https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Prva žetev sivke v Žitkovcih

Žitkovci, 05.07.2014 ob 15:35  

V sklopu Dnevov turizma v Dobrovniku so danes organizirali prvo žetev sivke v Prekmurju. Nasad, ki stoji med Žitkovci in Dobrovnikom, je zasadil Matej Kolenc, kot pravi predvsem zaradi lastnega veselja in hobija, ki zna v prihodnje prerasti tudi v kaj več.


Prikazali so žetev sivke s srpom ter parno destilacijo eteričnega olja. Bilo pa je moč poskusiti tudi sivkino žganje in sok iz sivke.

Matej Kolenc je povedal, da je nasad star eno leto, zato je tudi še manjši, saj so sadike mlade večino teh pa je pridobil od svojega sorodnika iz Primorske: »Doma imamo nekaj zemlje, zato sem se odločil, da zasadim sivko, saj sem o njej veliko bral in zaznal, da bi lahko uspevala tudi v Prekmurju, saj so pri nas ugodne klimatske razmere. Da pa se ljudje zanimajo za sivko, je pokazal današnji dogodek, ki je privabil več ljudi, kot smo sprva pričakovali.«

Matej izdeluje eterična olja, ki se uporabljajo v aromaterapiji, zaenkrat le zase, vendar v prihodnje želi povečati proizvodnjo ter se povezati z lokalnimi ponudniki turizma, kot so terme, kjer olja že uporabljajo in kot pravi Matej, zakaj ne bi uporabljali lokalnih.

Prireditev je Matej organiziral v sodelovanju z Občino Dobrovnik, Zavodom za okolje in turizem Dobrovnik ter  Turističnim društvom Dobrovnik.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.07.2014 ob 18:14 Stewen gost

      SIVKA - Kaj vse lako napačno prebereč, če nisi zbran. Tako sem naslov zgornjega članka prebral: Prva ŽRTEV sivke v Žitkovcih. Pravilo je seveda ŽETEV. Je pa Matej Kolenc morda tudi žrtev, saj je zasadil večjo povšino sivke, ne le par semen, ki so so se razrasle v okrsen cvetlični grm, kot ga, na primer, imajo v Ložiču 37. O sivki lako preberete kaj več v Wikipediji, ko vpišete "sivka". Tam je kot vir naveden tudi strokovni članek Pomurskih lekarn, objavljen v eni izmed prejšnjih Vestnikov, zato nima smisla, da bi od tam povzemal v tem "komentarju". Dejstvo je, da sivka uspeva tudi v Pomurju, zato bi jo kazalo pridelovati na večji površini. Treba bi bilo iti po izkušnje v države, kjer jo pridelujejo na velikih površinah in "žanjejo" cvetove in ne cela stebla (vsaj tako sem videl na tv) - s kombajni. Morda je ta hip ravno sivka rastlina, ki bo prinesla dodaten vir dohokov na našem podeželju. Za njeno popularizacijo bi morala poskrbeti KGZ Murska Sobota. - Pa še dugi se oglasite! Na legalizacijo konoplje (in morebitnega dobrega zaslužka) ne moremo več čakati. Še v Ameriki ni povsod legalizirana, ampak le v nekaj zveznih državah.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.07.2014 ob 20:13 Stewen-Štefan gost

      se zgodij če ti škrat nagaja.pa tou zravna v prvon stavki"PREBEREČ" :)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2014 ob 16:32 gost

      najboljše od vsega tega je kruh pa zaseka.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2014 ob 18:24 Stewen gost

      KAJ PA "ČEBROVINA"? Rad bi se opravičil bralcem mojih "komentarjev": prizadevam si, da ne bi delal tiskarskih napak in za nekatere prispevke sem prepričan, da jih (napak) ni, potem pa sam in bralci ugotovimo, da jih je kar nekaj. Vzrok: poškodba prstov desne roke. Ne me "pomilovat": kriv sem sam - pijača. No, pijača pa je nujna po zaužitvi kuha in zaseke, kar je za Gosta "najboljše". Jaz bi k temu še dodal "čebrovino" - meso iz čebra, tunke, pa mlado čebulo. Po tem okrepčilu pa je dobra tudi domača rdečka.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.