https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

Red Bull Air Race: Peter Podlunšek bo ta vikend poletel nad Veliko Britanijo

13.8.2014  

Najhitrejša motošport serija na svetu se ta vikend, 16.-17. avgusta, končno vrača v Veliko Britanijo, in sicer v Ascot, nad znano progo za konjske dirke.


Poleg 12 elitnih pilotov bo tokrat v kategoriji Challenger znova nastopil tudi Peter Podlunšek in se boril za točke za vstop na finalno dirko letošnje sezone, ki bo oktobra v avstrijskem Spielbergu. Posebnost tokratne dirke je, da bo s svojim nastopom nase znova opozoril najboljši slovenski akrobatski pilot, sicer Prekmurec, Peter Podlunšek, ki se mu je uspelo prebiti v kategorijo Challenger. Za njim sta že dva nastopa, in sicer v Rovinju in Putrajayji. 

Peter, pred vami sta še dve dirki - avgusta v Ascotu in septembra v Fort Worthu. Bi lahko rekli, da ste od svojega prvega, odličnega nastopa v Rovinju napredovali, ker sedaj veste, kaj lahko pričakujete (od sebe, proge, drugih tekmovalcev)?

Prva je vedno najtežja in prve ne pozabiš nikoli. Ne veš, kaj te čaka, ne veš, kje si, trema dela svoje. Zame je bilo navkljub 28-letnim izkušnjam v akrobatskem letenju po vrsti tekmovanj na najvišji ravni vseeno veliko neznank.

Nenazadnje FAI Svetovno prvenstvo Red Bull Air Race ter na vse to skupaj še najhitrejša motošport serija pomeni vrhunec kariere. Tekma v Rovinju je odgovorila na marsikatero vprašanje, pa vendar je vsaka tekma svoje poglavje.

Res je, da se izkušnje seštevajo, z uspehi in napredkom lastni cilji rastejo, vendar nikoli ne moreš trdno povezati zaključkov po posamični tekmi s pričakovanji in cilji za naslednjo tekmo kot nekaj dokončnega ali celo samoumevnega. Na vsako posamezno tekmo se pripravljam, kot da je prva, popolnoma individualno. Se mi zdi, da celo tekmovalni "metuljčki" v trebuhu ne izginjajo z nadaljnjimi tekmami. Priprave lahko ocenim kot uspešne in upam, da bodo temu primerni tudi nadaljnji rezultati.


Ste se z nastopom na Red Bull Air Race kot pilot še bolj razvili, izpopolnili?

Treningi, priprave, tekme, analize, spoznavanje samega sebe in svojih mejnih možnosti, tako psihičnih kot fizičnih, ter želja postati še boljši se odraža na vseh ravneh delovanja. Skozi šport oz. skozi Red Bull Air Race stalno razvijamo in izpopolnjujemo sebe kot pilota in kot osebnost. Prepričan sem, da se pozitivni učinki odražajo v vsakem segmentu življenja. Z namenom doseganja čim boljših tekmovalnih rezultatov se istočasno tudi izpopolnjuje letalsko znanje. Brez napredka na tehničnem in psihološkem nivoju ni izboljšanja rezultatov do zmag. In tudi ko zmaguješ, moraš konstantno skrbeti za razvoj, biti vedno boljši, stabilnejši. Le tako lahko dosegaš zastavljene cilje ali pa se ob drugačnem pristopu utopiš v lastnem povprečju. 

V finale se bo uvrstilo najboljših 6 pilotov. Z 8 točkami ste trenutno na 7. mestu. Kakšne so po vašem mnenju možnosti, da se vam uspe prebiti med najboljših 6?

Trenutno točkovanje oz. razvrstitev ni merodajna, saj imamo piloti različno število odpeljanih tekem. Sistem točkovanja je nastavljen tako, da se lahko po vsaki tekmi pozicija v skupnem seštevku močno spremeni. Mislim, da bo tekma v Dallasu že dala nekatere odgovore na končne skupne uvrstitve. Moja pričakovanja so uvrstitev med top 6 pilotov, ki se bodo pomerili na finalni tekmi v Spielbergu 25.-26. oktobra. 

Kako se pripravljate na naslednjo dirko, ki bo avgusta v Ascotu? Kakšna so vaša pričakovanja?

Pripravljam se na domačem letališču v Murski Soboti in preganjam po okoliških krajih na treningu za fizično moč. Predvsem za zadnji teden je planirana precej povečana aktivnost do 2 dni pred odhodom v Ascot za doseganje najvišje stopnje pripravljenosti. Pričakovanja so velika, saj bo za uvrstitev na finale potrebno v Ascotu stati na stopničkah.

 

Letošnja sezona svetovnega prvenstva Red Bull Air Race obsega osem postaj v sedmih državah. Vrhunski piloti v bitki s časom drvijo mimo 25 metrov visokih zračnih pilonov, ki označujejo progo nad vodno gladino. Piloti pri tem dosegajo hitrosti do 370 km/h in se upirajo silam do 10 G. 

Trenutna razvrstitev v skupnem seštevku: 1. Hannes Arch (AUT) 42 točk; 2. Paul Bonhomme (GBR) 29; 3. Nigel Lamb (GBR) 26; 4. Matt Hall (AUS) 21; 5. Pete McLeod (CAN) 18; 6. Nicolas Ivanoff (FRA) 8; 7. Martin Sonka (CZE) 8; 8. Yoshihide Muroya (JPN) 7; 9. Kirby Chambliss (USA) 5; 10. Matthias Dolderer (GER) 4; 11. Peter Besenyei (HUN) 4; 12. Michael Goulian (USA) 0.

Trenutna razvrstitev v kategoriji Challenger: 1. Francois Le Vot (FRA) 30; 2. Daniel Ryfa (SWE) 22; 3. Tom Bennet (GBR) 16; 4. Petr Kopfstein (CZE) 16; 5. Claudius Spiegel (GER) 10; 6. Juan Velarde (ESP) 10; 7. Peter Podlunšek (SLO) 8; 8. Mikael Brageot (FRA) 4; 9. Luke Czepiela (POL) 4; 10. Christian Bolton (CHI) 0; 11. Dato Othman (MAS) 0.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.