https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici so obeležili 110-letnico rojstva Edvarda Kocbeka

25.09.2014 ob 7:45  

Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici so v ponedeljek, 22. septembra 2014, obeležili 110-letnico rojstva  Edvarda Kocbeka.


V okviru Kocbekovega leta so se na šoli odločili, da pripravijo projektni dan in na tak način počastijo življenje in delo njihovega znamenitega rojaka, velikega moža, čeprav v slovenski literaturi zamolčanega pesnika, pripovednika in esejista. Da bi avtorja, domačina, učenci podrobneje spoznali, so pod idejno zasnovo učiteljic slovenščine, Lidije Jarc in Maje Strah, pripravili osem ustvarjalnic.

V likovni so portretirali Kocbeka in njegovo rojstno hišo, v literarni spoznali njegovo življenje in delo ter pripravili recital izbranih pesmi, ki so jih v nemško-angleški prevedli, v glasbeni pa uglasbili. Da se Kocbeka da povezati tudi z matematiko, so dokazali v matematični ustvarjalnici, kjer so nastali rebusi in osmerosmerke. V zgodovinsko-geografski ustvarjalnici so ga spoznali kot politika ter izdelali družinsko drevo in časovni trak s prikazom dogodkov, ki so zaznamovali njegovo življenje.  Svojo ustvarjalnost, domiselnost pa so učenci preizkusili z izdelavo kazalnikov za knjige, ki so jih izdelali v kreativni ustvarjalnici, utrinke projektnega dne pa so v računalniški oblikovali v zloženko.

S kulturnim programom, v katerem so se predstavili učenci različnih ustvarjalnic, in z ogledom razstave nastalih izdelkov smo zaokrožili projektni dan in tako dali pečat današnjemu slovesnemu dogodku na šoli. Spomin na pred 110 leti rojenega vizionarja in enega najpomembnejših literatov 20. stoletja pa bodo nadgradili še z izdajo biltena. Da je Edvard Kocbek bil in bo zapisan v zgodovino slovenske literature ostaja nesporno dejstvo, projektni dan pa predstavlja kamenček v mozaiku dogodkov v Kocbekovem letu.

Besedilo: Maja Strah, Lidija Jarc; foto: Jurij Marhold

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.