https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Zoran Car iz Cankove nov duhovnik v murskosoboški škofiji

Cankova, 30.06.2014 ob 14:30  

Murskosoboška škofija je v nedeljo na praznik apostolov Petra in Pavla dobila novega duhovnika. To je Zoran Car iz Župnije Cankova. V duhovnika ga je posvetil škof dr. Peter Štumpf med sveto mašo. S prvim avgustom bo Car začel delovati kot kaplan v Ljutomeru.

V Cerkvi na Slovenskem so v nedeljo potekala mašniška posvečenja. Katoličani so dobili devetih novomašnikov – osem jih je bilo posvečenih včeraj, eden pa bo avgusta v Braziliji. Po dva novomašnika prihajata iz ljubljanske in celjske škofije ter salezijanske redovne skupnosti, eden je iz Murske Sobote. Dva pa bosta delovala zunaj domovine: eden v Sarajevu, drugi v Braziliji.

Zoran Car nov duhovnik, ki bo deloval v Ljutomeru

V nedeljo je v Cankovi potekala sveta maša, pri kateri je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf Zorana Cara posvetil v duhovnika. Pri tem so sodelovali še generalni vikar msgr. Franc Režonja, stolni župnik Goran Kuhar, številni drugi duhovniki, diakon, bogoslovci, redovnice, pevci stolnega zbora pod vodstvom maestra Marjana Potočnika in množica vernikov iz Župnije Cankova in od drugod.

Škof je v homiliji spomnil na letošnjega železomašnika škofa dr. Jožefa Smeja. V pogovoru v novomašni Družini je škof Smej omenil ravnatelja bogoslovja, ki je Smeju kot novomašniku dal nasvet, naj vsak dan prosi troje: za ponižno srce, za sveto čistost in stanovitnost do konca. O teh držah je škof dr. Peter Štumpf razmišljal v homiliji in spodbujal kandidata za duhovništvo, da bi si vsak dan znova prizadeval za te drže. Po homiliji je sledil obred posvetitve, ki ga je z razlago posameznih dejanj spremljal stolni župnik. Osrednje dejanje posvetitve, polaganje rok, je škof storil v tihoti, nato so to dejanje ponovili še vsi navzoči duhovniki.

Foto: Klavdija Dominko

Ob koncu svete maše je škof prebral odlok o posvetitvi in dekret, s katerim novomašnika Zorana Cara s 1. avgustom imenuje za kaplana v Ljutomeru. Novomašnik je izrekel zahvalo Bogu, da ga je izbral in poklical, škofu, ki ga je z očetovsko ljubeznijo spremljal, in vsem, ki so mu pomagali na poti do duhovništva. Veselje ob duhovniškem posvečenju se je po sveti maši nadaljevalo na trgu pred stolno cerkvijo ob dobrotah, ki so jih pripravili župljani Cankove.

Vir: skofija-sobota.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. 19481340
      30.06.2014 ob 17:42 19481340

      Aa, ni to , to nedeljo ?? Ali pa je Pomurec.com že prej ta dogodek obiskal ?? Pol bi fajn bilo kake slike priložiti, ne samo eno.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.