https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Panvita gradi največji namakalni sistem v Pomurju

25.07.2014 ob 8:00  

Podnebne spremembe kmetovalce silijo, da je treba kmetijske površine marsikje namakati. Nekateri manjši pridelovalci v Pomurju so si svoje namakalne sisteme že zgradili, v teh dneh pa je večji namakalni sistem pričelo graditi podjetje Panvita.


Gradi se sicer hitro, da pa so prišli do vseh potrebnih dovoljenj, pa je trajalo dobrih pet let.  Večji namakalni sistem v Pomurju je sicer že v Ivancih, kjer namakjo 80 hektarjev površin, ostalo so manjši sistemi. Panvita, katere namakalni sistem bo doslej največji namakalni sistem v Pomurju, bo namakala 740 hektarjev zemlje. Za namakanje bodo izkoristili vodo iz reke Mure in iz gramoznice.

Ceno gradnje namakalnega sistema določa lokacija in pridobivanje soglasij, in nanese med pet in 25 tisoč evrov na hektar, poroča Pomurje.si. Dolgotrajni birokratski postopki so tudi ovira, zakaj ni v Sloveniji že več večjih namakalnih sistemov. Papirje za gradnjo manjših sistemov se namreč lahko pridobi v dveh tednih, medtem ko je pri gradnji večjih potrebno pridobiti soglasje tistih lastnikov zemljišč, ki imajo v lasti vsaj 80 odstotkov zemljišč na predvidenem območju.

Evropa denar za namakalne sisteme ponuja, letos celo več kot lani, vendar zaradi mnogih postopkov pri pridobivanju vseh potrebnih dovoljenj v Sloveniji tudi ta sredstva ostajajo neizkoriščena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2014 ob 11:47 gost

      Najprej država dovoli da se kopajo velike gramozne jame kamor se steka vsa talna voda , nato pa gradi namakalni sistem. Okoliški kmetje na majhnih parcelah pa spet potegnejo kratko. Svinjarija taprava

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2014 ob 18:53 Vajz gost

      Pa nej samo kmetje. Vsi mo potegnoli kratko. Voda v gramoznicaj je v bistvi talnica. Že tak je izhlapevanje zaradi ogromne površine velko, zdaj do pa še pou prekmurja polejvali - s talnicof. Ne ven, v čen je fora, ka gradijo kilometre cevovodof. Efekt je isti, kak če bi lokalne vodnjake zgradili. Dobro, ne pravin za Möro, ali što je dau dovolejne za takšen projekt - namakanje 750 ha z talnicof. Tou mi smrdij po jako velkoj korupciji. Normalen človik tou ne bi dovolo.... Bar nej na lepe oči

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.07.2014 ob 22:07 gost gost

      Što že je šou iz Panvite v vlaso? Aja, Židan :) Še kumi neje jasno kelko je ura?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.07.2014 ob 22:08 gost gost

      vlaso=vlado

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.07.2014 ob 15:30 črv gost

      Pouleg tej namakalnij do si še eni pa malo račune na bankaj povečali kak so si pri avto cesti ka nega od stavnoga pasa ka so pejneze pohabrali

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.07.2014 ob 21:55 jaja gost

      namakati prodnato zemlo... smešnice :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.