https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Gornja Radgona: Zasadili so ekološki zelenjavni vrt

24.06.2014 ob 7:00  

Na Pomurskem sejmišču, na nekaj desetih kvadratnih metrih, so zasadili zanimiv vrt z ekološkimi domačimi vrtninami. Slednji je nastal v okviru vseslovenske akcije »Moj samooskrbni zelenjavni vrt«, v sodelovanju s Klubom Gaia in Vrtnarstva Alt iz Pristave pri Ljutomeru. Poleg teoretičnega dela so pripravili še brezplačno delavnico »Zasaditev ekološkega zelenjavnega vrta.

Pod vodstvom strokovnjaka Kluba Gaia ter Vrtnarstva Alt, se je zanimive in aktualne delavnice udeležilo kar nekaj učenja in svetovanja o vrtnarjenju zainteresiranih vrtičkarjev, ki so se lahko marsikaj naučili. Med udeleženci delavnice se je našla tudi izvršna direktorica Pomurskega sejma d.d. Mateja Jaklič, ki je povedala, da so domače ekološke vrtnine nekaj posebnega, ob tem pa je vrtnarjenje dobrodošlo tudi kot rekreacija in nenazadnje kurjenje odvečnih kalorij.

Ob poznavanju osnovnih zakonitosti vrtnarjenja in koščku zemlje zdravo zelenjavo za lastno preskrbo lahko pridela skoraj vsakdo. A vendar, načrtovanje zelenjavnega vrta velja za eno najtežjih, a hkrati najbolj pomembnih opravil pri vzgoji zdrave, domače in okusne zelenjave. Ker se porajajo številna vprašanja, tako glede umestitve rastlin, pravilne razporeditve, velikosti vrta so  stopili skupaj strokovnjaki Kluba Gaia ter zasnovali novo spletno stran z brezplačno aplikacijo samooskrbnega vrta naredivrt.si , ki na zabaven, enostaven in privlačen način pripravi načrt našega domačega vrta z upoštevanjem pravil kolobarjenja, dobrih in slabih sosedov ter mešanih posevkov, setvenega koledarja...

Vrt na Pomurskem sejmu

Center vrta predstavlja zeliščno – zelenjavna gredica na katero so posadili tudi jagode. Vrtnine so razdeljene po vrtu glede na zahteve po gnojenju. Prvi najbolj gnojen del vrta je namenjen zelenjavi z veliko zahtevo po hranilih to je plodovkam (paradižnik, paprika, kumare) in zgodnjemu zelju in krompirju. Drugi je namenjen kapusnicam kot so cvetača, brokoli, kolerabica, ohrovt. Na tretji zelo malo gnojeni poljini bodo gojili korenček, peteršilj,čebulo in por. Zraven pa še grah in blitvo. Na četrto poljino pa so (bodo) posadili rdečo peso, stročji fižol, bob, špinačo ipd.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2014 ob 7:37 smrkci gost

      Dan danes ni več nič ekološko,dan danes je eno veliko nategovanje ljudi z strani proizvajalcev in prodajalcev,se pravi služiti zase nič za druge ljudi,ampak itak ljudje nasedajo tem nategovalcem.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.