https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNE VOLITVE 2014

Drago Šiftar: »Želim, da občina Murska Sobota znova zaživi«

26.9.2014  

Sedanji direktor Komunale Murska Sobota in kandidat za župana Mestne občine Murska Sobota mag. Drago Šiftar verjame, da lahko s svojimi dolgoletnimi izkušnjami v politiki in gospodarstvu v murskosoboško občino znova pripelje življenjski utrip in doseže, da bo postala mladim privlačna občina. 


Zakaj menite da je prav zdaj čas za menjavo župana Mestne občine Murska Sobota oziroma zakaj ste se prav zdaj odločili za kandidaturo za župana?

Dejstvo je, da lahko župana, če z njim nismo zadovoljni, menjamo samo na volitvah. Sam sem mnenja, da bi tako pomembne funkcije morale biti omejene na dva mandata. Tudi iz dela v diplomaciji imam takšno izkušnjo, da je diplomat na enem mestu praviloma en mandat, ki traja štiri leta oz. največ dva mandata. Po tem obdobju se preveč udomači, "zaspi" in izgubi zagon. Zato diplomati krožijo, da ostanejo vedno znova zdravo ambiciozni.

S številom mandatov so omejeni tako predsednik države kot ustavni sodniki in številne druge funkcije, ko pa smo sprejemali župansko zakonodajo, pa na to nismo bili pozorni. Sam sem v času sprejemanja županske zakonodaje kot poslanec opozarjal na to, vendar so prevladali argumenti, da naj ljudje tistega, ki ga imajo radi, na mestu župana obdržijo neskončno dolgo, tistega, ki ga pa ne bodo marali, pa ga na volitvah enostavno zamenjajo. Danes vidimo, da to vseeno ni tako enostavno.

Županska kandidatura ni neka moja potlačena ambicija, ampak sem se za to odločil po dolgem nagovoru  prijateljev, znancev in sodelavcev. Pika na i pri odločitvi pa je bil razgovor z mojima hčerkama, ki sta že izkusili življenje doma, po Sloveniji in v tujini. Obe  sta rekli: »Ati, v takšni Soboti kot je ta, midvi nimava kaj iskati, saj mlad človek tukaj nima na voljo skoraj nič.«

O kandidaturi sem razmišljal več kot eno leto, nato pa na podlagi mojih dolgoletnih izkušenj tako v politiki kot v gospodarstvu  zaznal, da lahko tukaj pomagam, pripomorem, da se murskosoboška občina razvije. V Murski Soboti sem rojen, tu živim in nameravam ostati tudi v prihodnje. Zato si želim, da bi bila Sobota tako meni kot tudi vsem občanom prijazna občina, za naše podjetnike pa predvsem mesto razcveta.

Katere so ključne usmeritve v vašem programu, s katerim pridobivate glasove volivk in volivcev?

Volivke in volivce nagovarjam pod sloganom »Zbüdimo Soboto!«. Moje mnenje je, da je Sobota zaspala, moj namen pa je, da prispevam k premiku Sobote kot mesta in celotne občine. Želim, da mestno jedro znova zaživi. Živimo v sredini, ki predstavlja center Evrope, a se doslej nismo bili sposobni povezati s sosednjimi državami. Bližina pomembnih mest – Bad Radkersburga, Graza, madžarskih mest npr. Monoštra in drugih – ter bližina Hrvaške nam dajejo možnost, da se povežemo na kulturnem, športnem in turističnem področju ter tako pripeljemo utrip dogajanja v Mursko Soboto. V mislih imam tudi zaprtje enega dela mesta po vzoru številnih drugih mest, ki bo namenjena peš coni. Želim namreč, da bo Murska Sobota mladim družinam prijazno mesto in da bomo ob popoldnevih in vikendih namesto v kupovalna središča odšli na druženje ob kavi v centru mesta, ki bo ponujal "živ-žav" za mlade in tudi malo manj mlade.

Pripeljati nameravam tudi življenje v industrijsko cono. Za to bom uporabil vse svoje zveze in poznanstva.  Z ugodnimi cenami zemljišč in premišljenimi paketi podpore bomo postali zanimivi za investitorje, ki bodo tukaj odprli nova delovna mesta. To je potrebno nujno storiti, saj je bilo na tem področju doslej storjenega premalo. Dosedanji način dela ni prinesel rezultate. Prepričan sem, da lahko s svojimi izkušnjami v gospodarstvu, politiki in povezavami v evropskem prostoru veliko prispevam k razvoju na področju gospodarstva. To pa kljub temu pomeni, da se ne da vse narediti v enem dnevu.

Ob tem pa zelo nasprotujem povečanju trgovskih kapacitet. Že sedaj imamo največ trgovin na prebivalca v Sloveniji; in to  v regiji, kjer imamo najnižjo kupno moč! Zaradi nizkih plač zaposlenih nam postavljanje novih trgovskih kapacitet dolgoročno ne prinaša nič.

Občinski proračun je po meni znanih podatkih prazen, tako da se kakšni ambiciozni načrti iz občinskega proračuna ne bodo mogli realizirati. Je pa treba za investicije najti evropska sredstva, ki jih je v tem  trenutku še dovolj. O teh sredstvih govorijo vsi, a jih ne znajo počrpati. Sam pa sem v praksi dokazal, da sem tega sposoben. Kot generalni konzul RS v Porabju na Madžarskem sem bil idejni oče številnih EU projektov, ki so bili s pomočjo pravih partnerjev tudi uspešno zaključeni. Največja dva projekta sta bila oba v vrednosti čez milijon evrov, nadziral pa sem še številne manjše. Sostanovil sem tudi Razvojno agencijo Slovenska krajina, ki je danes najbolj perspektivna inštitucija v Porabju. Če sem uspel s pomočjo partnerjev prebuditi Porabje, potem mi lahko zaupate, da mi bo s pomočjo dobronamernih somišljenikov uspelo zbuditi tudi Mursko Soboto!

Moj program je namenoma zapisan bolj poljudno, saj želim, da je čim bolj razumljiv ljudem. Je pa za pripravo programa stalo veliko ljudi, pri čemer pa me najbolj veseli, da so pri tem sodelovali mladi. Mladi, ki najbolj čutijo praznino Murske Sobote in se zato tukaj ne morejo najti, se očitno prepoznajo v mojem programu. To me nadvse veseli.

Kako lahko svoje dosedanje izkušnje izkoristite za vodenje občine?

Moj življenjepis je zelo raznolik. Praktično ni področja, na katerem nisem služboval. Županstvo je politična funkcija, zato mora biti župan dober politik in vrhunski menedžer.

Imam skoraj 30 let političnih izkušenj. V politiko sem padel zelo mlad kot borec za demokracijo in slovensko samostojnost. Najprej sem spoznal lokalno politiko, nato pa na državnem nivoju zelo aktivno deloval kot poslanec v prvem slovenskem parlamentu. Za mano je kar nekaj pomembnih stvari, ki sem jih uspel spraviti skozi proceduro. Ne vprašajte, koliko kav sem spil in koliko iger tenisa odigral s poslanci iz nasprotnega političnega pola, da sem jih uspel pridobiti za Zakon o bencinskem tolarju! Ta zakon je osnova za slovensko avtocestno hrbtenico, ki je danes tudi realizirana. Vsakič, ko se peljem iz Murske Sobote v Ljubljano, se z zadovoljstvom spomnim vsega truda.

Bil sem tudi v različnih nadzornih svetih, med  drugim v skupščini KAD-a in v upravnem odboru Odškodninske družbe. Kot predsednik nadzornega odbora sem deloval v Nafti Lendava, ki je takrat priplava ven iz rdečih številk. Tudi sedaj delam v podjetju, kjer se spopadam z izzivi iz gospodarstva in omejitvami javnega podjetja.

Ko sem prišel iz Monoštra, sem Komunalo našel v zelo slabem stanju. Poslovala je z izgubo in imela velike likvidnostne težave. Moja prednost je, da znam organizirati srednje velike sisteme in motivirati sodelavce. Lahko vprašate vse moje nekdanje sodelavce! (smeh) To mi je uspelo tudi na Komunali, zaradi česar je Komunala danes stabilno podjetje, ki daje socialno varnost okrog 150 družinam v  Prekmurju. Po tem vzoru želim voditi tudi občino.

V svojem življenju sem dokazal, da nisem podkupljiv in da zmeraj držim dano besedo. Sem težek pogajalec, ampak znam in želim se pogovarjati z vsemi – levimi, desnimi, neopredeljenimi. To je tudi moja obljuba, da bom vložil ves trud, da v Murski Soboti naredimo lokalno veliko koalicijo. Treba je vključiti potenciale vsakega, ki hoče naši občini dobro. Sem edini kandidat, ki sem v preteklosti že bil v izvršnem svetu kot sekretar obče uprave takratne velike soboške občine in sem se že srečal z vodenjem takšne politične sredine kot je občina.  

Kateri so tisti projekti, ki po vašem mnenju zahtevajo več ukrepanja s strani občinske uprave, kot pa je bilo storjenega do sedaj?

Na območju celotne občine Murska Sobota je potrebno bolje poskrbeti za infrastrukturo; tako za ceste, še posebej pa za tisto, kar je očem skrito. To je komunalna infrastruktura, še posebej kanalizacija. Vremenske ujme sicer prispevajo svoje, mnoge težave pa se pojavljajo zaradi slabe infrastrukture.

Kot direktor Komunale kanalizacijski sistem dobro poznam. Vem, kje so napake in kako jih lahko odpravimo. To so sicer zadeve, ki so skrite pod zemljo in ker ne prinašajo direktnih političnih točk, nemalokrat potisnjene na rob, ko pa se pojavijo večje težave, pa je že prepozno za ukrepanje.

Sicer pa bom nadaljeval projekt ogrevanja stanovanj z geotermalno vodo, ki ga je začel trenutni župan. Ta žlahtni potencial bom izkoristil tudi za popolno prenovo soboškega kopališča v poletno-zimsko športni center. Boste videli, v Mursko Soboto bodo ljudje čez tri leta prihajali iz vse Slovenije in tudi tujine!

 

PR vsebina

    Fotogalerija