https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendava: Svetovni kongres konoplje - priložnost za kmete in nove poslovne ideje

Lendava, 22.08.2014 ob 7:30  

Jutri se začenja Svetovni kongres konoplje, ki se bo odvijal na DSŠ Lendava. O dogodku, ki ima globalne razsežnosti, saj bodo na njem prisotna največja svetovna imena iz sveta konoplje iz več kot 30 držav, smo se pogovarjali z gonilno silo dogodka Majdo Robić, ki želi povabiti na dogodek vse tiste, ki želijo v prihodnje vlagati v razvoj konoplje. Kongres organizira Panonia – zavod za alternativne kmetijske rastline s poudarkom na ekologiji in klimatskih spremembah.


Svetovni kongres konoplje bo trajal od sobote pa vse do četrtka, udeležijo pa se ga lahko vsi s predhodno prijavo. Tako je možno sodelovati na tekmovanju iz globalnih tehnoloških inovacij iz konoplje ter se udeležiti 2. Zeliščnega foruma RS – ta dva dogodka bosta potekala na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, vsi ostali naslednje dni pa v Lendavi. Organizirajo pa tudi tekmovanje na področju globalnih inovacij prehrane/jedi iz konoplje. V okviru kongresa bo vsak dan tudi možnost predstavitve in prodaje prehrambenih izdelkov iz konoplje na Tržnici konopljinih izdelkov. Tako lahko svoje izdelke na ogled in prodajo postavijo vsi, ki se tem ukvarjajo. Novost letošnjega kongresa je tudi Kick-off Meeting projekt, kjer se lahko predstavijo ideje iz področja konoplje in najboljša bo seveda deležna tudi velike podpore.

Majda Robić: »V prihodnje si želimo zgraditi tehnološki center za razvoj konoplje v Lendavi. Glede kongresa pa si želimo, da bi se naši kmetje in brezposelni udeležili dogodka, saj pridejo vodilni inovatorji iz celega sveta in zainteresirane potem izobražujejo, informirajo, jih vzpodbujajo na njihovi lastni poti, da uspejo s konopljo. Lani je zgodba o uspehu kongresa bil pomurski pridelovalec Škraban, ki je potem s podporo ostalih začel širiti svoj posel in je danes zelo uspešen

Kongres bo poln strokovnih izobraževanj in profesionalnih delavnic, ki jih bodo vodili glavni svetovni strokovnjaki s področja konoplje- med njimi tudi Avstarlec Paul Benhaim, poudarja Robićeva, ki tudi sicer vidi velike možnosti pridelave industrijske konoplje v našem okolju.

Vsak večer bo tudi predstavljen film o konoplji v MKI Mansarda v okviru filmskega festivala kongresa. V torek zvečer bo v Lendavi tudi prikaz ročne žetve konoplje, kjer bo sodelovala lokalna skupnost s folklornim programom. Ogled vseh dogodkov kongresa pa bo možen v živo ali po spletu.

Sicer pa je kongres nastal v sodelovanju z Društvom zeliščarjev Pomurje, ter ostalimi, ki so projekt podprli: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS, Ministrstvo za delo družino in socialne zadeve RS, Ministrstvo za notranje zadeve RS, Občina Lendava,Občina Murska Sobota, Tehnološki park Varaždin, Tehnološki park Pomurje,   Lokalna fundacija za Pomurje, MKI Lendava, Pomurski sejem AGRA,Javni sklad RS za kulturne dejavnosti Lendava, PAN-NUTRI,Biotehniška šola Rakičan, Panvita d.d.,Enterprise Europe Network, EU Social Fund,EU Agricultural Fund for Rural Development. 

Več informacij o dogodku: http://www.world-hemp-congress.com/program/

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.