https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Nafta objavila prodajo hčerinskih družb

23.07.2014 ob 7:00  

Vodstvo družbe Nafta Lendava je predstavilo korake pri izpolnjevanju zavez strategije finančnega in poslovnega prestrukturiranja. Ti koraki pa so odprodaja hčerinskih družb Nafta Petrochem, Nafta Varovanje in požarna varnost ter Industrijska čistilna naprava Petišovci.


Kot so poudarili, bo prodaja omogočila potrebno razdolžitev, tem dejavnostim pa bodo pod okriljem odgovornih strateških partnerjev zagotovljeni razvoj, rast in uspeh poslovanja. Strategijo takšnega prestrukturiranja je podprl nadzorni svet družbe, njeno izvedbo pa nadzira lastnik družbe, Slovenski državni holding.

Morebitni kupec Petrochema mora v ponudbi poleg dokapitalizacije družbe v višini 3,351 milijona evrov (s čimer bo postal lastnik 34,97 odstotnega deleža), ponuditi ceno za nakup 65,03-odstotnega deleža. Ponudniki morajo priložiti tudi poslovni načrt Nafte Petrochema za prihodnja tri leta, ki mora vključevati tudi prodajni načrt, načrt proizvodnje, načrt naložb s terminskim načrtom in viri financiranja, načrt nabave surovin in število delovnih mest v družbi v posameznem letu. Izhodiščna cena 100-odstotnega deleža v Nafti Varovanje je 400.000 evrov.

Odpiranje ponudb bo septembra

Javno odpiranje ponudb za Nafto Varovanje bo 12. septembra ob 10. uri, za Nafto Petrochem pa 17. septembra ob 10. uri. Pogajanja s predstavniki ponudnikov se bodo nadaljevala takoj po odpiranju ponudb.

Kot so povedali vodilni družbe, je namen odprodaje hčerinskih družb tudi iz evropskega prostora pridobiti strateške partnerje primerljivih panog, ki nameravajo njihovim dejavnostim zagotoviti rast. Z aktivacijo ljudi, poslovnih sredstev in z rednim izboljševanjem organiziranosti poslovanja pa dolgoročno omogočiti rast in uspeh poslovanja, kajti družbe v sedanjih razmerah nimajo kapitala za uresničitev poslovnih načrtov.

Direktor Stopar pozval interesente s področja petrokemije k nakupu

Dušan Stopar, generalni direktor Nafte, je na novinarski konferenci poudaril: »Iz naše strategije izhaja, da uspeh gradimo na kontinuiteti poslovanja in povezovanju s strateškimi partnerji. Naš cilj je strateško povezovanje, ki bo zagotovilo dolgoročno uspešno poslovanje hčerinskih družb, hkrati pa želimo zaokrožiti proces odprodaje v čim krajšem času.« Stopar je pozval vse resne interesente s področja petrokemije, varovanja in požarne varnosti, čiščenja industrijskih odpadkov ter komplementarnih panog, da si ogledajo objavljena povabila k nakupu posamezne družbe.

Gabrijela Drvarič, predsednica nadzornega sveta Nafte Lendava, je izpostavila: »Odločitev o odprodaji hčerinski družb ni bila lahka, vendar je edina prava smer za doseganje uspešnejših poslovnih rezultatov in kontinuitete poslovanja ter razvoja. Vodstvu Nafte Lendava izražam nadaljnjo podporo pri izvajanju strategije, ki bo dolgoročno omogočila trdne temelje in rast podjetij pod novimi lastniki.«

Franc Pozsgai, vodja OE Čistilna naprava, Nafta Petrochem, je poudaril: »Pri odprodaji družbe Industrijska čistilna naprava Petišovci odgovornemu strateškemu partnerju bo veliko prednost predstavljala bližina vodotoka-Mura in pridobljen OVD za odvajanje prečiščenih odpadnih voda v reko Muro. K temu dodatne prednosti družbe predstavljajo še njena idealna lokacija, ki s svojo dejavnostjo minimalno vpliva na lokalno okolje in več desetletne izkušnje pri predelavi odpadnih voda.«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.07.2014 ob 10:29 77 gost

      Politika je Prekmurska podjetja izropala in prodala,delavski narod pa prisilila da smo hlapci tej politiki,krivi smo si sami mi hlapci.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.07.2014 ob 17:45 ms gost

      Ne vem kak je tou vsa lejta .Delavcov je na veke preveč in bi naj bilij z delavcami velki strouški pisarniškij pa nikoli nej vijšek in nemajo z njimi struškov .Delavce vö zmečejo pisarniški pa še stalno majo delo .Kak je tou ?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.07.2014 ob 7:24 itak gost

      Razni Mirkoji, pa Cvetoji, pa Stoparji, šteri so meli ali majo vizijo kera vključuje samo svoj žep ne palijo. To je že čas pokazal. Nafta je dobijla od države in sprodajo svojij firm caa 18mio € v caa 2 letih. Pa so nej napravili nikaj. Proizvodnjo so spravili na 10% ali še menje, keš je odišel, firma pa stojij. Če bi zagnali kompletno firmo kda so dobili 10 mio, ukinuli upravo, kera itak nedela nikšega haska samo troši i to na debelo, tisti kešv proizvodnjo pa bi se skopali vo z dreka. Samo "volje" nega. Sicer pa prodaja raznih OE iz skupine nafta je kak da bi kmet tržo priključke pred setvijo in oranjem, ka bi mel za seme. Primer odajo čistilno, so ostali v krizi, ker jih nešče držij za jajca. Tej stvarij se strtateško ne dela. Sicer pa za prekmurje je znano ka so direktori večinoma pokopiči. Žalost! Takše fabrike po svejti laufajo in laufajo jako dobro

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.07.2014 ob 8:41 gost sanja gost

      Žalostno, da na slikah vodstveni nasmejani, medtem ko delavcem ne plačajo niti prispevke. Kako je to s strani države zakonito.Oni dobivajo plačo, a delavci ne to je demokracija in se še upajo tako obnašat.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.07.2014 ob 22:04 XX gost

      Pozirajo, kot da bi bili najbolj uspešno podjetje. To je ko država samo tala, brez kakšnega nadzora kam se denar porablja.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.