https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboškem parku so predstavili zabavne vaje s psi

Murska Sobota, 23.06.2014 ob 10:30  

Na zelenici za grajskim poslopjem v Murski Soboti se je v nedeljo zbralo in predstavilo več vodnikov s psi različnih pasem. Obiskovalcem so pokazali poslušnost psov in z njimi izvajali različne bolj ali manj poznane zabavne vaje, tudi ples.

 


Predstavili so vse bolj priljubljeni rally obidience, športno disciplino, kjer  psi na pripravljeni progi opravljajo predpisane, med seboj povezane naloge poslušnosti. Glede na težavnost nalog je razdeljen na štiri težavnostne razrede. Proga vsebuje 15 do 19 postaj z različnimi nalogami, ki so raznolike in dinamične, poleg poslušnosti še premagovanje ovir, preskok, tek skozi tunel, slalom, gugalnica, miza itd. Pomembna je hitrost in dinamičnost vodnika in psa.

 

Spoznali smo tudi agility, šport pri katerem je najpomembnejši kontakt med vodnikom in psom, od obeh pa zahteva veliko gibanja. Vodnik teče s psom mimo zaporedno postavljenih ovir in z različnimi slišnimi ter vidnimi ukazi usmerja – vodi psa tako, da kar najbolj natančno in hitro premaguje ovire. Je ena redkih kinoloških športnih disciplin, kjer lahko sodelujejo tako rodovniški psi kot tudi mešančki.

 

S psi se da tudi plesati. To so dokazali s pravo koreografijo, za katero se je ena izmed udeleženk s svojim psom pripravljala le z 10 ponovitvami, kar sicer ni pravilo, saj prav tako zahteva dobro usklajenost med psom in vodnikom ter veliko poslušnosti.  Prikazali so še disciplino frizbi, kjer sodniki ocenjujejo met, njegovo dolžino in natančnost, uspeš­nost lovljenja frizbija. Prikazali so še reševanje psov, ki na ponesrečenca opozarjajo z lajanjem. Po pa obvezno sledi nagrada, nekateri imajo raje prigrizek, drugi pa le igro.

Prireditev je organiziralo Kinološko društvo Triglav Mali Bakovci, kjer pse  pripravljajo za agility in rally obidience, razstave, opravljajo vzrejne preglede in svetujejo pri nakupu, negi in prehrani psa.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.