https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Ljutomer po poplavah vlado poziva k ukrepanju

20.09.2014 ob 8:00  

Občina Ljutomer se z zahtevo po nujnem ukrepanju pri varovanju premoženja in življenja občank in občanov ob naravnih nesrečah obrača na Vlado Republike Slovenije. V ta namen v ponedeljek v Krapju sklicujejo srečanje, na katerem pričakujejo pristojne predstavnike vlade kot tudi tamkajšnje poslance.


Pismo, v katerem Občina Ljutomer vlado poziva k ukrepanju, objavljamo v nadaljevanju:

»V minulih dneh smo tudi v Prelekiji priče res groznim razmeram, ki so jih sprožile obilne količine padavin, med njimi tudi plazovi nad stanovanjskimi hišami, ki so zahtevali, da iz nevarnih območij preselimo tudi družine z majhnimi otroki.

V zadnjih dneh so naši gasilci opravili več kot 4.000 ur intervencij, v 22 krajih širom občine (Babinci, Branoslavci, Cezanjevci, Cven, Desnjak, Gresovščak, Grlava, Zgornje Krapje, Spodnje Krapje, Krištanci, Šalinci, Ljutomer, Mekotnjak, Stara Cesta, Mala Nedelja, Mota, Noršinci, Podgradje, Pristava, Radomerje, Radoslavci, Stročja vas).

Poleg prečrpavanja vode iz stanovanjskih, poslovnih in industrijskih prostorov je bilo potrebno vzpostaviti še začasne jezove in izvajati druge protipolavne ukrepe.

Vendar se na Vlado ne obračamo zgolj zato, da jo seznanimo s svojo aktualno stisko, ki si jo žal delimo s številnimi drugimi kraji v državi. Motiv za to pisanje je žalostno dejstvo, da so razlogi za nastale grozote mnogo starejšega izvora od nedavnega deževja.

V velikem deležu je sedanje stanje posledica dolgoročnega izmikanja reševanja problematike s strani pristojnih naslovov na ravni države, konkretno pristojnih ministrstev in inšpektoratov.

Na nevarnosti poplav in plazov opozarjamo že vrsto let. Na najhujši primer, ki nas je doletel, se opozarja že od leta 2005, ko so se začeli nedopustni posegi v prostor, ki jih država ni preprečila.

Letos smo zgolj prejeli izstavljeni račun za zadnjih nekaj let neodgovornega širokoustenja vodilnih politikov o tem, kako bodo uredili minimalne pogoje za varnost pred nevarnimi silami.

Priložnost za rešitev problema je bila več kot na dlani, saj se je v bližini gradila avtocesta, tako da je zemlje za ureditev nasipov bilo dovolj.

Tudi predlogov s strani lokalne skupnosti je bilo dovolj. Med njimi je tudi ta iz oktobra leta 2013, v katerem, glede na izkušnje v zvezi s poplavami oz. sušami na območju Občine Ljutomer, predlagamo celostni pristop k ureditvi gospodarjenja z vodami:

  1. Izgraditi bi bilo potrebno izsuševalno namakalni sistem, ki bi v času poplav odvajal poplavno vodo, v času suše pa vodo dovajal v širše področje občine.
  2. Urediti lastništvo zemljišč znotraj suhega zadrževalnika v Bolehnečicih (sedaj je privatno).
  3. Izgraditi visokovodne nasipe na Muri od Veržeja do Razkrižja.
  4. Izgraditi nasipe na Ščavnici – območje Pristave.
  5. Izgraditi odvodnjavanje z območja Krapje, Mote, Cvena, Babincev, Pristave.
  6. Izgraditi ustrezne propuste in mostove znotraj poplavnih nasipov.
  7. Izgradnja mostov čez Ščavnico, Globetko, Kostanjevico na območju mesta Ljutomer in na ostalih vodotokih kjer je to potrebno.
  8. Čiščenje in ureditev potokov prispevnega območja Ščavnice in Mure.
  9. Čiščenje in ureditev Muric in mrtvic.«

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.