https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNE VOLITVE 2014

FOTO: Romeo Varga za župana MO Murska Sobota: Fküper za najboljšo Soboto

Murska Sobota, 5.9.2014  

Na Lokalnih volitvah 2014 bo s svojim kandidatom za župana in listo za mestni svet MO Murska Sobota nastopila tudi Združena levica. V četrtek zvečer so se predstavili v Pokrajinski in študijski knjižnici. Zbrane je nagovoril Stojan Habjanič, pridružila sta se mu še Violeta Tomić in dr. Franc Trček. Zatem pa so predstavili še skritega kandidata za župana: Romea Vargo.


 Uvodoma je spregovoril Stojan Habjanič z enim izmed njegovih zapisov na spletnem forumu, ki se glasi takole: »Nad kapitalizmom so predvsem navdušeni tisti, ki kapitala nikoli niso imeli, ga nimajo in ga tudi verjetno ne bodo imeli; presenetljivo, mar ne!? Tako kot navijači pri športu vpijejo na tekmi in sanjajo, da so tudi sami športne zvezde…  Ozrite se še vi okrog sebe in razmislite o mojih ugotovitvah. V bistvu ravno taisti najbolj potrebujejo socialno in pravično družbo, tako, ki jo zmerjajo s »socializmom«; čisti paradoks…Kaj pa kombinacija obojega: družbena pravičnost in kombinacija zasebne in skupne lastnine!? Si lahko zamislimo sistem, ki bo nadgradil oba zgodovinsko presežena sistema!? Pot, ki se nakazuje sama po sebi je preobrat od usmerjenosti h kapitalu in k profitu nazaj k človeku, naravi, okolju, medčloveškim odnosom!! In ta se seveda ne more zgoditi znotraj kapitalizma saj je le-ta kvečjemu kriv za »neprijaznosti«, ki nam grenijo vsakdan. Je kdo med vami morda pomislil kaj nam sporočajo vsakoletne naravne katastrofe, ki se nam dogajajo v Sloveniji? Nam sporočajo »privatizirajte gasilce, prostovoljce« in naj pomagajo le še za profit!!«

Poslanka Violeta Tomić iz Demokratične stranke dela je pojasnila, da se je pridružila stranke, ker verjame, da je delo osnovna pravica človeka, iz katere izhajajo vse ostale pravice, da se delavski razred, ki je nosilec sprememb, zadnjih 20 let razkraja, delavci brez dela pa so izgubljeni in brez kompasa. Nadaljevala je, da za krizo niso odgovorne vzgojiteljice, ne umetniki, niti učitelji in drugi delavci. Dotaknila se je tudi boja proti davčnim oazam, privatizacije, začetkih Združene levice, o sistemu bodočnosti, »kapitalizmu kot zombiju, ki hodi okrog in misli, da je vse vredu«, o tem da bi Slovenci lahko bili vzorčni model, kako bi se dalo probleme reševati v slogi, pa podnebnih sprememb itd. Združeno levico je označila za znanilko sprememb, luč na koncu tunela. Povedala je, da nimajo recepta za vse, saj se sistem še gradi in razvija ter da bomo zmogli skupno.

Nadaljeval je dr. Franc Trček iz stranke Iniciativa za demokratični socializem, prostorski sociolog, ki se ukvarja z lokalnim in regionalnim razvojem. Spregovoril je o občinah, korupcijah in šerifih, »favšijah«, o tem da se je treba zmigati s kavča in aktivirati, o potrošniških egotripih, ki jih je treba obrniti v skupno dobro, o ljudeh, ki jih vedno vse moti, da se samo od sebe se ne bo zgodilo nič in podobno.

Nato pa je do besede prišel skriti kandidat za župana v MO Murska Sobota, Romeo Varga, ki bo na volitvah nastopil z geslom Fküper, s čimer želi povdariti, da potrebujemo v mestu sodelovanje in ne tekmovanje.  Povedal je, da se je ta ideja v njem kuhala že zadnje leto in pol. Za kandidaturo se je odločil, ker čuti odgovornost do sebe, svojega kraja, otrok in ker verjame da se da delati drugače, prijaznejše, učinkovitejše in s spoštovanjem. Uporabil je besede velikega Plečnika, ki je nekoč dejal, ne bo rušil ničesar kar so pametni že zgradili. Podal je tudi glavne cilje, ki so ustaviti in iztrebiti revščino, nova delovna mesta, predvsem za mlade, med katerimi je zelo veliko brezposelnih, razvoj kreativnih potencialov v mladih, da bodo živeli samostojno in ustvarjali za vse nas skupaj ter medsebojno spoštovanje, sodelovanje, druženje in zaupanje.

Program, ki so ga s kolegi začrtali skupno se sestoji iz 13 točk in zajema usmeritve razvoja mestne občine za naslednjih osem let. Najprej je poudaril, da se je potrebno odklopiti od nafte in zemeljskega plina ter začeti uporabljati razpoložljive energetske vire, ki jih imamo na izbiro pri nas (sonce, veter, biomasa, geotermalna energija), denar bo tako ostajal pri nas in generiral delovna mesta pri nas. Poudaril je še vzpostavitev urbanistične zasnove mesta, da bo mesto lahko živelo 18 ur na dan, da mesto poganja in mu spreminja podobo kultura, nujno je potrebno zagotavljanje mobilnosti, zmanjševanje avtomobilov v samem mestu z uporaba koles. Za mlade je predlagal vzpostavitev  inkubatorja za nove zaposlitve v socialnih podjetjih in nevladnih organizacijah, kjer smo v Sloveniji pod evropskim povprečjem. Naslednja prioriteta je samooskrba, da si vsak lahko pridela del svoje hrane, degradirana območja se s tem olepšajo in postajajo družbi prijaznejša, med ljudmi pride do druženja, navezovanja stikov in zaupanja. Podal je še idejo o vzpostavitvi regionalne banke, da mora Murska Sobota kot regijsko središče vzpostaviti atribute za to in primeren socialno-ekonomski in kulturni prostor, posvečati več pozornosti izobraževanja odraslih ter Mursko Soboto spraviti na turistični zemljevid. Zaključil je še s predlogi, da je treba iti med ljudi,  prisluhniti kaj želijo in reševati težave tam kjer so, uvesti participatorni proračun, svetniki pa naj bi delovali projektno. Zaključil je da je program z geslom Fküper odprt, pozval je da pri njem lahko vsi sodelujemo, podajamo predloge, da ga skupno izboljšamo za boljšo Soboto.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.09.2014 ob 12:17 gost

      Romeo na glasove Julij lahko računaš.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.09.2014 ob 14:02 gost gost

      Najbokše kandidat za župana

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.09.2014 ob 14:44 3232323 gost

      Vidi se ka majo dobronamerne ideje in izdelane predloge. Nej so povezane z obstojecimi interesnimi skupinami pri koriti. To mi je vsec. Dajmo priloznost ka se predstavijo, zato pa mamo volitve.

      10 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.09.2014 ob 15:57 gost

      moje mnenje je, ka je Romeo Varga fejst poštene človek in že to, ka je v združeni levici, kera rada pomaga mladim pa revnim, si mislen ka je rejsan lejko naša prihodnost fejst lejpa z Romeon na čelu

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.09.2014 ob 21:03 goost gost

      tudi jaz te bom podprl , upam oz. prepričan sem , da ne boste obrnili plašča

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.09.2014 ob 23:01 gost gost

      Vupan ka zdaj dobiš še v nabiralnik letak

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.09.2014 ob 8:23 gost

      Romeo je vredi dečko pa se ok. Ali dokeč do s tauf zvejzdof paradejrali, pa na državnoj ravni lidan mejsec vodej kazali, kak brez motike ge kruj, do terčas so nekredibilni.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.09.2014 ob 10:13 gost gost

      Ko je kandidiral za nekakšen Razvojni svet regije, ki itak ni storil ničesar, je poslal mail tudi meni, naj glasujem za njega, čeprav ga ni mogel imeti, ker nisva bila nikoli v kontaktu. Imeli pa so ga na RRA Mura, torej je zlorabil njihovo bazo podatkov. Opozorila sem ga, da gre za prekršek in se mu ni zdelo vredno odgovoriti. Urad informacijske pooblaščenke je potrdil, da gre za prekršek, a postopka ni uvedel le zato, ker bi bilo zaradi mojega predhodno javno objavljenega maila težko dokazati, da ga je pridobil prav na RRA Mura. Vem, da ga je, ker ni "guglal" po posameznikih in jim pisaril, preveč časa bi vzelo ... Njegovo ravnanje je bilo sporno zato, ker je imel tako prednost pred protikandidati z raznih športnih in turističnih društev, ki so kandidirali na zakonit način in niso imeli takšnega dostopa do podatkov kot ga ima na RRA on. Ne-fair play, torej. V bran so ga vzeli sodelavec Friškič in Vogrinčič z LRF. Toliko arogance do mene še nisem doživela ... Navzven se delajo lepi, ko pa jih nihče ne vidi ... Kljub takratni izvolitvi - kaj je naredil v tem Svetu regije? Nič. Kako bo potem vodil občino?

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.09.2014 ob 11:36 gost gost

      politolog. Yep. Takšne nücamo, ka do nam solili pamet. Kaj konkretnoga je v življenju že napravo, razen ka v RRA Mura vličejo fajn plačlo za "razvojno" delo. Tej ultralevičari vsi živijo na naš račun. In bi radi še naprej. Pisati projekte zaradi projektov zna sakše šteri je pismeni... Kelko delovnih mest je s svojim delom že ustvaro?

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      06.09.2014 ob 13:38 zeleni gost

      Če nega služb Vam jebemo vašo rdečo zvezdo, dajte se že enkrat zbudite.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.09.2014 ob 12:03 antikomunist gost

      Kama Fküper, če pa ma LDS+SD+SDS svojo koalicijo. Aja, zdaj te orto komunisti zamenjali SDS, ker so tam končno skužili kelko je ura. LDS-ovci so prebegnili v SMC torej mo meli koalicijo SMC+SD+Totalni levaki s petokrako zvezdo. Živel komunize za boljšo Soboto. Kak lejko rdečarji obečavlete delavna mesta, če ste proti kapitalizmu? V socializmu pa ste bili navajeni samo talati (sami sebi, se razume). Tisti, ka smo na svoji koži sprobali socializem znamo kak je to šlo. Tovarne so bile last delavcov, ali z mercedesom se je vozo samo direktor :)

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.09.2014 ob 12:21 gost

      @antikomunist....vijdin ka v Soboti menjavanje kaputov "prolazi" pri volivcaj...za ZL skoro nejde, če pa maš v mislih TRS, jih je pa skoro nika nej prehajalo, razne ka so nešterni orto Zeleni prišli v ZL. Mijslin, ka si nej sledil ZL propagando, nit si nej biu na predstavitvaj...što guči o socializmi? Ti maš občutek, ka ZL šče nazaj v JUGO? Provokacija: Mijsliš ka bi bilou telko revnih, če bi nej meli kapitalizma? Mojster, težiti trbej k nouvomi, neka vmejs, ka de človeka vrejdno...in tou je alternativa na dugi rok...in bi meu kaj prouti, če bi delavci participejrali, seveda nej več s certifikati pač pa s pejnezon...). Kelko san razmo nejde za ukinjanje kapitalizma čez nouč - ka se mejne tiče je lejko del učinkovitosti iz kapitalizma prisoten v nouvi ureditvi, ka pa ščen je, del javnoga (kero ne vodi "nevidna rouka kapitala", štera gleda samo za profit in jo boli za pravico človeka in ga vijdi samo kak podaljšek stroja in je slabša od stroja, ker se kvari z lejti bole kak mašin). Skratka, dau mo priliko orto levici, ker ne vörvlen salonski levici (SD, ZaAB), ali sredincon SMC in desnin NSi, SLS in SDS); v Soboti pa itak mamo stabilni SDS (tüj brez Celeca in brez fürera), DESUS...brez rejči.....ne ven pa ka de z nekoč močnin soboškin LDS-on, zdaj gda ga je zapüjsto ešče Mičo...skratka, če do predlogi ostalij dobri, ne vijdin razloga zakoj jih ZL ne bi podpro, obratno de pa teže, ker ZL nejde kapitali "v rit", ka fsi ostali...no, tou je teorija, praksa de pa fse pokazala....

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. dseme
      16.09.2014 ob 21:08 dseme

      skec pizde je te...:)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.09.2014 ob 13:09 karito gost

      Ka ten ka so nej za Romea zbrijšete komentar!? Zokoj te sploj nucate ka što ka komentera!?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      19.09.2014 ob 12:59 gost ms gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      19.09.2014 ob 13:03 gost

      toti bodo zrihtali delovna mesta z petokrako kot sledi Pijani tajni agenti Sove na udba.net? Pijani tajni agenti Sove na udba.net? 6 September, 2011 - 08:38 Bi temle zaupali da vam čuvajo vinograd, se ob posnetkih krepko pijanih ljudi sprašuje cae-udba.net ob objavljenih fotografijah domnevnih uslužbencev Sove na pikniku. Na fotografijah naj bi bili alkoholizirani aktivni in tudi nekdanji agenti slovenske obveščevalne agencije, udba.net pa pravi, da najbolj žgečkljivih fotografij, na katerih so še slečeni agenti, ni objavila. Bi temle zaupali da vam čuvajo vinograd, se ob posnetkih krepko pijanih ljudi sprašuje cae-udba.net ob objavljenih fotografijah domnevnih uslužbencev Sove na pikniku. Na fotografijah naj bi bili alkoholizirani aktivni in tudi nekdanji agenti slovenske obveščevalne agencije, udba.net pa pravi, da najbolj žgečkljivih fotografij, na katerih so še slečeni agenti, ni objavila. Na spletni strani cae-udba.net je objavljena povezava do fotografij domnevnih pripadnikov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Spremni tekst se spotika predvsem v domnevno neprimerno obnašanje uslužbencev Sove in namiguje na njihovo ideološko pripadnost, piše Dnevnik. Pristnosti fotografij v Sovi ne želijo ne potrditi ne zanikati. "Vseh prejetih slik nismo objavili. Pa ne zaradi rdečih zvezd na (kuharskih, op. p.) kapah, s katerimi agentje Sove izpričujejo svojo ideološko in politično pripadnost, temveč ker naš portal gledajo tudi mladoletniki in bi jih slike močno okajenih in specifično oblečenih oziroma slečenih agentk in agentov, ki nam varujejo državo, verjetno pohujšale," piše na omenjeni spletni strani. Fotografije je v nedeljo objavil spletni portal Požareport. Da so na fotografijah dejansko uslužbenci Sove - od upokojencev do operativcev -, je za Dnevnik potrdil tudi eden izmed njenih nekdanjih članov, ki želi ostati neimenovan. Motivov za objavo fotografij je lahko več, razkritje obrazov uslužbencev Sove pa v vsakem primeru ne more biti dobronamerno, po mnenju Dnevnikovega sogovornika pa niti legalno. Po njegovih besedah morajo osebni podatki agentov, kar fotografije njihovih obrazov vsekakor so, ostati tajni. "V tem primeru bi zato lahko šlo za kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Zato bi s strani Sove v prihodnjih dneh pričakoval ovadbo zoper neznano osebo na policijo in tožilstvo, znotraj Sove pa bodo najbrž stekli notranji postopki nadzora," nam je včeraj pojasnil nekdanji sodelavec. "Podatkom o zaposlenih v Sovi je v skladu z zakonom o tajnih podatkih določena ustrezna stopnja tajnosti, zato agencija teh podatkov nepooblaščenim osebam ne more posredovati in jih ne komentira niti v smislu potrditve niti zanikanja, saj bi s tem posredno razkrivala varovane podatke," je bilo tako vse, kar je za Dnevnik sporočil direktor Sove Sebastjan Selan. Na generalni policijski upravi pa so povedali, da niso prejeli nikakršne ovadbe v zvezi z objavljenimi fotografijami domnevnih Sovinih agentov.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.