https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Črenšovcih so se poklonili branikom slovenstva

Črenšovci, 12.08.2014 ob 12:00  

S spominskim kolesarjenjem s simbolično položitvijo slovenske, evropske in občinske zastave ter cvetja ob branikih slovenstva so se včeraj pričele prireditve v okviru letošnjega Jenamena festa v Črenšovcih.


Aktivnosti letošnjega Jenamena festa bodo potekale med 11. in 23. avgustom. V prvem tednu s kulturnimi prireditvami obeležujejo 95-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Okoli 100 udeležencev se je včeraj s kolesi popeljalo skozi vse vasi v občini Črenšovci, kjer so se ustavili pri devetih t.i. branikih slovenstva. V vseh šestih krajih občine so izbrali mesta, ki so v preteklosti pomembno prispevala k ohranitvi narodnega čutenja v tamkajšnji občini. Pri tem so se poklonili tudi kulturi, veri, gasilstvu, intelektualcem, žrtvam vojn in drugim.

Ustavili so se ob spomeniku padlim v 1. svetovni vojni v Parku spominov v Črenšovcih, ob grobu Maistrovega borca, duhovnika in publicista Jožefa Godine na pokopališču na Dolnji Bistrici, pri spominski plošči braniteljem mostu čez reko Muro na Srednji Bistrici, pred kulturno dvorano s spominsko ploščo padlim v 2. svetovni vojni na Gornji Bistrici, na Zelkovi domačiji v Črenšovcih, pri spomeniku osvobodilne fronte, pri kapelici sv. Janeza Krstnika v Trnju, ob gasilskem muzeju v Žižkih in pri Kleklovem spomeniku pred Občino Črenšovci. Na vsaki točki je kolesarje pričakal občinski svetnik, ki je ob utemeljitvi branika na izbrano mesto položil šopek domačega cvetja, na zadnji točki pa ja zbrane nagovoril župan Anton Törnar.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2014 ob 12:06 cuzek gost

      branikom slovenstva ??? ka tou pomejni ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.08.2014 ob 18:27 gost

      TIJ CUZEKT ,,sii ešče premladi ka bi tole razumel

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.08.2014 ob 9:45 Andreja Sever gost

      Ker nikoli ne pišem pod skritimi imeni oz. psevdonimi (v preteklosti so to nekateri morali delati, saj je bilo ogroženo njihovo življenje; pa si niso ustrašili, kljub vsemu so delali državotvorno v smislu krepitve narodne zavesti in ohranitve slovenstva) ... zanimivo izhodišče za strokoven odgovor, ki ga z veseljem ponujam; kdor je bil ob branikih slovenstva ve, kaj so, podajam razlago, kot je dostopna v SSKJ (=Slovar slovenskega knjižnega jezika) in krajšo razlago nekaterih pojmov, ki so ozko strokovni: branik braník 1 -a m (í) obrambni stolp, obrambni zid: vznes. iti na branik domovine branit domovino;vznes. trdno stati na braniku pravic, svobode vneto se bojevati za pravice, svobodo ◊ grad. poševni leseni ščit na mostni kozi; lov., voj. ščitek okoli sprožilcev pri puški; navt. ladijska ograja, izdelana iz celega; šport., voj. del ročaja pri meču, ki ščiti roko pred udarci;

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.