https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sok: Zakon o Pomurju je bil napisan za prijatelje

09.12.2010 ob 11:57  

Župan občine Ormož Alojz Sok se je v javnem pismu obregnil ob izvajalce Zakona o Pomurju. Očita jim vnaprejšnje dogovore o razdeljevanju sredstev.

»Najpogostejša ugotovitev je bila, da je zakon angažiral regijo, prinesel pozitivno razpoloženje in nova delovna mesta. Žal pa v zadnjih nekaj dneh lahko z zaskrbljenostjo beremo, prav tako v časopisu Večer in tudi v Delu, da temu ni tako in da so se sredstva dodeljevala po slovenskih ustaljenih metodah in navadah,« piše Sok.

Alojz Sok

Sok: Bog ne daj, da bi zakon postal vzorčen primer za druge regije

V nadaljevanju pisma Sok podaja tudi zaskrbljenost nad razdeljevanjem sredstev. »Ko sedaj berem, kako so se sredstva delila in kdo so bili uspešni prejemniki, lahko ugotovim, da izjava,  da naši ljudje (iz občine Ormož) niso odgovorni in da le pričakujejo pomoč od države, ne drži in je krivična in žaljiva. Povsem jasno namreč postaja, da je bil ta zakon  napisan za v naprej znane prejemnike pomoči, torej prijatelje. Zaradi tega dejstva zakon ne bo izpolnil pričakovanj o povečanju števila zaposlenih v tej regiji in bog ne daj, da bi postal vzorčen primer za druge regije, kot poudarjajo odgovorni in zadolženi za izvajanje pomurskega zakona.«

Potrebne so spremembe na državni ravni

Sok se je posredno obregnil ob Andreja Horvata (desno).

Sok je tudi mnenja, da zakon ne bo izpolnil niti svojega drugega poslanstva, in sicer, kot je v zakonu zapisano, da bi se kohezijski projekti iz področja Pomurja in Prlekije, torej tudi Ormoža, obravnavali prednostno. »Občina Ormož ima namreč skupaj z občinama Sv. Tomaž in Središče ob Dravi (vse tri spadajo v demografsko izredno ogrožena področja) že od  julija lani vloženo dokumentacijo za rekonstrukcijo vodovoda. Celotna dokumentacija je na Ministrstvu za okolje in prostor. Toda kljub neštetim prošnjam, pisnim in ustnim, da ne naštevam komu vse, naš projekt nima nobene prioritetne obravnave in to kljub dejstvu, da Slovenija zelo slabo črpa evropska razvojna sredstva.

Javno pismo zaključuje z žalostnim tonom. »Žal se zdi, da nam trenutno ni pomoči in da res lahko samo čakamo, da se kaj spremeni na državni ravni.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.