski projekt beležijo izgradnjo športne dvorane v Puconcih, med ekološke projekte pa štejejo Center za ravnanje z odpadki Puconci (CEROP), ki je bil gradbeno in tehnološko zahteven projekt. Končali so tudi čistilno napravo in kanalizacijo v Beltincih, v končevanju pa je še čistilna naprava in kanalizacija v Škofji Loki ter objekt večih čistilnih naprav in kanalizacij na Koroškem. Kot je povedal Sapač, ima skupina zagotovljena dela za celotno letošnje leto ter že za polovico leta 2015, v katerem so planirani projekti v vrednosti 67 milijonov evrov. Poleg tega je v načrtu za leto 2015 tudi izgradnja južne obvozne ceste v Murski Soboti in dokončanje avtoceste do hrvaške meje. Trenutno izvajajo prvi projekt za privatnega investitorja v Avstriji, prav tako pa potekajo komercialne aktivnosti za pridobitev novih projektov, tako v Avstriji, kot tudi na Hrvaškem.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.06.2014 ob 13:52 btk gost

      Čestitan! Vse lepo in prav, dokeč nede nišče začo kradnote, kak v vsakoj ferme kera je do zdaj šla v stečaj...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.06.2014 ob 14:07 ..... gost

      Plaće pa tak pač za silo ?

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.06.2014 ob 18:09 NAJ ŽIVI IVAN KRAMBERGER gost

      PARLAMENT bo treba STRMOGLAVIT zato ker NIČVREDNEŽI nedelajo za GOSPODARSTVO oz za državljane ampak se ukvarjajo sami s SABO

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.06.2014 ob 20:51 gost

      male si polanič zakopo z vogri zdaj si pa na koncu sam v luknjo spadno,,,,,,

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.06.2014 ob 20:52 ... gost

      @gost - NAJ ŽIVI IVAN KRAMBERGER to že delajo ene 10 let ziher, od kar se je začela kriza oz. še prej da "poštene" pakirajo iz vlade, tako da samo povezani lopovi ostanejo, itd... :D

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.06.2014 ob 7:08 XY gost

      teva še neta letela z pomgrada (banič,saPAČ)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.06.2014 ob 19:35 TOLAR gost

      Po tistem kdaj smo prišli v neko IZMIŠLJENO EVROPO nam gre v GOSPODARSTVU vse SLABŠE zato bo treba IZGNAT tiste ŠKODLJIVCE ki nam ŠKODIJO če tega nebo kmalu nam bo še SLABŠE če neverjamete PRISLUHNITE napovedi IVANA KRAMBERGERJA ki je dejal preden so ga TI ŠKODLJIVCI dali UMORIT nas pa PREKMURJE IZOBČILI IZ POLITIČNE DRUŽBE kot smo mi LJUDJE rome in nas NOVODOBNO ZASUŽNJILI zato VSA SRAMOTA PARLAMENTU ki Ni več že dolgo VLADNI ampak NOVODOBEN BIG BRADER

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.