https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Leščečki plesali in peli v Turčiji

Veržej, 06.09.2014 ob 7:10  

Člani Folklorne skupine Leščeček, KD Slavko Osterc Veržej, so se že v nedeljo, 24. avgusta 2014, odpravili na 2.711 km dolgo pot v Arhavi (Turčija), kjer se je odvijal že 42. Mednarodni festival kulture in umetnosti Arhavi 2014.


Mladi plesalci, ki skrbno negujejo slovenske ljudske plese in pesmi, predvsem s področja Prlekije, so se na poti do mesteca, ki leži skoraj ob meji z Gruzijo, najprej zaustavili v Istanbulu. Šoferja AP Murska Sobota, ki sta ves čas skrbela za varno vožnjo, po sicer slabih bolgarskih cestah in se odlično znašla med sicer vedno nepredvidljivimi turškimi vozniki, sta daljši postanek izkoristila za počitek, medtem ko so potniki raziskovali to pravljično mesto, ki povezuje Evropo in Azijo. Prvi stik s turškimi tlemi in kulturo, ki je po svoje tako drugačna, pa vendar v izhodišču tudi podobna, je napovedoval nepozabno dogodivščino.

Turki so se že v začetku izkazali za odlične gostitelje, ki so pripravljeni ugoditi vsaki želji prišlekov in skoraj pretirano pozornostjo, ki so jo kazali na vsakem koraku. To so občutile vse skupine, ki so se 26. avgusta zbrale na festivalu v Arhaviju. Poleg Slovenije, ki jo je zastopala FS Leščeček iz Veržeja, so se na festivalu predstavile še skupine iz Cipra, Južne Koreje, Srbije, Gruzije in Turčije. Festivalsko dogajanje se je začelo nekoliko bolj turistično, z ogledom mesta in okoliških naravnih znamenitosti, prvi nastop pa je plesalce čakal na mednarodnem večeru, kjer so se predstavili posamezni predstavniki omenjenih držav in poleg plesa in pesmi na stojnici predstavili tudi svojo tradicionalno kulinariko. Prleki so tukaj seveda promovirali prleško tünko, domač ržen kruh, namazan z domačo zaseko in obogaten z domačim lükom – prigrizek, h kateremu se poda odlična domača kapljica okoliških vinogradov. Po nekoliko bolj sproščenem prvem večeru, je naslednji dan postregel z vrhuncem festivala, nastopom na glavnem odru pred blizu 5.000 obiskovalci.

Turškemu občinstvu so sicer predstavili tri splete: Kak je hlopec deklo süka, Sem hodil k dekleti in letošnjega, s strani JSKD z zlatim priznanjem nagrajenega Mladga fanta pod odejo. Avtor vseh postavitev in vodja skupine je Marko Rus. Po osrednjem nastopu so sledile še predstavitve na različnih odrih, nepozabno pa bo seveda ostalo druženje mladih z različnih koncev sveta, ki je ob takšnih dogodkih še posebej zanimivo. Dnevi so prehitro minevali, udeleženci so poleg vseh obveznosti komaj uspeli preizkusiti slanost Črnega morja, ki jih je sicer mamljivo vabilo v svoj objem. Z zaključno prireditvijo, kjer so udeleženci tudi prejeli spominske plakete s strani župana mesta Arhavi, ki je tudi glavni organizator festivala, so se polni novih vtisov podali na dolgo pot domov.

Pot so načrtovali tako, da so se ponovno ustavili v sedaj že »domačem« Istanbulu, a nestrpno čakali prihod v domačo Prlekijo. Po vseh prijetnih dogodkih, zanimivih ljudeh in prijetnem medsebojnem druženju, bodo turško avanturo še dolgo nosili v srcu in na krilih te izkušnje še naprej tako vestno ohranjali in tudi promovirali Prlekijo, Pomurje in Slovenijo. Ob tem sporočajo, da bodo veseli tudi novih članov, ki bi v prihodnje radi izkusili in doživeli folkloro malce drugače, zato v svoje vrste vabijo mlade s celotnega Pomurja.

Za dodatne informacijo so člani FS Leščeček na voljo na kontaktnem naslovu lescecek@gmail.com ali telefonskih številkah 031-205-855 (Ivan Kuhar-predsednik), 031-338-829 (Marko Rus-umetniški vodja).

Več fotografij v spodnji galeriji... (FOTO: Damir Skuhala)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. dobrastreha
      06.09.2014 ob 9:08 dobrastreha

      Vsaka čast! RAVO!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2014 ob 14:45 gost

      lubi bubi

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.