https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pereč ekološki otok v Ledavskem naselju v Murski Soboti

Murska Sobota, 22.08.2014 ob 7:00  

Prebivalce Ledavskega naselja in sosednjih blokov v Murski Soboti moti neurejen ekološki otok, ki je prepoln smeti, odvaža se jih preredko. Problem ureditve ekološkega otoka naj bi se vlekel že več let. Predsednica MČ Ledava, Lea Friškič, se je večkrat obrnila na pristojne, a odziva po njenih besedah ni, smeti ostajajo in se le še kopičijo. Stanovalci pa od Friškičeve kot predsednice MČ Ledava pričakujejo, da bo zadevo uredila.

Ekološki otok na mostu pred Ledavskih naseljem je namenjen stanovalcem Ledavskega naselja in blokov do Prekmurskega hrama. Iz blokov nosijo na to mesto le steklo, ostalo imajo urejeno v prostorih blokov samih, stanovalci Ledavske ulice pa imajo za plastiko posebne vreče.

Lea Friškič, predsednica Mestne četrti Ledava nam je povedala, da je 13. avgusta poslala v zvezi z ureditvijo ekološkega otoka pred mostom do Ledavskega naselja dopis tajnici direktorja občine uprave MO Murska Sobota, nato pa še direktorju Bojanu Petrijanu samemu. Vendar po besedah Friškičeve odziva ni bilo. V nedeljo so jo prebivalci Ledavskega naselja kot že večkrat poprej zopet dobesedno nadrli in okregali, da zadeve še ni uredila.

Zato je v ponedeljek, 18. avgusta, poklicala vodjo odvoza smeti pri Saubermacher – Komunali Murska Sobota d.o.o, Darka Romana, da naj smeti odpeljejo, ker jih je preveč. Kot so ji odgovorili, imajo z MO Murska Sobota dogovor, da vozijo smeti enkrat mesečno. Friškičeva je poklicala še redarsko službo, ki je sicer prišla in si ekološki otok ogledala, ga poslikala in naj bi zadevo predala občinski inšpektorici. V torek je Friškičeva, ker še vedno ni bilo odziva, poklicala še Nado Cvetko Török, vodjo oddelka za infrastrukturo, okolje in prostor ter gospodarske javne službe v MO Murska Sobota, ki pa je bila odsotna. Po besedah Friškičeve se ji je oglasila le tajnica in obljubila, da bo sporočilo prenesla naprej in bodo ukrepali. A odziva še vedno ni bilo.

Po besedah Friškičeve se s problematiko ureditve ekološkega otoka in zabojnikov za smeti ukvarjajo v MČ Ledava že več let. Kot je povedala, je bila pred leti lokacija smetišča ob samem parkirišču, na še manjšem prostoru, pogosto so smeti segale vse do parkiranih avtomobilov. Leta 2009 so lokacijo zabojnikov za smeti prestavili na sedanjo lokacijo. Mestna občina sicer ima urejen odvoz smeti. Po besedah Friškičeve bi se lahko namestili le zabojniki za steklo, ki je najbolj problematično in ga je občutno preveč. MČ Ledava je tudi predlagala, da bi se ekološki otok ogradil in lepše umestil v okolje. S strani občine naj bi jim bilo obljubljeno, da bodo zadevo uredili na celotni občinski ravni, vendar se v štirih letih ni uredilo nič. Predstavniki mestnih četrti in krajevnih skupnosti so imeli po besedah Friškičeve celo sestanek z županom.

V kratkem naj bi se v neposredni bližini ekološkega otoka uredilo športno igrišče, še nadaljuje Friškičeva, zraven pa bo ostalo neurejeno smetišče. Vsa ta leta se borijo tudi za košnjo trave. Kljub posebnim predpisom pričakujejo, da bi lahko ta del mesta lepše uredili, vsaj znotraj strnjenega naselja. Kot predsednica MČ posluša očitke stanovalcev, ker je okolica neurejena in se ne ukrepa. Stanovalci blokov naj bi predlagali celo zbiranje podpisov za peticijo v povezavi z ureditvijo te problematike, še zaključuje Friškičeva in upa, da se bodo zadeve z ekološkim otokom čim prej uredile. 

Podobno polni pa so tudi zabojniki ob Zeleni ulici …

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Fotogalerija

Komentarji

  1. gost
    22.08.2014 ob 8:07 žele gost

    Posebna zahvala za tako stanje gre http://www.murska-sobota.si/novice/podpis-koncesijske-pogodbe-za-zbiranje-komunalnih-odpadkov .

    12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  2. gost
    22.08.2014 ob 8:48 občan gost

    Predsednici krajevne skupnosti predlagam, da napiše problem na spletno mesto www.obcan.si in tam bodo problem rešen v 24 urah.

    12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  3. gost
    22.08.2014 ob 9:01 ms gost

    Če bi se predsednica rejsan tak zavzemala bi bilou drugači .Naj ne tira vodo na svoj mlin .Končno pa Zaubermacher zna samo dobro skasejrati in zapovidavati za ločevanje odpadkov in sortirati .Če se idejo ekologije naj napravijo pločevinaste nadstreške in ogradijo in te se ne de tak videlo smetij .Ne mogoče je tüdi poleti v smetiščaj ki se nahajajo blokih z zbiranjem bioloških odpadkov ker smrdi kak crkotina .

    12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  4. gost
    22.08.2014 ob 15:35 ledavska gost

    Predsednica se naj ne obreguje ,ker je ona vztrajala da koše namestiti tja ,kjer so sedaj .Končno pa naj bodo koši za to primernih prostorih v bloku oziroma smetiščih in ne na pločnikih in zelenicah.Bodo koga kaznili ?NE

    5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  5. gost
    22.08.2014 ob 15:56 ---- gost

    Nobenega igrišča ne rabimo več na Lendavski .Ka do se zbirali vse vrste lidje in delali škodo kak delajo na igralih pri gradu ?

    6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  6. gost
    22.08.2014 ob 16:14 BT gost

    Neprava lokacija! Zanimivo, da tega ne pove strokovnjak iz Saubermacherja, ki je zadolžen za organiziranje odvoza. Ekološki otok mora biti na lokaciji, kjer se te smeti proizvedejo. Ledavsko naselje, kjer so zelo eminentni ljudje, bi si lahko organiziralo in bi vsak imel po en koš doma in ob določenem času bi lahko prinesel smeti tja. Bloki si morajo urediti prostore v svojih blokih, kjer tudi ob določeni uri "oddaš" smeti. Kolikor je meni znano nekateri bloki Lendavske ulice za bivšo LB to imajo. Nisem prepričan za vse. ___ Lokacija, ki je vidna na sliki, ali pa lokacije po 200 m iz vasi kar kličejo po nekontroliranih smetiščih. Da bo predsednica čakala, da ji to uredi nekdo, ki ne stanuje tu v bližini, je velika-velika iluzija. To je naloga lokalcev, ki se morajo naloge lotiti z zavihanimi rokavi in ne z dopisi. Klicanje inšpekcij je podobno "prdcu na luno".

    4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
  7. gost
    23.08.2014 ob 15:21 gost

    Trebalo bi jim nasipat tajkunsko ukradeni denar,pa bi tisti ki smo ostali zaradi njih brez usega,bi sami spucal...

    2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

info_outline

Opozorilo

Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.