https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z igro Prometna kača v šolo 4000 slovenskih šolarjev

04.09.2014 ob 7:12  

V tem šolskem letu bo okoli 4000 slovenskih šolarjev sodelovalo v igri Prometna kača, v kampanji, ki spodbuja otroke, da v šolo kolesarijo, hodijo ali za prihod v šolo uporabijo trajnostne načine prevoza, kot sta javni prevoz in souporaba avtomobila.


V Sloveniji se bo igra izvajala že tretjič, pridružilo pa se nam bo še 17 drugih evropskih držav. V letošnjem šolskem letu 2014/2015 bo v kampanji Prometna kača sodelovalo 23 osnovnih šol iz Slovenije. Z igro bodo prve šole pričele v Evropskem tednu mobilnosti od 16. do 22. septembra 2014, preostale šole pa bodo igro izvajale v oktobru 2014 ali maju 2015.

Seznam vseh šol:

OŠ II Murska Sobota, Podružnica Krog, OŠ Franca Rozmana Staneta, Ljubljana-Šentvid, OŠ Šenčur, OŠ Hajdina, OŠ Brežice, OŠ Mala Nedelja, OŠ Podgora Kuteževo, OŠ Brezovica pri Ljubljani, OŠ Toneta Okrogarja, OŠ Ljudski vrt, Ptuj, OŠ Fokovci, OŠ Janka Glazarja, Ruše, OŠ Beltinci, OŠ Puconci, OŠ Dragomelj, OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, OŠ I Murska Sobota, OŠ dr. Ivana Korošca Borovnica, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled, OŠ Toneta Okrogarja, POŠ Kisovec, OŠ Toneta Okrogarja, POŠ Šentlambert, OŠ Ivanjkovci, OŠ Domžale.

Igro Prometna kača je ustvarila belgijska organizacija Mobiel 21 in jo začela izvajati kot majhno kampanjo z le nekaj šolami v Flandriji v Belgiji. Izkazalo se je, da je kampanja uspešno uveljavila trajnostne načine prevoza in zmanjšala emisije CO2. Belgijska kampanja dandanes letno doseže okoli 1.000 šol, 200.000 otrok in 15.000 družin, in sicer samo v Flandriji. Nizozemska in Avstrija sta bili med prvimi državami, ki so začele izvajati kampanjo, sedaj pa je nič manj kot 18 držav pripravljenih preizkusiti svojo različico te uspešne strategije, ki spodbuja starše k uporabi alternativ avtomobilu za pot do in iz šol in vrtcev. Kampanja je zabavna in učinkovita ter jo je enostavno izvajati.

Namen in cilj kampanje je, da se prične zgodba o uspehu po vsej EU. Prvih nekaj let bo mednarodna kampanja majhna in se bo izvajala v vsaj 3 aktivnih mestih in 60 aktivnih šolah v vsaki državi ter bo spodbudila več kot 1.000 novih šol po vsej Evropi, da se pridružijo kampanji. Cilj kampanje je 15-odstotno povečanje števila trajnostnih potovanj in temu ustrezno zmanjšanje emisij CO2. Tak cilj prinaša do 2.500.000 manj avtomobilskih kilometrov v korist sprehajalnih in kolesarskih kilometrov. Ko bo kampanja v polnem teku, lahko sčasoma doseže na milijone otrok ...

Enostavna, a učinkovita igra

Otroci dva tedna lepijo nalepke na transparent vsakič, ko v šolo potujejo s trajnostnimi transportnimi sredstvi (hoja, kolesarjenje, javni prevoz, souporaba avtomobila). Vsaka šola na začetku kampanje določi svoj cilj, otroci pa morajo do konca kampanje napolniti transparent Prometne kače z nalepkami. Otroci prejmejo nagrado, ko dosežejo določeno / vmesno točko na transparentu. Nagrada je lahko na primer, da jim ni treba narediti domače naloge ali da dobijo dodatnih 15 minut časa za igro. Ko otroci dosežejo glavo kače, prejmejo še večjo nagrado za doseganje svojih ciljev, na primer: ogled znamenitosti s kolesom ali peš, postavitev nove kolesarnice itd. Tri tedne po koncu igre se rezultate kampanje ovrednoti in analizira.

Izvajanje Prometne kače vsekakor ni novost v Sloveniji.  

-            Igra se je v Sloveniji prvič izvajala v okviru projekta Connect na 6 osnovnih šolah.

-            Drugič se je igra izvajala na 10 osnovnih šolah v okviru projekta »Izobraževanje, informiranje in ozaveščanje javnosti o pomenu JPP« z delovnim imenom »Na postaji«. Slednji projekt je bil del aktivnosti Ministrstva za infrastrukturo in prostor na področju integracije javnega potniškega prometa (projekt IJPP) in se je zaključil junija 2013. V okviru omenjenega projekta je bil izdelan priročnik o trajnostni mobilnosti za vrtce, osnovne in srednje šole, pri čemer je prometna kača kot priporočena aktivnost vključena v priročnik za osnovne šole (str. 85-87). Tiskan izvod priročnika so prejele vse osnovne šole v Sloveniji kot tudi poglavitne knjižnice, spletna različica pa je objavljena na spletni strani projekta: http://www.na-postaji.si/sl-si/priročnik.aspx.

-      Zgoraj omenjeno gradivo za izvedbo igre je dostopno tudi na slovenski spletni strani Evropskega tedna mobilnosti (ETM): http://www.tedenmobilnosti.si/vsebine-za-organizatorje/, glej osnovne šole), saj je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je nacionalni koordinator Evropskega tedna mobilnosti, v okviru pobude ETM lani k izvedbi igre povabilo vse šole in občine.

 

Pripravljen je bil video kampanje, da se učitelji, predstavniki mest in drugi seznanijo s tem, kako enostavna je igra in kako se izvaja. Izvorni video je v angleščini, vendar pa smo ga za vas podnaslovili v slovenskem jeziku.

Video si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Za potrebe šol in staršev je bila vzpostavljena nova spletna stran. Na delu spletne strani, ki je namenjen celotni EU, so deležnikom iz vse Evrope na voljo informacije o projektu, udeleženih partnerjih in sodelujočih šolah. Na spletnih straneh posameznih držav so šolam in deležnikom na voljo vse informacije o projektu v njihovem maternem jeziku. Vsaka šola bo imela svoje geslo za prijavo na spletno stran in bo tako lahko enostavno evalvirala učinek kampanje. Vsaka šola bo imela tudi javno dostopno spletno stran, na kateri bo lahko predstavila rezultate kampanje.

Mesta in šole v trenutno zastopanih državah se lahko za več informacij o tem, kako in kdaj naj se pridružijo kampanji, obrnejo na svojo nacionalno kontaktno točko. Kontaktni podatki so na voljo na www.trafficsnakegame.eu

Kampanjo lahko sledite na  Facebook-u (povezava: https://www.facebook.com/prometnakaca1) ali na Twitter-ju (povezava: https://twitter.com/prometnakaca).

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.