https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Slavnostno so obeležili 50 let očesnega oddelka soboške bolnišnice

Murska Sobota, 20.09.2014 ob 12:00  

Soboška bolnišnica letos praznuje 50 let očesnega oddelka. Ob tej obletnici so v Gledališču Park pripravili slavnostno akademijo.


Zgodba o očesnem oddelku v Murski Soboti se je začela leta 1930 s prihodom zdravnika dr. Jožeta Pečana v Mursko Soboto. Usposobljen je bil za zdravljenje trahomskih bolnikov in zdravil le oči. Trahom pa je bil v naših krajih v takratnih časih zdravstveni problem, ki ga ga domov prinesli ljudje na delu v tujini. V začetku leta 1930 je v zasebni hiši uredil začasne prostore in protitrahomski ambulatorij ter začel zdraviti. Na njegovo pobudo so leto pozneje začeli graditi zdravstveni dom v Murski Soboti, kamor se je preselil protitrahomski ambulatorij. Enkrat tedensko je obiskoval kar 22 občinskih ambulant, ki jih je ustanovil, v njih so delale protitrahomske sestre. Njegovo delo je nadaljevala specialistka oftalmologije Lea Thalany Pfeifer, dr.med. Na njeno ponudo je bila leta 1960 ustanovljena očesna ambulanta in sicer v pritličju internega oddelka splošne bolnišnice. Njej gre pripisati tudi zasluge za ustanovitev očesnega oddelka v Murski Soboti v stavbi narodne banke v ulici arhitekta Novaka leta 1964. Njeno delo so nadaljevali in ustvarjali zgodbo očesnega oddelka še Miodrag Zdravkovič, Davorin Nola, Alenka Trček, Marija Vukan – Rudolf in drugi mlajši.

Leta 2008 je vodenje oddelka prevzel Satar Baghrizabehi, dr. med., spec. oft.. Poleg predstojnika so danes zaposleni še trije zdravniki oftalmologi - Teodor Robič, Vlasta Štrumbelj in Mitja Šterman, glavna medicinska sestra oddelka pa Nataša Veren Horvat. Oddelek obsega splošna očesno ambulanto, ortoptično in pleoptično ambulanto, ambulanto za bolezni mrežnice, glavkomsko ambulanto, ambulanto za lasersko terapijo in ambulanto za funkcionalno diagnostiko. Ob celoviti oftalmološki dejavnosti izvajajo tudi indocyanin green angiografijo, kjer s pomočjo sodobne diagnostike natančneje in bolje diagnosticirajo patološko dogajanje na žilnici.

Ob obletnici očesnega oddelka so na slavnostni akademijo spregovorili direktor bolnišnice Bojan Korošec, ki je povzel zgodovino oddelka ter pomočnica direktorja za zdravstveno nego, Metka Lipič Baligač. Zbrane je nagovoril in oddelku ter bolnišnici čestital tudi župan MO Murska Sobota, ki je direktorju bolnišnice predal ob tej priložnosti priznanje MO Murska Sobota. Spominili so se najzaslužnejših z zahvalnimi listinami. Prejeli so jih vsestransko zelo aktivna na svojem področju Lea Talany-Pfeifer, ki je nadaljevala delo Pečana v odkrivanju in zdravljenju trahoma, odkrila je virus t.i. virag, po družini, ki je zanjo zbolela. Vaje operacij na roženici je izvajala, kot je povedala na koncu prireditve, kar doma v kopalnici na svinjskih očeh, ki so po njenih besedah najbolj podobne človeškim. Za svoje delo je prejela več nagrad, je tudi soustanoviteljica Srednje zdravstvne šole v Rakičanu, med drugim je častna članica združenja oftamologov Slovenije in še bi lahko naštevali. Zahvalne listi so prejele prav tako vsestransko aktivne strokovnjakinje s tega področja Alenka Trček,  Marija Rudolf Vukan in Vlasta Štrumbelj. Ob koncu prireditve je predstojnik oddelka Satar Baghrizabehi na šaljivi način podal oftalmologijo včeraj, danes in jutri. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.09.2014 ob 12:17 gost

      jaoo,še naslov narobe napišete, te p... iz bolnice pa za pogostitve majo,a osebje odpuščajo....

      3 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2014 ob 17:51 PIŠTI gost

        POGOSTITEV JE BILA ZA BIVŠE SODELAVCE, STROKOVNJAKE KERI SO SI TOU ZASLUJŽILI , ODPUJŠALI GA BI KOGA, PA SAJ NEJ ČUO

        27 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.09.2014 ob 13:53 horvat matej gost

      imajo, imajo največ pa za kurve v ljubljani, ala Urša Čepin, sicer mi je pa vse slabo ko gledam te face, oni proslavljajo obletnica oddelka, če se ti pa kaj zgodi za vikend ali ponoči pa moraš k okulistu v Maribor, bravo uprava ampak eni delamo za 500e in imamo komaj za preživetje in na za bencin do mb, osnovno ter dodatno zavarovanje pa moremo plačevati, hvala še enkrat

      13 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2014 ob 19:01 Janez gost

        Sploh ti nej trbej plačevati, se fejst motiš. Kda nucaš ideš v samoplačniško ambulatno (tudi v MS) pa kešejraš (tou ka si prišparo s ten ka ne plačuješ obvezno in dopolnilno). Enostavno!

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.09.2014 ob 7:56 janezek gost

        gost - Janez: zelo slovensko ime, pa vseeno zelo slabo poznavanje slovenske zakonodaje ... OBVEZNO moraš plačevat, če želiš ali ne. To je nekak razvidno že iz naziva zavarovanja. Tudi če si nezaposlen ti pošljejo položnico za 14 eur. Če si zaposlen pa ti čez 100 eur odide na mesec že pri minimalcu, nato pride še dodatno... ki ga pa res ni potrebno plačevati. Je pa najbolj zanimivo to, da si plačuješ osnovno recimo 100+ ur na mesec in 25+ eur na mesec za dodatno, prideš k zobozdravniku, ki ti reče da bo za tvoj poseg potrebno čakat 6 mesecev, lahko pa plačaš pa ti uredi takoj ... se vam zdi to fer sistem? meni se zdi to delanje norca iz državljanov...

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.09.2014 ob 14:11 gost

      kakši kretenski komentari! tebi horvat matej ges nebi dao 200€ plače ka če si na delovnon mesti takšen idiot ka se tu predstavlaš s ten tvojin prizadetin pisanjon. niti 500€ ne zaslužiš.

      16 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.09.2014 ob 15:12 M gost

      Stanje v SBMS je takšno, kot v naši državi, saj kaj drugega ni za pričakovati. Ne vemo kdo pije in kdo plača, denar se obrača, žepi se polnijo, na koncu nam bo ostala velika luknja, ki jo bo raja krpala.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.09.2014 ob 15:22 Silvo gost

      Pomočnica direktorja za zdravstveno nego, Metka Lipič Baligač. Nočem biti žaljiv, vendar, kdo sploh je to ?

      5 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2014 ob 17:07 sodelavci gost

        Spoštovani Silvo! Metka Lipič Baligač je naša glavna medicinska sestra. Vodi zdravstveno nego, zato ta naziv in se zavzema za medicinske sestre v slovenskem prostoru, ne samo v naši bolnišnici. Je delavna in požrtvovalna in dela, da bi bilo za prekmurske bolnike enako poskrbljeno kot je za ostale. Pa je boljše, saj že v marsikateri bolnici ni več perila, brisač primanjkuje že v UKC LJ, pri nas pa zaenkrat ne. za svoje delo je dobila letos najvišje državno priznanje za delo na področju zdravstvene nege. Sodelalavci smo ponosni nanjo. Morda zdaj bolj razumeš Silvo. Zahvalila se je svojim predhodnicam medicinskim sestram za njihovo delo v preteklosti.

        26 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.09.2014 ob 15:43 gost gost

      Ne razumen zakaj komentirate vse drugo, kar ne sodi v ta dogodek. Dan je bil namenjen petdeset let obstoja Očesnega oddelka, katerega je ustanovila prim. dr. Lea Talanyi- Pfeifer in vse čestitke gredo prav njej in posebno njej . Pa tudi ostalim , ki so ga gradila vsa ta leta in kolikor vem je bil zelo spoštovan oddelek in osebje v njem tudi. Še enkrat čestitke....!

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.09.2014 ob 17:12 gost

      Čestitke vsem,, posebej dr. Lei Talanyi in tudi vodstvu očesnega oddelka in bolnišnice! sodeloval sem v programu in videl, kako so se spoštjivo in plemenito zahvalili vsem ostarelim sodelavcem za njihovo delo v 50 letih. TEMU JE BIL NAMENJEN TA VEČER NE PA BLATENJU IN ŽALITVAM. ZAMISLITE SE VSI KOMENTATORJI. A ni čas da naprej spet postavimo vrednote- ena od teh je tudi spoštovanje starejših ljudi in sodelavcev!!! da bi videli kako so bili vsi ti zdravniki in medicinske sestre, ki so že res v letih ganjeni in ponosni!

      27 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.09.2014 ob 17:17 sodelavka gost

      Čestitke dr. Vukanovi, čestitke dr. Talanyi ker sta veliko prispevali da je danes kakovost očesnega oddelka tako na nivoju, da jo lahko tako uspešno izvaja dr. Bagrizabehi.

      18 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.09.2014 ob 19:03 Fric gost

      Čestitke SBMS in očesnomi oddelki. Se spomnim dr. Vukanove kak dečak...lepi spomini.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.09.2014 ob 20:21 klarisa gost

      Jaz pa "doktor tete" Talanyijeve in tete Ide kot deklica... Res lepi spomini - vsi so bili tako prijazni in umirjeni, da me nikoli ni bilo strah. Čestitke in uspešno še naprej

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.09.2014 ob 22:55 medo gost

      Sodelavci 20.09.2014 ob 17:07 (((((@@ Replika .Lipičovo je "z svojim " posredovanjem k kopanji spravila Kavašova predhodnica Lipičove .Če bi se rejsan tak zavzemala za medicinske sestre kak navajate bi sestre bile manj obremenjeni in bi dobili večje plače . Zavedajte se pisec sodelavci da Lipičova ne dela nej ponoči nej soboto nej v nedelo in nej med prazniki .In kakš plačo ma ? Bojim se ka se ne bi Lipičovoj što zavlejkel v rit .

      7 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2014 ob 0:28 bosna gost

        Sicer dotično ne poznam, lahko pa opozorim na popularno izreko o plačah...te so že dolgo določene s strani zakona, ki umešča zaposlene v javnem sektorju v plačne razrede. Te so določene državno in nimajo nobene veze s posameznimi bolnišnicami.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2014 ob 10:41 iz bolnice gost

        replika gostu medo- mogoče bi bilo boljše, da bi komentirali le tisti, ki poznate stveri. če se za m. sestre v bolnišnici ne bi zavzemala Liiočove, bi bilo lahko dosti težje!! v drugih bolnicah je dosti težje, ker je manj kadra. in delajo še težje. tako smo res veseli, da je naša glavna sestra ker se bori za kader, za izobraževanja, za dobro bolnika. plačilo pa je tako kot je napisal gost bosna, določene so s plačnimi razredi.

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.09.2014 ob 23:02 jurij gost

      Pred lani san dobil iz ZZZS v podpis nekši paper kak račun .Iden pijtat ka je tou in mi gospa na ZZZS pravi podpišite to smo dobili iz bolnice ka moremo za vas plačati zdravljenje na kirurškem oddelku .Pravo san da ne podpišem ker nisem niti minute ležal na kirurgiji .Gospa je pravila da tak pijše ka so me pripeljali iz gradbišča ge san se poškodoval .Da sem po prepiranju dokazal da sem invalidsko upokojeni od leta 2010 se je krejganje stavilo .Takoj mi je v glavo stopilo tisto Mačekovo zaračunavanje bolnišničnih uslug katere niso nikoli nudili ampak seveda tak so hapsali pejneze on ZZZS .Tak ka ta bolnica je jako na slabon glasi in tak je dobro .

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.09.2014 ob 23:57 83 gost

        je šlo kaj direktno s tvoje žepke, za poplačilo stroškov. nažalost san že večkrat ležo v bolnici z večih razlogov, tudi delovne nesreče, pa mi je še nej nikših paperov trbelo podpišavati s strani zavarovalnice, kvečjeme san dobu dobu informativni znesek opravljene storitve. tak ka mislim, ka maš nikšo osebno zamero do bolnice, če jim želiš samo slabo.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2014 ob 9:40 gost

        ges san tudi v svojon življenji vsaj 5x ležo v soboški bolnici zaradi poškodb in dveh operacij pa mi nigdar neje trbelo nikan iti podpisat kakšen papir zaradi izplačila stroškov mojoga zdravljena. isto kak gost 88 san tudi ges vedno doubo domov edino tisti paper na keron je pisalo kelko je moje zdravljenje koštalo. tak kak si si tij jurij verjetno vse tou lepo zmislo ka bi lejko blato soboško bolnico. pa še neka, ges san v soboški bolnici še v življenji nej meo slabe izkušnje, vedno samo dobre. čestitke očesnomi oddelki!

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.09.2014 ob 10:43 TONČKA gost

        Tudi jaz sem imela svojca v bolnišnici, zahvala vsemu osebju! zelo požrtvovalno in spoštljivo!

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.09.2014 ob 9:30 gost gost

      Ali ima še kdo kakšno lepo besedo za očesni oddelek ,kajti ta večer je bil posvečen Očesnemu oddelku? Ne pa vse drugo, kaj tukaj komentirate.Hvala !

      14 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.09.2014 ob 10:32 Mura gost

      Vse čestitke, ampak mislim, da bi prim. dr. Talanyeva morala dobiti zlato priznanje in ne samo zahvalo, kot vsi ostali. Ne razumem pa zakaj je morala dobiti gospa Novakov zahvalo, kajti kot sem seznanjen je ona k večjemu rušila očesni oddele in ne gradila. Dobro delo še naprej!

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.09.2014 ob 17:27 touvaj gost

      Vsi ka čestitate ne mislite ka vas štoj od glavnij hvali še zdaleč nej .Samo pazite ka se što od čestitanja in hvaljenja ne razčesne ali gor pouči .

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.09.2014 ob 18:54 GOST gost

      TOUVAJ, TIJ SI TOUVAJ NA KVADRAT! JES SAM ČESTITO PA SAN NEJ V BOLNICI ZAPOSLENI. ČAS JE ŽE KA SE PIŠE IN VESELI KAJ DOBROGA NEJ SAMO SLABE NOVICE, SAMO NEGATIVIZEM!! FIRM V PREKMURJI NEGA BOLNICA PA EDINA ZIDA, ČE PRAV ZNAM. MALO BONTONA, KULTURE TOUVAJ?

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.09.2014 ob 21:28 kolipog gost

      GOST--- 18:54--- nE Ne nosi naprej firm ker zidanje bolnice financejra ministrstvo za zdravstvo če te kaj zanimle .Tij jih hvali drüjgij pa ne sijli .Vsaki lejko napiše ka njemi paše .Za to malo premzaj

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.09.2014 ob 9:28 gost

      Či se na ton portali pri določenih političnih temah ne sme komentejrati, ka se ohranja lejpa slika nekaterih politikov, ne ven zakoj se more očesni oddelek.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.09.2014 ob 14:31 bilop gost

      sodelavci ob--17:07. Što pa krijv ka po bolnicaj nega brisač pa postelijne in pižam ?So ali smo pacienti pokrali ali pa je to posledica dela lopovij in tajkunov ?Ne spravlajte se na lidij ki niso nič krijvi še menje ka so ge kaj pohapsali .Prele kaj odpošlete napijsano prečitajte ka ste napijsali in popravite .Končno pa ne delovni zagovarjajo ne delovne

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.