https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srečanje sošolcev izpred 50 let: Brez računalnikov in facebooka je bilo lepše

10.07.2014 ob 11:00  

Po pol stoletja so se srečali nekdanji sošolci, ki so OŠ Kapela končali v generaciji 1957/64.


V Kafe baru „Pri Jožici“ na Račkem Vrhu so se srečali nekdanji sošolci OŠ Kapela. Klopi šole, tik pod najvišjim hribom na radgonskem območju in pod tamkajšnjo cerkvijo sv. Marije Magdalene, so zapustili davnega leta 1964. Torej v teh dneh mineva natanko pol stoletja odkar so zaključili srednješolsko izobraževanje.

Gre sicer za gospe in gospode, ki večinoma živijo v Pomurju in Slovenskih goricah, nekaj pa jih prihaja tudi iz drugih delov države ter tudi iz Avstrije in Nemčije, tokratno srečanje pa so pripravili gostitelji iz okolice Kapele – Jožica Saje, Zinka Kosmajer in Jože Dunaj. Tokrat so zraven bili trije njihovi nekdanji učitelji (Slavica Pirc, Ivan Vrbančič in Marija Fras), le razrednik Avgust Posavec se je opravičil. Pred petdesetimi leti je OŠ Kapela v enem oddelku končalo 28 učenk in učencev, srečanja na Račkem Vrhu pa se jih je udeležilo 24, štirih njihovih sošolcev namreč ni več med živimi, in tudi slednjih so se ob tej priložnosti spomnili. Razen tega žalostnega trenutka je tokratno srečanje v celoti bilo nadvse prisrčno, saj se mnogi niso videli veliko let, čeprav se je generacija sedaj srečala že tretjič.

Povedali so, da je bili nekoč otroštvo težje, a bistveno lepše kot danes.

»Otroci sedaj ne vedo ničesar kot sedeti pri računalniku ali pa brskati po dlančniku. Ne vedo niti peš priti do šole, temveč jih nekdo mora peljati ali pa jim kupiti kakšno prevozno sredstvo. Zato ni nobenega spoštovanja do starejših in tudi do učiteljev ne. Če si nekoč staršem povedal, da te je učitelj nadrl ali pa udaril s šibo, si enako „učno porcijo“ dobil tudi doma, sedaj pa starši gredo nad učitelje s policijo, socialnimi delavci, sodišči ipd«, žalostno razlagajo Jožica, Zinka in Jože, ki s ponosom dodajajo, kako so nekoč ob šoli sami pridelovali različno zelenjavo in potem imeli zdravo hrano, sedaj pa ...

Sami pa se tudi danes vedo poveseliti in se imeti radi, zato so ob odlični domači kapljici s kapelskih hribčkov, kulinaričnih dobrotah kuharja in mesarja Andreja Divjaka, v spremstvu harmonikarja Stanja Ilješa, tudi zaplesali. Ob tem so vmes lahko tudi kakšno zapeli, skupaj s pevci „Kapelskega kvarteta“.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.