https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Murskosoboški potapljači reševali s podvodnimi padali

 

Minulo nedeljo  je v okviru projekta "Rešujmo skupaj« na Soboškem jezeru potekala vaja potapljačev Potapljaškega društva Murska Sobota.

 

V okviru projekta Rešujmo skupaj so na Soboškem jezeru člani Potapljaškega društva Murska Sobota organizirali vajo dvigovanja in transporta bremen s podvodnim padalom. Vaje so se udeležili tudi predstavniki partnerjev v projektu.

 

Namen vaje je bil preizkusiti opremo za tovrstna reševanja in pridobivanje veščin za delo s podvodnimi  padali. Slednje je pri globinah, kot so v Soboškem jezeru, zmanjšani vidljivosti in hladni vodi, še posebej zahtevno in od reševalcev terja veliko spretnosti in vrhunsko izurjenost. Potapljači Potapljaškega društva Murska Sobota so uporabili tri padala, velikosti od 150 kg do 1000 kg, ki so primerna tudi v primeru morebitnega padca vozila v vodo, kar se je v praksi že zgodilo. Vaja je bila sestavljena iz dveh delov, dviga in transporta podvodnega bremena, in natančne namestitve podvodnega bremena na dno jezera, kot priprava za dvig bremena iz vode. Vsaka aktivnost na dnu jezera dvigne veliko mulja, kar vidljivost izredno zmanjša in zelo oteži varno ter nadzorovano izvedbo vaj.

V okviru nedeljske vaje so potapljači preizkusili tudi podvodni sonar, s pomočjo katerega so iskali potopljene predmete pod vodo. Podvodni reševalci lahko ob pomoči sodobne tehnike, v primeru nezgod, s pomočjo podvodnega sonarja, locirajo najverjetnejše lokacije, ki jih nato fizično pregledajo. Tako bo reševanje hitrejše in predvsem varnejše za reševalce, saj se potapljači pogosto morajo podati v vode, kjer je vidljivost skoraj nična.

 

Namen projekta Rešujmo skupaj je okrepiti čezmejno sodelovanje na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v obmejni regiji Slovenije in Madžarske. V okviru projekta so tako predvidene aktivnosti, ki bodo vzpostavile sodelovanje na področju obveščanja, informiranja in alarmiranja ob nesrečah ter skupna usposabljanja in izobraževanja ter vaje na posameznih področjih zaščite in reševanja. Projekt je financiran s strani EU in sicer iz OP SI-HU 2007-2013 v višini 85% in nacionalnih sredstev v višini 10%.

Vodilni partner projekta Rešujmo skupaj je Mestna občina Murska Sobota, ki je k sodelovanju pritegnila Potapljaško društvo Murska Sobota, Gasilsko zvezo Mestne občine Murska Sobota z gasilskimi društvi ter Razvojni center Murska Sobota in na madžarski strani gasilstvo mesta Szombathely.

 

 

 

 

 

    Fotogalerija