https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Državna proslava v Beltincih združila elemente tradicije in sodobne umetnosti

Grajsko dvorišče, 18.08.2014 ob 7:05  

V Beltincih je v soboto zvečer potekala državna proslava ob 95. obletnici priključitve prekmurskih Slovencev matičnemu narodu. Slavnostni govornik je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez, prisotni pa so bili tudi ostali vidnejši predstavniki političnega vrha, na čelu s predsednikom države Borutom Pahorjem ter premierko v odhodu Alenko Bratušek.

  

 

Slavnostni govornik Milan Brglez je dogodke izpred 95. let umestil v kontekst enega najsvetlejših trenutkov naše zgodovine. Poleg zgodovinsko-političnega orisa pomena in vloge Prekmurja pa je pogled uprl tudi na sedanjost in aktualne tegobe, s katerimi se pokrajina ob reki Muri sooča:

"Le če bomo kot država vedeli in znali izkoristiti vse to, kar nam Prekmurje ponuja, bomo lahko zagotovili ne samo ohranjanje delovnih mest, ampak tudi nova delovna mesta. To je tisto, kar moramo v prihodnjih letih storiti. Brez novih delovnih mest bodo mladi odhajali v mesta, Prekmurje pa bo zaostajalo," je med drugim dejal Brglez.


Temu bi vsekakor pritrdil mlajši val ustvarjalcev, ki se ne pusti popolnoma ujeti v idealizirano stereotipno podobo Prekmurja kot  spokojne, zasanjane melanholične pokrajine »tam nekje na robu sveta«, ampak – sicer spoštujoč izkustvo očakov – razvija neke nove zgodbe, ki ne samo, da sledijo duhu časa, ampak ga v mnogih primerih celo presegajo. Če kje, je tako Prekmurje vsaj na področju kulture vseskozi korak pred časom. Je pa dejstvo, da vsesplošnega napredka pač ne gre pričakovati, vkolikor v soskladju z ekonomskim razvojem vzporedno ne poteka tudi proces liberalizacije duha v pokrajini. In daleč premnogo je bilo zgodb iz lokalnih okolij, kjer so bili talentirani posamezniki, z izjemno zanimivimi vizijami na različnih področjih delovanja družbe, zaradi nerazumevanja okolice in ostalh pritiklin malomeščanstva, prisiljeni v eksodus iz domače ravnice.  

Proslava, ki je v duhu medgeneracijskega sodelovanja  potekala pod režisersko taktirko Matjaža Fariča je bila tako emancipatorna in prelomna ravno iz tega vidika: poleg ohranjanja zgodovinskega spomina je celotni državi dala nedvoumno vedeti, da le ni vse tako črno-belo, kot se zdi na prvi pogled ter da ima Prekmurje še veliko neodkritih področij in kotičkov, ki jih velja obiskati in raziskovati. In tudi zato je bil še kako zgovoren in na mestu osrednji moto umetniškega programa: »Danes Prekmurje!«

V kulturnem programu so med drugim nastopili Vokalna skupina BeleTinke pod vodstvom Tjaše Šimonka, Folklorna skupina KUD Beltinci, pevka Alja Lipar in glasbenik Ivor Knafelj, plesni klub Zeko, igralka Anita Gregorec, plesalec Leon Marič, upokojenska plesna skupina Generacije ter glasbene skupine Govoreči bobni, Kleemar, Hexenbrutal in Werefox. Besedila je prispeval Dušan Šarotar, videoposnetke pa Matej Kolmanko.  

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.08.2014 ob 9:37 domačin gost

      Proslava ni vredna svojega naziva.

      27 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.08.2014 ob 11:05 Štefan67 gost

      Odlična predstava. Resno me je navdušilo prepletavanje sodobnosti in pa tradicije. Mislin, ka bi mogla ta proslava biti vzor vsen ostalin v prihodnosti. Mislin, ka se nesmimo omejevati samo s harmoniko,... Čestitke vsen ogranizatoron.

      19 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.08.2014 ob 12:06 gost

      gost - domačin | 18.08.2014 ob 9:37, ti si nej vrejden naziva domačin! boukše državne proslave san še nej vido. super je bilo, kratko pa kvalitetno. malo so edino mimo vsekali s tisto pevko na konci kera je popejvala v angleščini. tisto je bilou edino brezeveze na proslavi, vse ostalo super.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.08.2014 ob 12:09 gost

      pa če nemate pejnez za nekšoga rejdnoga fotografa te povejte, van ges naslednjič zašenki boukše slike napravin ka tej ka je tou sliko. kak sploj lejko takšne moutne slike objavljate. ka tou nišče pri vas ne gleda pred objavo. katastrofa ste.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.08.2014 ob 12:15 prekmurec gost

      Katastrofalna proslava! PREKMURCI SMO SE NORCA NAREDILI SAMI! Res nivo poden! nima veze s politiko in zapleti glede zupana. Proslava si ne zasluži tega imena! to je rock koncert in neki cuden ples!

      21 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.08.2014 ob 12:18 ljubljana gost

      Sem bil po uradni dolžnosti, iz LJ z dušo pa Prekmurec. Zgroženi smo bili vsi prisotni. Film na platnu pa je Prekmurce prikazal kot cigane in popolnoma neizobražene in nerazgledane! Res žalostno in grozno!

      31 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      18.08.2014 ob 12:22 Janez gost

      To je bilo norca delanje... Žalostno...

      25 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      18.08.2014 ob 12:26 SLAVKO gost

      RES JE BILO DELANJE NORCA!

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.08.2014 ob 12:39 prekmurka gost

      Mizerno...žal, pa samo vsakih pet let je ta proslava...

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      18.08.2014 ob 12:43 gost

      če bi pa župnik meo mešo na proslavi, janša pa govor, pa nebi melo veze kakšna bi bila proslava, te bi bi van pa bilo super. tisti filn na žečetki ge so lidij spitavali o priključitvi Prekmurja k Slovenije je čisti odraz Prekmurja danes. Farič van je nastavo ogledalo. primitiven nerazgledani narod, te pa nej čudo ka ste nej razmili proslave. marki ste nej razmili proslave verjetno zatou ka nej bilo hrvaških podnapisov pa ka je nej kakšen zečič ali što drugi od ovih biu na proslavi. norca se delajo v ostali Sloveniji iz nas zaradi takšnih lolekov kak ste zgornji komentatori.

      13 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      18.08.2014 ob 12:46 gost

      Delanje norca je prikimavanje požrešnim, lažnivim in kradljivim dostojanstvenikom.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      18.08.2014 ob 12:47 Beltinčan gost

      V osnovi je proslava dosegla svoj cilj, o njej se vsepovsod govori, za ene dobra za druge pa za nič, kot je vsaka stvar na svetu. Mene osebno je motila pesem na koncu (angleška), ker bi res lahko naredili priredbo "naše" domače pesmi. Drugače pa nekaj novega za Prekmurje, se mi zdi vseeno boljše kot cviljenje nekih pevskih zborov "...vsi so venci vejli.....". Nažalost so domačini pričakovali klasično prekmursko vsebino, ki pa je tokrat ni bilo in za mene tudi prav, ker je tokratna proslava izstopala. Glede župana in njegovih izjav pa ne vidim nič narobe ima vso pravico povedati SVOJE mnenje, se mi pa zdi smešno, da je poklical na zagovor režiserja??????? Sicer pa je volilno leto in jasno, da so mediji in pojavljanje v njih pomembni. O tem, da se prikaže kakšni ljudje smo in kako razgledani se ne, da prikazati s temi posnetki, če so dobro spomnim je novinar RTV SLO pred cca. 2 leti mimoidoče na Dunaju spraševal kdo je njihova južna soseda in mislim, da med cca. 20 izprašanimi ne vem, če sta 1 ali 2 vedela da je to Slovenija, ali to pomeni, da so Dunajčani neizobraženi?. Zato Ljubljančan z Prekmursko dušo ne ga ..... sicer pa je film prikazal ljudi ki tu živijo, največja brezposelnost, najbolj neizobraženi, kaj je bilo narobe, da je prikazal resnico? Naj bi prikazal "zadovoljne" šivilje Mure, mesarje Pomurke, zidarje Gomboca, zaposlene Montaže Lendava ali Integrala Lendava ali Nafte......itd.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      18.08.2014 ob 12:48 wergr gost

      Z ogledalon si povedo vse. Na žalost je toga marsišto nej razmo. In vsi bi si mogli pred sebe ogledalo postaviti, nej samo te, gda si frizure delamo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      18.08.2014 ob 12:53 gost

      zakoj pa je te župan zvao faiča na zagovor? vej je pa tou državna proslava bijla, ka se gomboši zdaj neka preserava? naslednje leto de pa lejko občinska proslava pa te lejko celo proslavo popejvlete Marko skače pa Vsi so venci... ljudski godci pa naj po ribašaj voščijo. pa brez elektrike pa s koulami ka de resno izglednolo kak da je prekmurje še vedno v leti 1919. večina vas miselno resno živij še v tiston obdobji. trij frtale prekmurja je tak nerazgledanoga ka niti sejbe ne razmijo, nej pa ka bi razmili neka ge trbej malo bole možgane zagnati pa ka vsebuje malo bole svetovljanske kulture nej pa ka van obzorja segajo do Nedelice pa Polanskih dnejvov.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2014 ob 13:05 gost

        ka pa je trebej za te električne kitare in te upokojenke, ki so se sprehajaje in kazale po odri mozgane zagnati?

        4 6 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      18.08.2014 ob 13:01 ajša gost

      Pogledali bi dokumentarni prispevek Bojana Pečka na RTV SLO, tisti,ki ste ne bili na proslavi. z akademikom gospodom Vratušo in Vladom Kreslinom pred proslavo. Še je na RTV- poglejte vsi tisti, ki pišete, da vam je bila proslava všeč! TA PRISPEVEK JE ZARES DOSTOJEN PREKMURJA IN PREKMURCEV in poglete mnenje gospoda, ki ima rad Prekmurje in bo v februarju dopolnil 100 let!

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      18.08.2014 ob 13:28 felix gost

      Proslavo je potrebno vrednotiti po tem čemu je bila namenjena in zato je bila še kako dober presek 95 letnega dogajanja v Prekmurju ,vsi ki se zgražate nad proslavo katera je še kako odprla oči marsikateremu zaspancu ,ki živi in dela v politiki ali se res cedita med in mleko ali ne živijo pri nas ljudje izpod praga revščine,cigani ,romi,kmetje ,brezpravni delavci?? Potem ko se lepo v moderni napredni obliki prikaže pa takoj jeza in srd na ustvarjalce,zakaj potem niste bili proti EU če vas motijo tuji jeziki,ko dosegajo uspehe v glasbi,kulturi in na filmskem in na drugih področjih so vam cigani dobri ,ko jih pa kdo pokaže je pa to greh zato pamet v glavo preden pišete žaljivke vse povprek,na koncu odlična proslava za spomin in opomin vsem ,ki si prizadevajo za boljše Prekmurje tudi tukaj živijo normalni ljudje ne samo strankarski vojaki SDS.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2014 ob 13:56 NEPOLITIČEN gost

        gospod felix, ta proslava pa ni imela nobene veze z vojaki SDS. BILA JE ŽAL POPOLNOMA NEKULTURNA, S POLITIKO PA RES NI IMELA VEZE.

        8 7 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      18.08.2014 ob 14:05 felix gost

      gospod nepolitični kdo je klical k odgovornosti glede proslave g,Fariča je mogoče beltinski župan v stranki SMC ali kaki drugi??

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2014 ob 14:36 NEPOLITIČEN gost

        KAJ PA IMA VEZE STRANKA ŽUPANA,ČE SE GRE O POPOLNOMA NEPRIMERNI IN NEKULTURNI PROSLAVI? KAKŠNE KOLI STRANKE JE ZUPAM BI MORAL REAGIRATI. LE KDO JE FARIČU DOVOLIL TAKŠNE NEUMNOSTI?

        5 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.08.2014 ob 22:40 gost

        g.župan je nej član stranke SDS in je niti nej fatriča zval na razgovor, tolko o tej debati!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      18.08.2014 ob 14:29 rzj8kl gost

      Pa samo proslava je bila, nič tak strašnoga, ka bi se mogli tak sekati med sebof. :)

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      18.08.2014 ob 14:51 gost

      nepolitičen, ka pa je te za tebe kultura ka je po tvoje bijla ta proslava nekulturna? kak san že napiso, nejste zaštekali ka van je farič ščeo povedati zdaj pa ste čemerni pa šinfate proslavo. nej so van farič pa nastopajoči krivi ka ste nerazgledani pa ne dejemati določenih malo bole zahtevnih stvari. neje kultura samo hrvaški šrout pa ljudski pevci pa folklora. ta proslava je vsaj malo dvignila nivo dojemanja nas prekmurcov iz strani ostalih slovencov. zdaj nas majo vsaj za malo napredne nej pa za ene tan kmete negi daleč ka se še s koulami po cestaj vozijo pa živijo kak pred 100 lejtami. zaostali konzervativci mate sakši den mešo v cerkvi pa lejko tan svojo kulturo ribate.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      18.08.2014 ob 15:17 felix gost

      "nepolitični2 ti si zelo politični le tvoja stranka se s tako vrsto kulture še ni srečala,kot je napisal "gost "tista vrsta proslav vam je dosti bližja pa malo tipkovnico preglej ,ker pišeš z velikimi črkami-"Le čevlje sodi naj kopitar"je povedal en velik Slovenec!

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      18.08.2014 ob 15:58 obiskovalecc gost

      Zal res neprimerna proslava! Skoda za Prekmurje!

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      18.08.2014 ob 17:01 Marko gost

      Zakon proslava. Sicer san jo gledal po Tv, ker zaradi službenih obveznosti nejsan mogel v Prekmurje priti. So mi pa tudi sodelavci povedali ka so bili navdušeni nad inovativnostjo in drugačnostjo proslave. Me pa ne čujdi zakoj lidje zapuščajo Prekmurje. Nej samo zaradi toga ka je omejeno na gospodarskon področji, ampak tudi na umskom. In recimo en mladi diplomant keri študejra v MB-ji, v LJ ali pa v tujini... pride nazaj v Prekmurje in glede takšne primitivne komentare... samo za zjokati je tau. Predvsem pa cerkev in politiki keri bi mogli združevati, razdvajajo. In se še vedno bojuje z mlini na veter. Leta 2014 smo, dragi gospe in gospodje. Najbole žalostno pa je tau ka naj bole pluvajo tisti, keri majo kakšne službe v raznij strankaj in keri od teh majo nekše koristi.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      18.08.2014 ob 21:48 francek v. gost

      Marko pa ka si ti ja nor. Pa ge san glejdo tou, pa san začo v solzah ugotavlate ka prekmurce rejsan nemremo za eno bougo proslavo skuper spravite, pa ajd bilo bi še ok če tej stare ženske pa moške nebe odile kak kaše mumije po odre, sramota!!! je rejsan ka bi moglo več prekmurcov v prekmurje dale živete. samo bi pa lejko se malo zamislele zakoj lidgej idejo v druga mesta?!

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.08.2014 ob 22:42 gost

      proslava je bila totalna sramota za prekmurce

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      18.08.2014 ob 23:11 gost

      Škoda , o taki stvari razpravljati .Najprej nam kažejo , kako smo neuki , nepoučeni ,kako nimamo pojma o zgodovini in o človekadostojnem življenju ,po drugi strani nam pa vsiljujejo nekaj kar nam ni za razumeti , pa čeprav živimo dostojno in današnjemu času primerno življenje.Sam režiser te proslave , je bil postavljen pred nalogo ,ki ji ni bil kos v takem smislu, da bi jo ljudje sprejeli do te mere, da bi jo vsaj en kanček razumeli !? Eno je teorija , povsem drugo pa praksa .Takih in podobnih stvari , si v bodoče več ne smemo dovoliti, kaj šele izvesti !!!!!! PREKMURCI , STOPIMO SKUPAJ !!!!!!!!!!!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2014 ob 6:43 lali gost

        Bravo umetniški vodja ,kak čedno zveni tvoje GLOBOKO RAZMIŠLJANJE o režiseri in kak je nej bil kos nalogi "što si li ti ka boš o ton saudo"???

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      19.08.2014 ob 0:28 gost

      Ja in ka? Stoupimo skupaj, ka popravimo proslavo, ali pa stoupimo skupaj, ka izobrazimo narod?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      19.08.2014 ob 15:46 Beltinčar gost

      Režiser nas je predstavo kak največje cigane v Sloveniji, proslava je imela dober namen vendar nesposobnega režiserja. Po prvi proslavi bi se mogli zgledovati ! najlepša in najboljša je bila PRVA !

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2014 ob 18:36 gost

        Problem je, ka vi sami sebe vidite kak cigane. Meni je proslava bila čista vredi. Režiser je pokazo Prekmurce. Stare, mlade, civile, rome, te ljudi, keri živejo v Prekmurji. Ge ne ven, ke ti živiš, če zganjaš takšo hiterijo, gda se pokažeta dva roma. Ali pa maš kaj proti njin? Ti sejka ven rasizem, pa takšne žlahtne tradicionalne vrednote uvožene iz Dolenjske?

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      19.08.2014 ob 16:12 gost

      LALI , že samo ime povej , ka si nej pofsen sega! Da boš tij telko priredijtev skoz dal , na takem nej , ampak boljšem nivoji , te se mi javi !!!! Beltinčari drugič nesmemo dati niti placa , kajšele , da bi pri taki zadevi sodelovali ! Naj jo majo na TRDINOVEM VRHI !

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.08.2014 ob 18:41 gost

        ... ”LALI , že samo ime povej , ka si nej pofsen sega” . Povej mi na čen si, dobro ti sejka. Šmarnica? Gobe? Top šit roba!

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      21.08.2014 ob 20:36 Anuška gost

      Čestitam, proslava je z domačimi ljudmi in besedo povedala, da ljudje ob Muri imamo močno kulturo, nismo krivi, če so nas gospodarstveniki - predvsem uvoženi - spravili tja, kjer smo; Prekmurje še zdaleč niso samo venci in Marko ...; čudovite misli, čudovita mlada igralka, ang. pesem je bila odveč, morda - morda pa ne, a ni mogoče to, da dobremu kadru dajejo delo tuja podjetja, dober kader dobro obvlada naša prelepa narečja, lepo slovenščino in tudi tuje jezike, zakaj domačini bežijo? Na vse to je opozorila proslava. Prleki pravimo, za dobrim konjem je vedno prah, mar ne? Prerastimo enkrat to majhnost, inteligenca, predvsem kulturna, pomurska se zna povezati in ceniti sama sebe in prav je tako. Čestitke ustvarjalcem proslave!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.