https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Vozili se bomo po najstarejšem soboškem pokopališču

Murska Sobota, 11.09.2014 ob 11:00  

Na območju kjer bo potekala murskosoboška obvoznica in stala bencinska črpalka, raziskujejo teren tudi arheologi. Njihovo iskanje se je "obrestovalo": našli so čez 20 grobov iz zgodnjega srednjega veka. Tak načina pokopa za naše kraje ni značilen. Slovanske gomile poznajo v spodnji Avstriji in na Slovaškem. Na najstarejšem pokopališču prednikov Sobočancev iz 8. do 10. stoletja so našli ostanke ogrlic iz pisanih steklenih jagod ter bronaste pozlačene in srebrne uhane, ostanke nožev, posodo in druge predmete.


Samo Sankovič, vodja arheološkega izkopavanja:

 

»Na najdišču, ki je zaščiteno kot arheološko območje Na plesi smo odkrili ostaline iz prazgodovine in srednjega veka. Najdišče je bilo odkrito pri arheoloških terenskih pregledih na trasi južne obvozne ceste mesta Murska Sobota.

V bakreni dobi je na območju, kjer izkopavamo stala naselbina. Našli smo nekaj jam z najdbami, ki pripadajo t.i. lasinjski kulturi iz prehoda 5. v 4. tisočletje pr.n.št. Naselbina je torej tukaj stala pred približno 6000 leti. Prav tako smo naleteli na globljo plast iz tega obdobja, ki se razprostira na okoli 1500 m2 z večjimi količinami najdb.

Največje presenečenje je bilo odkritje grobišča iz zgodnjega srednjega veka. Lani smo na območju, kjer bo stala Petrolova bencinska črpalka v neposredni bližini že odkrili 1 gomilo z dvema grobovoma ter še tri grobove. Letos pa smo na trasi, kjer bo tukaj potekala soboška obvoznica odkrili še eno gomilo ter še 18 drugih grobov. V gomili, ki je bila obdana z jarkom sta bili pokopani bogatejši pripadnici takratne skupnosti (imeli sta ogrlici iz pisanih steklenih jagod ter uhane). Sicer še niso bile narejene analize kosti in radiokarbonska datacija grobov, vendar lahko nekako sklepamo, da so tukaj pokopavali od konca 8. in še vsaj v začetku 10. stoletja. Do sedaj v Sloveniji še ni bilo izkopanih gomil iz tega obdobja, zato gre za izjemno najdbo.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2014 ob 12:53 sobočanec gost

      Tau de ziher rešilo naše gospodarstvo :D

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2014 ob 13:44 gost

      nej, rejšo boš ga ti z glupimi pripombami.

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2014 ob 16:08 dušan gost

      Vej tou nej tu bu cintor tou so tu hodili se zakapat z pomurke vse fele.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. porabje
      11.09.2014 ob 18:52 porabje

      Cintor je biu tüj? :D Prinas geste takša paut, ka cerkvena paut, zdaj so go asfaltejrali. Po tej pauti so ojdli na mešo. Leko bi zvali zdaj eto cesto, ka Brütofsko cesto :)

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2014 ob 19:10 vanek gost

      Nej,mogouče ka je kda bu cintor tu} etik je nigda bilou smetišče in rejsan še z pomurke pa z panonije so ledje se vozili.Čonte pa želejzje.Na dobro zakoj pa so te šli delat se cesto.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2014 ob 19:30 32323232 gost

      Predniki Sobočancov? zresnite se

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2014 ob 19:40 tutu gost

      Zaj pa de vsako noč na petroli strašilo :)

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.09.2014 ob 21:47 gost

      mogoče de to nova lokacija za petrol čarovnic :)

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.09.2014 ob 23:00 knk gost

      ka so s pomurke se vozili ? clovesko okostje? malo premislite prle kak pijsete...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.