https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNE VOLITVE 2014

Franjo Karlovčec: »V Občini Ljutomer so nujno potrebne spremembe«

22.9.2014  

Franjo Karlovčec je s kandidaturo za župana Občine Ljuotmer odločen, da je to jesen  prišel trenutek, da njegove vizije dobijo konkretno obliko.


Franjo Karlovčec, inženir elektroenergetike, je direktor in soustanovitelj podjetja M-energetika d.o.o. Izkušnje v gospodarskih vodah si je med drugim nabiral v Gorenju Varstroj v Lendavi, v poslovnem sistemu Sava d. d. Kranj, delal kot vodja investicij vzdrževanja v Termah Radenci, njegov projekt o varčevanju na področju električne energije in energetike pa je bil nagrajen na Dnevih energetike v Portorožu.

Ker verjame, da lahko s svojim znanjem pripomore k razvijanju Občine Ljutomer, s svojimi vodstvenimi izkušnjami pa prispeva k enotnosti, se je odločil kandidirati za župana t.i. prestolnice Prlekije.

V politiki ste še dokaj nepoznan obraz. Zakaj ste se v tem trenutku odločili za kandidaturo za župana Občine Ljutomer?

Drži. Za aktiven vstop v politično dogajanje sem se odločil po tehtnem premisleku, ker sem prepričan, da občina v tem trenutku potrebuje predvsem dobrega gospodarja, ki jo bo znal voditi varčneje, premišljeno razpolagal z občinskim denarjem in znal povezati vse organe v dobrobit občank in občanov. Poleg tega vidim v naši občini prostor za napredek, ki ga želimo zapolniti, ob tem pa želim s sodelovanjem vseh občank in občanov naši občini vrniti enotnost in ponos.

Že nekaj let spremljam stanje v naši občini in način dela v občinskih organih. V zadnjem mandatu je žal naša občina zašla v slepo ulico. Delitve in obtoževanja, prelaganje odgovornosti, iskanje izgovorov za svoje neuspehe, so našo občino pripeljale v razmere, ko tako naprej več ne gre. Nujne so spremembe. Prepričan sem, da je v naši občini prostor za napredek in splošna želja po drugačnem načinu dela in komuniciranja. Potrebno je ustvariti okolje, ko bomo enotni združevali moči, se povezovali in skozi razpravo iskali najboljše rešitve pri razvoju občine.

Tako sta v meni nastali želja in razmišljanje o spremembah. Po pogovoru z občani, tudi uglednimi in poznavalci razmer, predstavniki političnih strank in ljudmi, katerih mnenje je zame pomembno, sem uvidel, da je to jesen prišel trenutek odločitve, da moje vizije dobijo konkretno obliko. Sem neodvisen kandidat s podpisi podpore občank in občanov.

Katere so ključne usmeritve v vašem programu, s katerim pridobivate glasove volivk in volivcev?

Program, katerega smo oblikovali v sodelovanju z vsemi političnimi strankami, ki so mi do danes izrekle podporo, temelji na gospodarskem razvoju občine Ljutomer v smislu zagotovitve novih delovnih mest za mlade, razvoju Prlekije kot destinaciji z izjemnim turističnim potencialom, ohranitvi kmetijstva ter dokončanju in realizaciji investicij, ki so nujno potrebne za blaginjo in višji nivo kvalitete življenja občanov.

Naš program snujemo na način, s katerim želimo prestopiti meje revanšizma in delitev na vaše in naše. Stremimo k sodelovanju, povezovanju in enotnosti, zaradi česar si prizadevamo oblikovati široko koalicijo z vsemi, ki bodo želeli pri tem sodelovati. Delamo na tem, da se bo v občini intenzivneje sodelovalo z državo in ljutomerskima poslancema, in kar je najpomembnejše – vključevanje v lokalno dogajanje.

Ker smo za enakomeren trejnostni razvoj vseh krajev v Občini Ljutomer, je naša prioriteta skrb za kvalitetno življenje vseh, še posebej najbolj ranljivih skupin; starejših, otrok, mladih, invalidov in brezposelnih. 

Kateri so tisti izzivi, projekti, ki se jih nameravate lotiti prednostno oz. ki po vašem mnenju zahtevajo več ukrepanja s strani občinske uprave, kot pa je bilo to storjeno do sedaj?

Takoj se želimo lotiti ureditve Puhove cone, in sicer ureditve dostopa, infrastrukture, marketiškega trženja. Pomembno je delati na vlaganju v razvoj obstoječega podjetništva in obrtništva v občini, pri čemer bomo uporabili vse vzvode, da privabimo domače in tuje investitorje. Ker je v občini nujen napredek, želimo čim prej vzpostaviti pogoje za projektno skupino, ki bo zadolžena za razvoj projektov v občini in intenzivnejše črpanje kohezijskih ter drugih sredstev.

Dolgoletne izkušnje ste si nabirali v gospodarstvu. Kako lahko te izkušnje izkoristite za vodenje Občine Ljutomer?

Sem operativec, zato dajem velik poudarek timskemu delu. Kot gospodarstvenik dobro sodelujem z različnimi inštitucijami in gospodarskimi družbami po Sloveniji in tujini.

Poznavanje razmer na področju gospodarstva in trgu dela je ključnega pomena pri iskanju strateških investitorjev. Zelo dobro poznam razmere, kaj je vse potrebno, da prepričaš potencialne investitorje, še preden se začnejo resneje pogovarjati o konkretnih zadevah.

Glede na svetovno stanje gospodarstva, ko se velika podjetja selijo iz države v državo, bo vse  težje pridobiti resnejše investitorje, ki bi svojo proizvodnjo načrtovali na daljše obdobje.   

Visoka stopnja brezposelnosti, nizka gospodarska rast ipd. so trenutno težave, s katerimi se sooča večina pomurskih občin. Imate kakšno vizijo, kako voditi občinske projekte, da se čim uspešneje spopade s temi težavami?

Podjetjem, obrtnikom in podjetnikom bomo pomagali pri širitvi dejavnosti ter se aktivno vključevali v iskanje tujih in domačih strateških partnerjev, ki bodo prinesli ideje, znanje in kapital. Domače ljudi, ki jim vsekakor ne manjka volje do dela, po drugi strani pa v tem okolju nimajo dovolj priložnosti, bomo spodbujali s prostovoljstvo in javnimi deli, mladim, ki se odločajo za samostojno pot podjetništva, pa želimo omogočiti brezplačen najem urejenih oz. prirejenih prostorov v objektih, ki so v lasti občine in države.

Znano je, da sta pozicija in opozicija v ljutomerskem občinskem svetu na dveh povsem nasprotujočih si bregovih. Menite, da lahko sami dosežete večjo enotnost med občinskimi svetniki in kako?

Potrebno je spoštovati funkcije izvoljenih na vseh nivojih. Ne glede na politično pripadnost, so pri meni vrata odprta za vse. Ne vem razlikovati med mojimi in drugimi. Skozi strpen dialog je potrebno takoj odpraviti politična nesoglasja in izključevanja. Sem in bom povezovalen, saj verjamam, da »Enotni zmoremo več«.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.