https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bralna značka za odrasle v soboški knjižnici

13.06.2014 ob 11:30  

Že četrto leto zapored so v PIŠK (Pokrajinska in študijska knjižnica) organizirali bralno značko za odrasle. Namen le-te je širjenje bralne kulture med odraslimi in ozaveščanje bralcev, da posežejo tudi po kvalitetnejšem čtivu.


Bralci so lahko izbirali med 35 proznimi deli tujih avtorjev, prevedenih v slovenski jezik, 15 proznimi deli slovenskih avtorjev in 5 pesniškimi zbirkami domačih pesnikov in pesnic. Izbor del so pripravili zaposleni v PIŠK ob pomoči nekaterih zunanjih sodelavcev in vas, bralk in bralcev. Prebrati je bilo potrebno 7 del.  4 prevedena prozna dela, 2 prozni deli domačih avtorjev in 1 pesniško zbirko. O vsakem delu so bralci zapisali kratko oceno, misel, utrinek. Vse te ocene so tudi pregledali.

K bralni znački je letos pristopilo 112 bralk in bralcev. Nekateri so obupali, večina pa jo je uspešno zaključila. Osvojilo jo je 64 bralcev, od tega 58 žensk in 6 moških. To je največ doslej, najstarejša bralka, ki je letos osvojila bralno značko, je 91 letna gospa Sonja Pavličević.

Med domačimi avtorji  so s seznama največkrat posegali po kratki prozi Borisa Brunca: Ljudje in ljubezen ob Muri, spominih Ruže Vreg z naslovom Podeželska zdravnica in romanu Dušana Šarotarja: Biljard v Dobrayu. Med pesniki so največkrat izposodili pesniške zbirke Vlada Kreslina, Denisa Škofiča in Ernesta Ružiča,medtem ko je med prevedenimi romani prednjačil  roman Anite Diamond: Rdeči šotor, roman.

Izvedli so tudi prireditev ob zaključku obeh bralnih projektov. Letos so za osrednji del praznovanja povabili v goste rojaka Vlada Kreslina, ki je pričaral vrhunsko enourno literarno-glasbeno poslastico. V glasbenem delu se mu je pridružil tudi oče Milan, s katerim sta skupaj zapela dve skladbi, v literarnem delu pa je vrhunsko interpretiral izbor pesmi iz svojih pesniških zbirk, kot pripovedovalec pa je navdušil s spomini na Beltinško bando in njihova skupna gostovanja po svetu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.