https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Poslanski kandidati in študentje AMEU o prihodnost mladih v pomurski regiji

Murska Sobota, 04.07.2014 ob 7:00  

V sredo popoldne je potekala v prostih AMEU v Murski Soboti (ALMA MATER EUROPAEA-Evropski center, Maribor) okrogla miza z naslovom Prihodnost mladih v pomurski regiji.


Predstavniki AMEU so v imenu pomurskih študentov, ki študirajo v Pomurski regiji najprej opozorili poslanske kandidate naše 8. volilne enote na nekatere sicer že obstoječe probleme, ki jih večinoma poznamo, a se po njihovem mnenju ne zavedamo, kaj točno pomenijo. Izpostavili so, da ima naša Pomurska regija:

- najnižji odstotek prebivalcev z najmanj končano višješolsko izobrazbo
- najmanj študentov na število prebivalstva
- najmanj diplomantov terciarnega izobraževanja na prebivalca
- najmanj študentov s stalnim prebivališčem v regiji, v kateri študirajo
- najmanjše povečanje najmanj višješolske izobrazbe v preteklih 10 letih
- največ brezposelnih med mladimi
- najmanjši delež zaposlenih v raziskovalno razvojni dejavnosti
- najnižji BDP in dohodek na gospodinjstvo
- največ brezposelnih oseb na prebivalca, vendar od vseh regij najnižji delež brezposelnih s končano visokošolsko izobrazbo (podrobnejša analiza podana s strani AMEU se nahaja v priponki).

 

Poslanske kandidate so opozorili na še bolj strah vzbujajoče dejstvo povezano z našo regijo, da pomurski študenti lahko v svoji regiji študirajo le samoplačniško, kljub najnižji kupni moči regije. V ostalih regijah Slovenije pa imajo študenti več možnost za šolanje iz javnih sredstev. Razvoj regije in prihodnost mladih pa sta odvisna od možnosti za pridobitev izobrazbe za zaposljive poklice v regiji.

Predstavnica fakultete, mag. Barbara Toplak Perović, je poudarila, da izobražujejo le take programe, ki so zaposljivi, njihovi študentje imajo po končanem študiju zagotovljene zaposlitve. A ker njihovi programi niso koncesinirani, mora večina študentov delati, ali si denar za šolanje sposoditi, najeti kredit, saj šolnine niso nizke. Zato so predlagali, da je potrebno v Pomurski regiji spodbujati visoko šolstvo, da se regiji podeli koncesija za izvajanje rednega študija. To bi pozitivno vplivalo na socialno ekonomske kazalnike v regiji.

Tako je po besedah predstavnice AMEU visokošolski strokovni študij fizioterapije plačan s strani države omočen le v Ljubljani. V naši regiji pa so potrebe po zaposlitvi na tem področju največje (zdravilišča, bolnišnice itd). Nekateri si študija v Ljubljani več ne morejo privoščiti, tisti ki pa si še lahko, pa se večinoma več ne vračajo. Na področju zdravstvene nege v zahodni Sloveniji država financira 4 visoke šole, na vzhodu pa le 1, ostale so samoplačniške in nimajo koncesije. Dodala je še, da so rezultati Inštituta za varovanje zdravja za leto 2010 pokazali, da je najslabša preskrbljenost z diplomiranimi medinskimi sestrami ravno v Murski Soboti. Navedla je tudi podatek, da mora ena diplomirana medicinska sestra zaposlena v patronažnem varstvu v Murski Soboti skrbeti za kar 1963,9 prebivalcev več kot ena diplomirana medicinska sestra v Ravnah na Koroškem, kjer je ta preskrbljenost poleg Nove Gorice najboljša v Sloveniji.  

 

Svoja mnenja so podali tudi študentje sami, iz oči nekaterih, ki študij zaradi financ ne morejo končati, so planile na površje tudi solze.

Poslanski kandidati so se najprej predstavili. Nato pa jih je predstavnica študentov AMEU, Maja Štager prosila za mnenje, ali se bodo zavzeli za enake možnosti pomurskih študentov. Podali so tudi svoja mnenja o begu možganov iz regije, reformah šolskega sistema, zaposljivosti mladih, financiranju študija in drugih perečih temah. Vsi so se zavzeli za pomoč in enake možnosti. Prav tako se strinjajo, da je treba dvigniti izobrazbeno strukturo v regiji, pomagati mladim, da bodo študirali za take poklice, ki so zaposljivi, da ne bodo tako množično odhajali iz regije ali v tujino.

AMAE izvaja naslednje visokošolske študijske programe: zdravstvena nega, fizioterapija, socialna gerantologija, upravljanje in vodenje poslovnih sistemov ter finančne storitve. Razpisa za študijske programe ki jih izvajajo, v preteklih 3 letih ni bilo, zato koncesije ni bilo mogoče pridobiti. Povdarili so, da dokler država ne bo razpisala koncesije, bo študij v Murski Soboti le samoplačniški. Po podatkih elaborata bi lahko 20 odstotkov pomurskih študentov izobraževali v sami regiji. Visokošolska ustanova, ki izvaja študijske programe v Murski Soboti ima Erasmus listino in močno mentorsko mrežo v zdravstvenih ustanovah in zdraviliščih v regiji, sosednji Avstriji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    04.07.2014 ob 7:14 miša gost

    bruhanje....

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    04.07.2014 ob 8:43 ....... gost

    kak se iz nas norca delajo o izobrazbi po volilne glasove pa se itak se vlečejo .ka odijo če smo za njij zabiti p+++a njin m++++na . banda

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    04.07.2014 ob 9:50 Krejdi gost

    AMEU si je pod 1 šenki romocijo napravila pod 2 de pa lejko bodoče poslance za jezik vlejkla kda de se trbelo odloučati za koncesije. Predstavnica fakultete, mag. Barbara Toplak Perović, je poudarila, da izobražujejo le take programe, ki so zaposljivi, njihovi študentje imajo po končanem študiju zagotovljene zaposlitve. A ker njihovi programi niso koncesinirani, mora večina študentov delati, ali si denar za šolanje sposoditi, najeti kredit, saj šolnine niso nizke. Zato so predlagali, da je potrebno v Pomurski regiji spodbujati visoko šolstvo, da se regiji podeli koncesija za izvajanje rednega študija. To bi pozitivno vplivalo na socialno ekonomske kazalnike v regiji.

    0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    04.07.2014 ob 10:14 medi gost

    pravijo da je najslabša preskrbljenost z diplomiranimi medinskimi sestrami ravno v Murski Soboti. pa koga vi farbate vejpa dipl. medicinska sestra v pomurju ne more dobiti službe vprašajte kolko jih je na zavodu kak utopično je iskati službo saj je nikjer ne dobiš zato hodijo delat v avstrijo ,maribor ,ljubljano ...pa enjajte z temi domovi za ostarele še tam jih odpuščajo vse to vem iz lastnih iskušenj in iskušenj študentskih kolegov ki smo so študirali v lj, mb...nej pa iskoričevalski študij v nekdanji prodajalni mesnih izdelkov ki sugurno po kvaliteti ni primerljiv z ostalima.... dajte uraden podatek iz zavoda .

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    04.07.2014 ob 10:20 smrkci gost

    Poslanski kandidati so prišli po glasove in da mladim pokažejo mesec v vodi.

    4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    04.07.2014 ob 11:19 SImon gost

    Poslanske kandidate bomo držali za besedo. Bojo mogli kaj narediti za našo regijo, ne le zase.

    0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    05.07.2014 ob 7:24 gost

    Zoran Kos bi naj zagotovil nova delovna mesta?????

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.