https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

KULTIVATOR V ŽIVO

Kdaj: Sreda, 20.08.2014 ob 18:00

Kje: Murska Sobota, MIKK

Grajsko igrišče je zasnovano kot nekajdnevno druženje s poudarkom na ustvarjanju, izmenjavi idej in sodelovanju med posamezniki, organizacijami in ustvarjalci iz različnih področij delovanja. V prvem izdanju bomo gostili vsestranske preoblikovalke in revitalizatorke prostorov Živa dvorišča, kreativni dvojec Kajo in Leo, ter kleemarja in Yanoosha na glasbenih delavnicah. Tridnevno dogajanje se bo zaključilo s KULTIVATORJEM in posebnim glasbenim programom. 

-------------------------------------------------------------------------------

DELAVNICA »UPCYCLINGA«
Izvajalci: Živa dvorišča, Valentina Škafar
Lokacija: MIKK, grajsko dvorišče

Na delavnici »upcyclinga« se bomo lotili začasne spremembe namembnosti grajskega dvorišča z namenom naknadne uporabe izdelanih elementov za notranje prostore MIKKa. S to dejavnostjo si želimo revitalizirati omenjene prostore MIKK-a v skupnostni prostor kreative in soustvarjanja. V sklopu delavnice bomo zastavili načrt, kako bo preurejanje prostora potekalo, pri tem pa apeliramo na obiskovalce, da se pridružijo k aktivnemu soustvarjanju z idejami, spretnostmi in delom, najbolj dobrodošle pa bodo donacije v obliki odpadnega materiala, katerega bomo »upcyclali«.
»Upcycling« ali »re-use« je trajnostno usmerjen trend ponovne uporabe rabljenih predmetov ali sprememba njihove namembnosti. V tem duhu bomo skupnostni prostor tudi preuredili, zato bo naslednji korak tudi zbiranje predmetov in starega pohištva glede na postavljeni načrt revitalizacije prostora. 

Predlogi za zbiranje materiala: 
- palete
- plasteneke
- kozarci za vlaganje za luči
- pletene košare
- zaboji (leseni)
- gajbe (lesene)
- lesene plošče in palice
- stare gume ali "šaluhi" od tovornjakov ali traktorjev
- žaklji 

-------------------------------------------------------------------------------

DELAVNICA VIZUALIZACIJ
Izvajalki: Lea Bradašević, Kaja Kisilak
Lokacija: MIKK, grajsko dvorišče

Kreativni duo Kaja in Lea, sestavljata ga arhitektka Lea Bradašević in oblikovalka Kaja Kisilak, združuje ljubezen do vizualnega, veselje do grajenja, vrtanja in rezanja ter neustavljiva želja, da si ves čas zapletata življenje. Njune vizualizacije temeljijo na igri svetlobe in senc, s katerimi ustvarjata ambient na odru, ob tem pa uporabljata včasih presenejive, včasih čisto običajne materiale, ki zaživijo v novi funkciji in podobi. Na MIKK-ovih kreativnih počitnicah bosta predstavili svoje analogne vizualije, ki so med drugim del letošnje zasnove koncertnega nastopa skupine Loudspeaker Alliance.

-------------------------------------------------------------------------------

DELAVNICA ABLETON LIVE: Field recording in uporaba zajetih zvokov v Ableton Live
Izvajalca: Matej Končan (kleemar), Januš Aleš Luznar (Yanoosh)
Lokacija: MIKK, soboški park

Snemanje na terenu je najboljši način kako lahko pridemo do zvokov najdenih v resničnem okolju, ki so enkratni in samo naši. Gre za zapis naše lastne izkušnje, ki se ga da z nekaj kreativnimi prijemi s pomočjo orodij, ki jih nudi programska oprema (v našem primeru Ableton Live), preobraziti v nekaj čisto novega. Končni izdelek pa lahko zveni kot popularna glasba ali kot divje eksperimentiranje z zvoki.
Na delavnici se bomo seznanili z orodji za zajemanje zvokov na terenu. Zvoke, ki jih bomo posneli, bomo nato prenesli na računalnik in raziskovali možnosti obdelave zvoka v programu Ableton Live. 
Ključne besede:
- Field recording (snemanje na terenu)
- Sampler (orodje za zajemanje in oblikovanje zvokov)
- Drum Rack (orodje za programiranje ritmov)
- Pad Controller (naprava z blazinicami za fizično programiranje tolkal)

-------------------------------------------------------------------------------

DELAVNICA ZA OTROKE DREVESNO MESTO
Izvajalci: Živa dvorišča
Lokacija: soboški park

Izdelava arhitekturnih členov (vrata, okna, stene, nadstreški, ograje ipd.). Na delavnici bi otroci spoznali kaj je to arhitekturni člen, katere arhitekturne člene poznamo, kakšni so prostori (notranji, zunanji ipd.) in pa seveda ustvarjanje z naravnimi materiali in gradnjo z njimi (lahko apliciramo tudi na znanje o dejanski gradnji objektov – npr. brunarica). 
Postavljanje in prilagajanje izdelkov drevesnim vdolbinam. S tem bi z otroci ustvarili nekakšno deželo drevesnih hišic, drevesnih objektov, ustvarili bi drevesno mesto. 
Da bi instalacijo še dodatno popestrili, bi otroci za vrata in okna skrili sporočilo za naslednjega »obiskovalca« drevesne hišice. To bi lahko naredili v besedni obliki, v obliki risbice ali pa bi uporabili kakšen predmet, ki se jim zdi zanimiv in ga najdejo v parku, lahko bi ga tudi izdelali (ogrlica iz marjetic, raketa iz storža, figurica iz plodov dreves, pahljača iz listja itd.).

------------------------------------------------------------------------------

DELAVNICA ZA OTROKE LASERSKA MREŽA IZ TRAKOV 
Izvajalci: Živa dvorišča
Lokacija: soboški park

Narava delavnice: gibalna delavnica z vzpodbujanjem motorične senzibilnosti
V parku iz trakov (npr. odpadnega blaga) napletemo »lasersko mrežo«, skozi katero se otroci gibajo in pri tem pazijo, da se ne dotaknejo trakov, ki predstavljajo laserje. Za jasnejša merila o tem ali so se je dotaknili, lahko na trakove navežemo tudi razne zvončke, kraguljčke in podobne predmete, ki ob gibanju oddajajo zvok. 

Tole igralo lahko sočasno nastopa tudi v vlogi likovne instalacije. V tem primeru je pred namestitvijo potrebno harmonično skombinirati barve in vzorce na blagu oz jih primerno poslikati.

-------------------------------------------------------------------------------

Delavnice potekajo vsak dan od 16h do 20h in so brezplačne. 

Pridite pa se pošpilajte :)

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.