https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Dan beguncev so obeležili z ogledom filmov iz sklopa Festivala migrantskega filma

Murska Sobota, 19.06.2014 ob 13:30  

Na grajskem dvorišču je v sredo zvečer potekal Sredin Mikkov Kultivator, v sklopu katerega dajejo priložnost partnerskim organizacijam in njihovim predstavnikom, da se predstavijo preko različnih izraznih področij, od zvočnih podob do vizualnih reprezentacij in tudi kulinaričnih impresij. Na tokratnem smo si lahko obiskovalci v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe ogledali na prostem dva filma iz sklopa Festivala migrantskega filma.

 

Kot je uvodoma pojasnil Darko Krajnc, vodja Hiše Sadeži družbe v Murski Soboti, obeležujemo 20. junija dan beguncev, hkrati pa v Ljubljani poteka Festival migrantskega filma. Hiša Sadeži družbe je poskrbela za predstavitev države Švedske in njihove kulinarike. Ko se je zmračilo, pa je sledil ogled filmov z migrantsko vsebino.

Uvodoma smo si ogledali turistični predstavitveni video o Švedski prekmurskega prostovoljca Marka Lenarčiča, naj prostovoljca MOMS, ki je bil zanj tudi nagrajen. Na Mladinskem festivalu turističnega videospota mTVfest je za videospot  za naslovom Du gamla, du fria ali v prevodu Ti stara, ti svobodna prejelpriznanje za najboljši videospot. Za tem smo si ogledali še filma Družba/A Society (Jens Assur, Švedska 2013, igrani film, 17 minut), in našega lokalnega avtorja, Prekmurski arhiv v Argentini (Štefan Celec, Slovenija 2011, dokumentarec, 24 minut).

Prvi film je pripovedoval o tujcih (Afričanih in Kitajcih), ki v zaprtem prostoru potujejo v neznano. Skozi mikrokozmos se v filmu zrcali podoba sveta, v katerem je na koncu pomembno zgolj preživetje.

Drugi pa pripoveduje zgodbo o Eszter Cmor iz Argentine, katere starši izvirajo Motovilcev. V Argentini pripravlja in vodi radijsko oddajo z naslovom »Slovenci z vzhoda in ... še kaj več«, je vsestranska zbirateljica gradiva in spomina na prekmurski jezik in prekmurske korenine v Argentini. Kot smo spoznali v filmu je tudi velika navdušenka nad nogometom in navija za… NK Muro.

Avtor: Ksenija Glažar

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.