https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Kolesarsko-turistični center Murania odprl vrata

Čentiba, 27.07.2014 ob 10:30  

Včeraj so v Čentibi na veliko veselje kolesarjev, pohodnikov, jadralcev ter ostalih športnih navdušencev odprli Kolesarsko-turistični center Murania. Center bo nudil kolesarske pakete, obetajo si sodelovanje z lokalno skupnostjo. V centru bo deloval tudi javni zavod Svet Mladih Lendava, ki bo nudil podjetniški inkubator mladim podjetnikom.

 

Na dan otvoritve so potekale že od zgodnjega jutra različne športne aktivnosti: pohod iz Čentibe do gramoznice Lakoš v organizaciji Planinskega društva Lendava, kolesarski izlet v organizaciji KK Lendava, yachting in kayaking na gramoznici Lakoš v organizaciji Yachting Kluba Lendava. Po slovesni otvoritvi, na kateri sta slavnostna govornika bila Romeo Varga iz RRA Mura in župan Anton Balažek, pa cel popoldan poteka predstavitev društev, predavanje in testiranje koles. Sledi tudi nogometna tekma NK Čentiba : SE Lenti Kapolna, zvečer pa glasba in piknik.  Na gramoznici Lakoš (najnovejša gramoznica podjetja Gramoz d.o.o.) je bilo mogoče preizkusiti tudi jadranje, vožnjo s splavom, kajakom ter padeling - stoječe veslanje na vodi.

V projektu vrednem pol milijona evrov sodelavali Občina Lendava, RRA Mura ter madžarski partnerji

Župan Anton Balažek je ob otvoritvi povedal: »Otvoritev centra smo dolgo čakali. Gre za mednarodni kolesarski projekt, pri katerem je glavni partner bila RRA Mura, imamo pa tudi madžarske partnerje. Čentiba in območje Lendava - Pince leži ravno ob mednarodni kolesarski poti. Tako smo ugotovili, da potrebujemo kolesarski center, ki ga ne bi mogli zgraditi brez evropskih sredstev.« V infrastrukturo je bilo vloženega pol milijona evrov in sedaj je to naložbo potrebno dobro izkoristiti. Kot je še dodal Balažek, center služi razvoju turizma - sonaravnega, aktivnega.

Inkubatorska dejavnost ter usposabljanje mladih gostincev

Svoj sedež pa bodo tukaj imela tudi društva, ki se s tem področjem ukvarjajo in pa Turistična zveza Lendava ter Svet Mladih Lendava, ki bo imel tukaj inkubatorsko dejavnost – pripravljal bo mlade za vstop v podjetniške sfere. Mlade gostince pa bodo tukaj usposabljale Terme Lendava in tako bosta naslednja dva meseca vsak petek na razpolago »roštilj« in bograč. »Želim si, da bi tudi prebivalci Čentibe to lokacijo vzeli za svojo ter jo znali dobro izkoristiti – ponuditi vino, med ter druge pridelke,« je še dodal Balažek.

Romeo Varga: »Center je edinstven v Sloveniji.«

Romeo Varga iz RRA Mura, ki je v projektu bila vodilni partner je povedal: »Danes je za občino Lendava in za Čentibo velik dan, saj odpiramo kolesarski center, kakšnega do sedaj še ni v Sloveniji. Zato nam je lahko še posebej v ponos. Povezali smo se RRA Mura, Občina Lendava, skansen v Zalski županiji in Center za razvoj Železne županije.« Varga je povedal tudi, da je namen projekta ne le razvoj kolesarskega turizma, ampak razvoj turizma v splošnem, zato si želijo razviti različne aktivnosti, privabiti kolesarje ter jih tudi obdržati v našem okolju. Poudaril je še, da kolesar rad prihaja v okolje, kjer lahko pride v stik z lokalnim prebivalstvom, kar ruralno okolje definitivno je. Tako lahko kolesarji prinesejo tudi socialni kapital, zato je sodelovanje z vasjo Čentiba pomembno.

Župan Balažek pa je o delovanju Sveta Mladih v prostorih centra povedal: »Mladim, ki so v težkem položaju po celi Evropi in tudi v Pomurju je potrebno omogočiti ustrezno infrastrukturo, kjer se bodo lahko konkretno usposabljali za določene poklice in za podjetništvo.« Tako so v centru zagotovili prostore, ki jih bodo mladi eno leto lahko brezplačno uporabljali, potekali bodo treningi, predavanja, usposabljanja.  

Turistična zveza Lendava bo pripravila in tržila ponudbo

Župan pa nam je uspel povedati tudi, da bo tukaj delovala Turistična zveza Lendava, ki nima zaposlenih ljudi, razen pogodbeno in to vprašanje bodo morali rešiti, saj bo center moral biti odprt cel teden od jutra do večera. Zaposlenih v kolesarski sezoni bo več, izven nje pa manj. Potrebno bo zagotoviti tudi kolesarska vodenja, pohodniška vodenja, vzpostaviti rezervacijski sistem, prevoze koles, itd. Sedaj se vključujejo v mednarodno kolesarsko mrežo z Blatnim jezerom in prva poskusna tura bo že septembra, ko se bo šlo iz Čentibe do Blatnega jezera, tam pa z jadrnico po jezeru in peš v okoliške gorice. V ponudbi pa  bodo tudi lokalni produkti – obisk Murske šume, Lendavskih goric s kolesi. Za vse te ponudbe pa bo potrebno pripraviti ustrezne pakete.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.07.2014 ob 22:34 kodila gost

      Pa kaj potem ! Pa Danilo, pa Romeo, pa nekam kisli Stankec, pa tisti, ki se pred volitvami lepijo na vodjo. Romeo, takše blesarije si gučal, ka nanč samumi sebi ne vörvleš. Za župana vala isto. Te ture o šterij se gučij, se že delajo, pa nej zaj, že davno nazaj. Na, mu vijdli.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.07.2014 ob 9:01 gost gost

      Na niti ednoj sliki je nej viden kakšen kolesarski center. Dva biciklina pred vratami pa nalepka na vrataj. To je to? Romeo je pa itak največji nakladač v pomurji. Vsen je znano ka se je tou tan zazidalo z evropskimi pejnazami pod pretvezo kolesarkoga centra. Odavlejo nan nekšo otvoritev centra keri de neka pomembnoga za kolesarski šport pa turizem, v bitsi so pa zazidali in odprli nouvo fuzbalsko igrišče in poulek objekt v keron je ena sobica namenjena kolesaron, vse ostalo pa fuzbaleron pa ostalin. Projekt je bil kolesarski center nej pa fuzbalsko igrišče. V lendavi dobro znajo ka so napravili, tudi romeo doro zna ka na debelo laže, pa še revizijo projakta so meli zaradi toga ka so pejneze namenjne za izgradnjo kolesarskoga centra potrošili za fuzbalsko igrišče kero je sploj nej bilo v projekti. Nateg prve klase pa odavanje megle, kak je na RRA že lejta v navadi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.07.2014 ob 10:32 bayk gost

      Kot aktivnemu kolesarju se mi je zazdelo da smo končno dobili prostore, kjer se bomo lahko čez zimo pripravljali na novo sezono. V mislih sem imel studi z nekaj utežni, kolesarskimi valji in trenažerji, spinnerji itd. Potem pa na slikah nič od tega...razen treh koles za otvoritev in klubska sobica, ki bo verjetno uporabna kot delegatska soba, če sem prav razbral in prejšnjih dveh mnenj. Torej spet politične igre...nažalost.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.07.2014 ob 13:46 kolo gost

      Na slikah vse vidim,samo kolesarjev ne.....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.07.2014 ob 17:53 MIŠKA gost

      Totalno nesposobni ki se z tem ukvarjajo....Da imajo kaj v glavi bi odprli kolesarski center na dan panonskega maratona!Ne pa en teden pozneje,halo???Ja,sam pol bi bili na slikah kolesarji ne pa kvazi politiki!In kolesarski center je ob teh ljudeh res na propad obsojen....Ta nikol ne bo zaživel,ker ni bil namenjen kolesarjenju!In kje so kolesarske steze v okolici????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.07.2014 ob 23:01 gost

      Že danes sameval ta kolesarski center.......Žal,ker so nesposobni okol tega!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.