https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Dijaki SPTŠ kot maturitetna izdelka izdelali snežne sani in gokart

24.6.2014  

Ekipa dijakov zadnjih letnikov SPTŠ Murska Sobota se je v začetku iztekajočega se šolskega leta odločila, da bodo v šoli pridobljena znanja in izkušnje prenesli v prakso. Rezultat: snežne sani SPTŠ in gokart SPTŠ.


Ob izteku šolskega leta so svoja dva inovativna maturitetna izdelka praktično predstavili. Na šoli se sicer že desetletja ukvarjajo s projektnim delom, kjer nastajajo novi izdelki. Uporabili so znanje pridobljeno pri predmetu računalniško podprte tehnologije in prostorsko modeliranje. Finančno so jim na pomoč priskočili številni sponzorji in donatorji.

 

Letos so izdelali in nam predstavili motorne snežne sani za zimske adrenalinske aktivnosti, ki jih v sedanjih vremenskih razmerah žal nismo uspeli videti v pogonu. Izdelala sta jih dijaka Blaž Brenčič in Sandi Vratar pod mentorstvom Roberta Balažica. Vanj so po vložili okrog 100 ur dela.

Teoretično in praktično so predstavili še gokart SPTŠ, inovativno in tehnično dovršeno vozilo. Izdelani so ga Damir Skuhala, Benjamin Kosi, Jakob Šadl in Boštjan Lubi pod mentorstvom prav tako Roberta Balažica. Zaradi večjega števila vključenih so si delo porazdeli. Gokart sestavlja več kor 40 delov, ki so jih izdelali na šolskih CNC strojih sami ali s pomočjo sponzorjev. Izpostavili so še inovativno karoserijo in se spoznali z osnovnimi zakonitostmi delovanja gospodarstva. V projekt so vložili okrog 500 ur dela.

Mnenja udeležencev o projektu:

-          Damir Skuhala: »Hoteli smo dokazati, da tudi mladi lahko izpeljemo tako zahteven projekt. Hoteli smo izstopati iz povprečja.«

-          Benjamin Kosi: »Projekt mi je dal nekaj novega znanja, me naučil kako pomembno je timsko delo.«

-          Jakob Šadl: »Ko je minilo že kar precej časa in smo komaj zbrali nekaj finančnih sredstev, dela pa so se šele dobro pričela, sem imel pomisleke, ali nam bo uspelo izdelati pravočasno.«

-          Boštjan Lubi: »Ko smo se odločili za ta projekt smo vedeli, da bo zelo zahteven, ampak pomembno je, da smo ga speljali do konca. Med samo izdelavo smo se soočali z marsikatero težavo, na katero na začetku niti nismo pomislili.«

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.06.2014 ob 18:16 Stewen gost

      BRAVO FANTJE - Tehnični in drugi podatki o vozilih so zapisani v poročilu, zato ne bi o tem. Vsem, ki so sodelovali pri sestavljanju, nabavi materiala, sestavnih delov in tako naprej - iskrene čestitke. Upam, da je v vozilih kakšna tehnična izboljšava, novost in ne izdelava po načrtu katere od uradnih tovarn. Je pa nejbrž res - kot sem slišal pred kratkim - da je že vse izumljeno, ostanejo nam le še izboljšave. Profesorje in dijake "pozivam", da razmišljajo o kaki povsem novi zadevi, saj po mojem ni res, da je že vse izumljeno. Sicer pa tudi tehnična izboljšava šteje. Gremo na delo! je že vse

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.