https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Jenamena fest letos v znamenju domoljubja in Kingstonov

Črenšovci, 07.08.2014 ob 7:00  

Včeraj so člani Kulturno-turističnega društva Črenšovci predstavili bližajoči se Jenamena fest, ki bo letos potekal pod imenom Jenamena, kak smu inda meli radi svojo zemlo … Festival rokodelstva in domače obrti, ki ga v Črenšovcih prirejajo že osmo leto, bo tokrat potekal med 11. in 23. avgustom.


»Predteden« v znamenju domoljubja

Tokrat se dogajanje v okviru Jenamena festa odvija kar 12 dni. V prvem delu, ki so ga organizatorji poimenovali »predteden«, se bo zvrstilo nekaj domoljubnih prireditev v okviru počastitve združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Vse ljubitelje naše domovine vabijo na kolesarjenje do branikov slovenstva

V ponedeljek, 11. avgusta vabijo vse, da se jim ob 17.30 pridružite na kolesarjenju s  simbolično postavitvijo zastav in cvetja ob branikih slovenstva  v Občini Črenšovci. Obiskovalci se bodo s kolesi zbrali pri prvem "braniku slovenstva", in sicer spomeniku padlim v 1. svetovni vojni pred pokopališčem v Črenšovcih, nato pa se bodo zapeljali skozi vse vasi občine in se ustavili ob ostalih branikih, ki so jih imenovali v občini: na grobu Jožefa Godine na Dolnji Bistrici, na mostu čez reko Muro na Srednji Bistrici, ob kulturni dvorani s spominsko ploščo padlim v 2. svetovni vojni na Gornji Bistrici, na domačiji Ivana Zelka v Črenšovcih, pri kapelici Janeza Krstnik v Trnja, pri gasilskem muzeju v Žižkih in ob spomeniku Jožefu Kleklu pred občinsko stavbo.

V torek, 12. avgusta bo  v šolskem parku Črenšovci potekala predstavitev zgoščenke in pesmarice domoljubnih pesmi Slovenska krajina, mili moj dom … Ljudskih pevk upokojenk, v sredo pa bo Slavica Hozjan Sapač v kulturni dvorani predstavila svojo pesniško zbirko Razpotja z dotiki …

Osrednja občinska prireditev v počastitev državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo potekala v petek, 15. avgusta ob 20. uri na dvorišču Občine Črenšovci, v soboto pa bo v poznih popoldanskih urah potekala slovesna položitev venca pred spomenikom Jožefu Kleklu pred Občino Črenšovci. Nedeljski večer je namenjen predavanju mag. Franca Küzmiča o prelomnih zgodovinskih dogodkih v prekmurskem časopisju iz leta 1919. Predavanje se bo odvijalo v dvorani črenšovskega župnijskega doma.

Pester festivalski del se prične 18. avgusta

V ponedeljek, 18. avgusta se bo pričel festivalski del dogajanja. Vsak popoldan in večer bodo od ponedeljka do sobote 23. avgusta obiskovalci lahko uživali v literarnih večerih, programu za otroke, etno glasbenih večerih, kinu na prostem, veselicah in številnih drugih prireditvah. Za otroke so letos prvič pripravili program prav vsak dan. Z njih so pripravili športne igre, lutkovne predstave, »dičinje senje«,  plesno animacijo, srečanje s policisti, razstavo malih živali, ustvarjalne delavnice in drugo.

Na Jenamena odru se bodo tekom tedna v okviru etno glasbenih večerov predstavili Gorički klantoš, Moški vokalni kvintet Aeternum z gosti, Oktet Belmura in Tjaša z gosti.

V ponedeljek in torek si bodo obiskovalci lahko ogledali filme v kinu na prostem (Moj ata socialistični kulak in Cvetje v jeseni), v okviru literarnih večerov pa bo potekala predstavitev knjižne publikacije, ki je nastala v okviru lanskoletnega festivala: Jenamena, kak smu inda obsližavali.

Sreda je namenjena folklornemu festivalu Jenamena pleše se mi, kjer se bodo predstavile folklorne skupine iz domače občine in iz sosednje Hrvaške.

Jenamena športno dogajanje

Na letošnjem Jenamena festivalu bo pestro tudi športno dogajanje. Na četrtkovem rokometnem popoldnevu bodo zaigrale »lokalne legende«, v petek se bodo med sabo pomerile nogometne ekipe novinarjev, županov in obrtnikov, v soboto pa se bo ves dan odvijalo pestro športno rekreativno dogajanje: tekom dneva se bo odvijal medulični turnir, igranje šaha, balinanje, olimpijada, vlečenje vrvi in še kaj.

Jenamena kulinarika

Velik pomen na Jenamena festivalu dajejo tudi domači kulinariki. Na tedenskih večerih bodo obiskovalcem brezplačno ponudili domače pogače (krapce, kukarčne pogače, zlejvanke idr.), otroci bodo vsak dan brezplačno pogoščeni, obiskovalci pa se bodo lahko naužili mnogih drugih domačih dobrot, med katerimi ne bodo manjkali niti slavni »külji«.

Ker so lani poželi velik uspeh, bodo tudi letos postavili koula, na katerih bodo predstavljene jedi, ki so jih pripravljali naši predniki. Kot so povedali organizatorji, so to jedi, ki še danes najdejo mesto na naših mizah, vendar se njihova kuha že v veliki meri opušča. To so na primer mlejčen graj, mlejčne ugorke, graj na zelji in druge dobrote naših babic. Vse jedi bodo obiskovalcem ponujene v degustacijo.

Jenamena veselice s skupino Skok, Kingstoni in Okroglimi muzikanti

Po domači veselici, ki se bo odvijala v sredo po koncu folklornega festivala, se bo v četrtek odvijala veselica s skupino Skok. Za zabavo bo v petek zvečer poskrbela skupina Kingston, v soboto pa bodo zabavali Okrogli muzikanti.

Jenamena še in še …

Poleg omenjenih vsebin pa bo v okviru Jenamena festa v Črenšovcih potekala tudi mini kiparska delavnica. Ves teden bo na prizorišču ustvarjal kipar Rudi Novak, ki je pred dvema letoma požel veliko zanimanja, ko je v času festivala izdeloval kip slovitega bovjaša. Tekom tedna se bo odvijala tudi slikarska delavnica z umetniki s Koroške ter lokalnimi ljubitelji slikanja.

Domači gledališčniki se bodo predstavili v gledališču na prostem v torek, v petek pa bosta zbrane v smeh spravljala Macho in Mejke. V soboto popoldan se bodo družili upokojenci, v muzejskem kotu bodo razstavljena stara vozila, na Jenamena senju pa se bodo predstavili rokodelci z nekdanjo in današnjo obrtjo. Razstavljene bodo značke, znamke in slikarski izdelki, ki bodo nastali v sklopu slikarske kolonije, dva obiskovalca pa se bosta domov odpeljala z novimi pridobitvami. Letos bodo namreč enemu obiskovalcu podelili novo kolo – Jenamena biciklin, eden izmed otrok, ki bo obiskal festival, pa bo nagrajen s skirojem.

Podroben program letošnjega Jenamena festa si lahko ogledate v priponki:

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    07.08.2014 ob 18:04 pišta gost

    Mislim , da bo vsega naenkrat preveč !Prihraniti bi mogli nekaj za drugo leto , in naprej , kajti hitro vam bo zmanjkalo idej , in izgubili se boste v predstavi z ponavljajočo se vsebino !.

    4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    08.08.2014 ob 21:01 gost

    Jenamena Murko je že na festu!!!

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    09.08.2014 ob 8:53 Nac gost

    Domoljublja je premalo marsikje, v šoli, cerkvi in doma, zato pohvala organizatorjem.

    3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    09.08.2014 ob 9:51 gost

    @nac, tvoj komentar je podžgal čefurja, da ti je dal minus. Še en dokaz, da domoljublje pri nas ne obstaja.

    2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    09.08.2014 ob 10:12 gost gost

    Domoljubje ja, nej pa nacionalizem! Domoljubje v cerkvi je pa rejsan mimo vsekano. Kak lejko nešče v organizaciji kera pripada tuji državi (Vatikan) in tuja država tudi narekuje vodenje in izvajanje dejavnosti v RKC guči o domoljubji, če jin je pa prvi interes lastna dobrobit in pa podrejenost tuji državi - Vatikani?

    1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    • gost
      09.08.2014 ob 16:33 Nac gost

      Če bi bil razgledan, bi poznal vlogo Primoža Trubarja, Jurija Dalmatina, Adama Bohoriča, Jožefa Klekla, Ferenca Ivanociya in še mnogih drugih zaslužnih za ohranjanje slovenske identitete. Ker pa nisi, si sposoben edino levičarskega nabijanja.

      5 2 Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    09.08.2014 ob 14:06 gost

    Črenšovci- slovenska prestolnica Prekmurja.

    4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    15.08.2014 ob 18:03 cuzek gost

    Te moli rijtar pa mo pune lače kverdoša tak mo velke .

    1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.