https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Tišini so predstavili jedi iz repe na stari in modernejši način

Tišina, 01.09.2014 ob 11:30  

Društvo žena in deklet Sončnica, ki deluje v občini Tišina, je zadnjo nedeljo v avgustu pripravilo sedaj že tradicionalni Dan repe. Prireditev je letos potekala sočasno z 10. obletnico društva. Ob tej priložnosti so pripravili kulinarično razstavo jedi in svečano proslavo s kulturnim programom in podelitvijo priznanj zaslužnim članicam.


Društvo žena in deklet Sončnica je v šotoru pred tišinsko cerkvijo pripravilo letos že osmi Dan repe. Obiskovalci so si lahko ogledali nekdanje za naše kraje značilne jedi iz repe, to so jedi naši babic. Na drugi strani razstavnega prostora pa so si lahko ogledali sodobnejše različice jedi iz repe, jedi našim mam.

Društvo letos praznuje 10. obletnico obstoja, zato so pripravili še slovesnost s kulturnim programom v katerem so nastopili Mörski godci ter s šaljivim skečem Angela in Trejzika. Slovesnosti so se udeležili tudi župan občine Tišina Franc Horvat, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule, ustanovitelj društva Karel Ratnik, prva predsednica društva Marija Ratnik, Franc Režonja, direktor Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije - Zavod Murska Sobota in drugi visoki gosti.

Društvo šteje okrog 200 članic iz cele občine. Namen društva je druženje, izobraževanje, kulturno udejstvovanje in ohranjanje kulturne dediščine. Prejele so že številna priznanja. S priznanji in rožami so se zahvalili najzaslužnejšim članicam, ustanovitelju in prvi predsednici, sedanji predsednici Lidiji Debelak, Mimici Sedonja – naj kmetici Slovenije leta 2004, članicam starim več kot 80 let, članicam upravnega odbora in številnim drugim zaslužnim ženskam, ki delujejo v društvu.

Obiskovalci so jedi iz repe lahko tudi poskusili, tako bujto repo s kolinami kot repne idinjače in posolanke. Sledila je zabava z ansamblom Zlati dečki.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.09.2014 ob 17:56 TINEK gost

      KA , dragi moji ! Nemate obiskovalcev , zatou vlačite te lidij se ! Vej pa tej dosta ne veju od repe drugega kak da se una (mijče za nat ) Šteri ne veju kak su kuhale naše babice , nemreju znati niti naše mamice , kajti tole gre iz roke v roko ! Iz same repe se da narediti mnogo dobrega in ukusnega , najbolj pa so je bilij vesele svinje , ka so po njej imele lejpo dolgo ščetinje !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.