https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na svečani seji počastili 80. obletnico pristanka balona v Ženavljah

Ženavlje, 01.09.2014 ob 12:30  

V soboto so v Ženavljah priredili 17. občinski praznik Občine Gornji Petrovci, ki je bil poseben, saj letos slavijo 80. obletnico pristanka stratosferskega balona v Ženavljah.


Prireditev so tako preselili iz občinskega kulturnega doma v Stanjevcih v Ženavlje, kjer je pred 80 leti, natančneje 18. avgusta 1934 na krompirjevo njivo, prisilno spustil stratosferski balon dveh belgijskih znanstvenikov, profesorja Max Cosynsa in njegovega asistenta Nere van Elsta, in s tem za vedno zaznamoval ta dogodek v zgodovino te občine. 18. avgust je tako postal občinski praznik Občine Gornji Petrovci. Na prvi praznik leta 1997 pa je bilo postavljeno tudi spominsko obeležje – bronasti balon, ki je delo akademskega kiparja Mirka Bratuše in ga danes obiskujejo številni turisti na poti po Goričkem.

Na slavnostni seji so med drugimi spregovorili tudi župan Občine Gornji Petrovci Franc Šlihthuber, podžupan Ernest Kerčmar, župan sosednje občine Grad Danijel Kalamar ter nekateri člani občinskega sveta, predsedniki društev, nagrajenci in nekateri povabljeni gostje. Kot slavnostni govorec pa je nekaj besed spregovoril tudi častni občan Občine Gornji Petrovci Milan Vincetič. Sejo so s kulturnim program popestrili KUD Vrtanek, KUD Goričko, Klaudija Vrečič in Davorin Fujs. 

Jubilejna prireditev je bila sestavljena iz dveh delov. Svečani seji občinskega sveta Občine Gornji Petrovci je sledila prireditev v počastitev 80. obletnice pristanka balona v Ženavljah. Celotni program pa so s svojo prisotnostjo popestrili še balonarji balonarskih klubov Berta iz Brezovec, Roto in Bakovci, Aeroklub Murska Sobota, pripadniki radovškega bataljona vojašnice Murska Sobota, vodja policijske postaje Gornji Petrovci, Območna zveza veteranov vojne za Slovenijo Murska Sobota, policijsko veteransko društvo Sever, člani ljubiteljev starodobne tehnike oldteimer Abraham Peskovci in Avto moto kluba starodobnih vozil Goričko s svojimi starodobnimi vozili, člani Moto kluba Gronska strejla, člani Pohodnega društva Miroslav Viher Stanjevci ter gasilci Občine Gornji Petrovci.

Poskrbeli so tudi za presenečenje v zraku, po uradnem delu druženja pa je za zabavo skrbela skupina Coctail.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.