https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNE VOLITVE 2014

Pet murskosoboških kandidatov za župane na Večerovem soočenju o aktualnih problemih mesta

Murska Sobota, 1.10.2014  

V sklopu Večerovih predvolilnih soočenj županskih kandidatov je Večerov urednik regij Tomaž Ranc soočil pet županskih kandidatov, ki jim po njihovi raziskavi kaže najbolje v Murski Soboti. V Grajski dvorani soboškega gradu je soočil Antona Štihca, Aleksandra Jevška, Jasmino Opec, Blanko Denko Čeh in Draga Šiftarja.


Večerovo predvolilno soočenje v Murski Soboti je bilo odprto za javnost. Tomaž Ranc je od njih terjal konkretne odgovore na ključna vprašanja občine, za kar so imeli le minuto časa. Kandidati za župane so spregovorili o propadu tekstilnega giganta Mure in mesno-predelovalne industrije Pomurke Mesne industrije, o pomurskem zakonu, brezposelnosti, priložnostih za mlade, oživitvi soboškega mestnega središča ter nekdanjem soboškem ponosu - nogometnem klubu Mura.

Zakaj naj bi ravno vi postali novi župan ali županja MO Murska Sobota?

Anton Štihec se je predstavil s sloganom, da če dobro delaš, pride vse nazaj ter če s tem živiš, se ti dobro godi. Stavi na izkušnje  z vodenjem občine in delom v občini. Aleksander Jevšek se je predstavil z rekom, da če oddajaš pozitivno energijo, se ti ta tudi vrača. Njegov moto je Ppovezovanje za razvoj. Jasmina Opec pravi, da vse kar se v življenju zgodi, se zgodi s točno določenim razlogom. A se stvari dajo obrniti, za dežjem vedno posije sonce. Blanka Denko Čeh pravi, da se dobro vrača z dobrim, slabo s slabim. Drago Šiftar pa si želi biti srečen ob spoznanju, da si naredil najboljše kar se da.

Uvodoma so iskali rešitve za tekstilno industrijo in stečaj Mure in njenih naslednic

Jevšek vidi v tekstilni industriji problem konkurenčnosti. Že v preteklosti bi se bilo potrebno povezati za reševanje te problematike na celotni lokalni ravni in s sodelovanjem z lastniki. Opecova je mnenja, da stečaji pri nas trajajo predolgo in da je potreben stik z investitorji. Denko Čehova je ponujala rešitev v predelavi konoplje v koži prijazne tkanine. Šiftar pa pravi, da ta problem ne more rešiti občina ter da se s tekstilom ne da obogateti. Štihec je pojasnil, da je na oglede tovarne vozil že potencialne investitorje, vendar ni iz tega nastalo nič.  Po njegovem je rešitev v sodelovanju z gospodarstvom za nove gospodarske družbe.

Kako v Murski Soboti zadržati mlade, ko pa je v regiji zelo velika brezposelnost, še posebej med mladimi?

Šiftar meni, da je potrebno oživeti center mesta in jim ponuditi delovna mesta, te pa z novimi investicijami. Štihec je povedal, da so za mlade naredili precej, mlade štipendirajo, predvsem za deficitarne poklice, s sodelovanjem z gospodarskimi subjekti iz regije, mladim je na voljo tudi MIKK. Jevšek je najprej poudaril delovna mesta za mlade ter da je treba mlade privabiti nazaj z obiski podjetij že v času študija. Rešitev vidi tudi v mreži podjetniških pospeševalnikov in prostorih za mlade, kjer lahko razvijajo ideje. Opecova bi dala mladim večjo veljavo, ustanovila nekakšen odbor za mladino. Potrebujejo pa seveda delovna mesta. Problem je, da se nadarjeni, ki jih štipendiramo, ne vračajo. Po njenem mnenju je potrebno ustvariti podporno okolje, prenesti določene državne funkcije na regionalno raven in iskati rešitve v kmetijstvu. Posebej je poudarila, da bi kot bodoča županja vsakemu novorojenčku namenila 500 EUR nagrade. Denko Čehova meni, da je mlade treba vprašati, kaj si želijo, omenila pa je tudi zaščito intelektualne lastnine za zaščito idej. Štihec je povedal, da mrežni inkubator za mlade podjetnike že obstaja. Nato nap se razvnela burna razprava z več replikami o soboškem inkubatorju, štipendijah da ali ne, nato pa mladi in izobraženi opravljajo navadna fizična dela, o samoiniciativnosti...

Kako privabiti investirorje, ali morda s spustom cen komunalnih prispevkov in do kje, kakšni drugi ukrepi?

Štihec se je skliceval na predpise zakonodaje s tega področja, ki ne dovoljuje nižanj cen komunalnih prispevkov, kar je točno določeno. Jevšek je poudaril, da ni namen občine, da bi se bogatila ampak, da pomaga občanom in je za znižanje komunalnega prispevka do minimuma, ki je možen. Opecova bi za investitorje storila vse, investitorje je po njenem mnenju potrebno iskati izven pisarne, stopiti do njih z osebnim stikom, ki je najpomembnejši. Znižanje komunalnega prispevka lahko pritegne nove investitorje, kar pomeni nova delovna mesta in manj denarja za socialne transferje. Denko Čehova je izpostavila, da je potrebno delati z domačimi ljudmi in investitorji. Tudi Šiftar je mnenja, da so pomembne tudi neformalne povezave in poznanstva, ki jih imamo.

Velikokrat slišana oživitev mestnega jedra Murske Sobote, kako?

Jevšek vidi oživljeno mestno jedro z neko vsebino, ki se naj navezuje na neko zgodbo. Omenil je Prekmursko republiko, ki je bila razglašena z balkona Zvezde, v prostorih Šopinga pa je omenil prostor s tipično prekmursko prehrano, obrtmi  in izdelki. Opecova vidi rešitev v specializiranih trgovinah, prostorih za mlade, kulturnimi vsebinami, kavarnami, izpostavila je nekdanjo Jelšo, pa tudi sejmi, festivali, vključila bi tudi številna društva v občini. Denko Čehova je izpostavila, da je najprej potrebno ustvariti infrastrukturo. Šiftar je prav tako izpostavil sejme, poleg Trezinega in Miklošovega bi lahko dodali še kakšnega v povezavi z lokalnimi obrtmi. Štihec je nadaljeval, da je za mestno središče bilo narejenega veliko, poleti Soboško poletje, pozimi drsališče. Po Trgu kulture se mora prenova preseliti še na Slovensko ulico.

Pa še njihov pogled na nogomet in nekdanjega prvoligaša

Opecova je začela z besedami, da je Mura nekoč bila simbol in je povezovala celo regijo, sedaj je le žalost in sramota. Po njenem mnenju je potrebno sčistiti stanje za nazaj s sodnimi postopki in nato razvijati zgodbo naprej, da znova postane naš simbol. Denko Čehova je razmišljala o spremembi imena in o vlogi NZS. Šiftar se je prav tako strinjal, da je treba razčistiti nejasnosti in da je šport pomemben element razpoznavnosti. Štihec je povedal, da mora lokalna skupnost zagotoviti infrastrukturne pogoje za delovanje nogometnega kluba. Jevšek pa je prepričan, da je bilo v preteklosti veliko vmešavanja lokalne skupnosti v poslovanje kluba, za kar bodo poskrbeli sodni organi.

In za konec kdo danes po njihovem mnenju obvladuje Mursko Soboto?

Po mnenju Štihca so to kapitalski lobiji. Jevšek ne ve, ve pa da to niso mladi, starejši in ne občani. Opecova pravi, da to ni pozitivna klima in da je čas za spremembo. Denko Čehova pravi, da je to one man band, ki ga sestavljata Danilo Krapec in Romeo Varga. Šiftar pa pravi, da nima občutka, da jo kdo obvladuje in da nam to celo manjka. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.10.2014 ob 11:51 Gost gost

      Samo vüpamo lejko, ka ge Štiheci mikrofon pasal!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.10.2014 ob 12:14 gost

      ŠTIHEC JE UNIČO 2X NK MURO ne pozabite,NAŠ PONOS

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2014 ob 22:08 gringos gost

        znamo, znamo.. bomo se spomnile tudek v nedelo na volitvah. sobota rabi novega župana ali županjo.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.10.2014 ob 12:36 sd gost

      halo ka že pa pišete po svoje ???Pa nej smo tak nori ka nebi znali na netu najti večer in prešteti kak je v resnici bilo ;-) http://nov.vecer.com/clanek/201410016062957 niti rejči ste nej napisali ka je jevšek izjavo ka bi on z sobote napravo prestolnico kuhanja bute repe ha ha preopasna izjava a ne ?? nindri ste nej napisali ka je opecova zavajala ko je kot svetnica potrdila proračun z kolegi ;-) včeraj pa nači gučala tan ka so nej svetniki krivi,pa ji je štihec 2x fajn razložo ka je nej on nika san nej mogo sprejeti brez njihovega blagoslova.Deklica je te še poslanka bila pa verjetno računala ka de še dugo debelo plačo vlekla,včeraj pa zavajala svojimi izjavami .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.10.2014 ob 12:40 obligatorij gost

      "Denko Čehova pravi, da je to one man band, ki ga sestavljata Danilo Krapec in Romeo Varga." nej je to duo ?:)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.10.2014 ob 12:46 sd gost

      obligator,o Blanki je škoda pisati,ker se blamira na vsakem koraku ha ha včeraj naprimer je šiftar dejal da je potrebno pritisnit na vlado ona pa nej ka žensko ha ha ešče je ščela popejvati dobro ka jo je voditelj stavo :-)

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.10.2014 ob 12:58 smrkci gost

      Vsi kandidati na volitvah dosti govorijo in ljudem nakladajo in lažejo,kako bi ono in tisto naredili v Prekmurju in Sloveniji isto,kot politiki.Ljudje božji saj so pa Občine in država zadolženi za tri Slovenije,nič drugo ne pomaga mogoče trojka iz EU,če pa to ne pomaga potem pa nam niti bog več ne more pomagati.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.10.2014 ob 14:14 GOST gost

      MENI OSEBNO BO ŽAL ČE NEPRIDE DO MENJAVE ŽUPANA A BO MOJ GLAS PREMALO ZATO SE NE SEKIRAM PREVEČ UPAM DA NAS VEČINA MISLI ENAKO KOMAJ ČAKA RAZGLASITEV PS MOJ KANDIDAT PA JE PRAVGOTOVO JEVŠEK DRŽIM PESTI ZA NJEGA LP

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.10.2014 ob 14:22 sd gost

      ja ja naj je ka te lejko bujto repo kujali pa de sobota rejšena ha ha populist da te kap

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      01.10.2014 ob 19:52 gost

      Gospodarstvo je na nuli, tej kandidati pa razpravljajo o nk muri. Pa zakoj je nk mura ponos. Pa ponos je usesno gosoodarstvo nej a brezvezen nogometni klub. Opecova pa ka tij bluzis o nk muri. Pa kaksen pomemben faktor je nk mura. Niksi. A pa obcino briga nk mura.nej san prouti nogometu, samo noro je ce se to postavlja. Kak nekaj pomembnoga.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.10.2014 ob 21:35 gost

        če si nej spremlo, jih je novinar pitao o muri. pa ka so te naj tiho kot budale? sicer pa je nk mura naš ponos, pa či ti je praf ali nej.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      01.10.2014 ob 21:44 perš fan gost

      Škoda ka nej bilau maloga perša. gnes je dober bil na rtv soočenje. je jevške redno dau..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      01.10.2014 ob 22:44 gost

      Ne razumem zakaj proti spletnemu portalu Pomurec oz. uredništvu eni tak grdo pišejo. Resnica je, da Sobotainfo obvladuje stran župana, Pomurec pa ima ogromno informacij in objavla. Saj pa ni skrivnost, da je Štihec v sporu z Pomurcem. Tudi v tako opevani NK Muri je vztrajal, da se vzame dol plakat od Pomurca, kateri je bil medijski pokrovitelj kluba.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      01.10.2014 ob 22:55 gost

      Gda pa vijden toga Dundija ali Dundeka v mestnon svejte te pa bruhan dva dni vkuper.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      02.10.2014 ob 8:47 sd gost

      Nemreš vrvati kak ste bolani na tem portalu idete pa objavite http://www.pomurec.com/vsebina/26415/Od_prestavljanja_mikrofona_TV_AS_do_popisovanja_bara_Gol_%E2%80%93_tudi_to_je_bil_zupan_Stihec pa včasi doj zaklenete,zakoj li ?? zato verjetno ka vas narod že ma pun kufer z takšnimi somarijami ka pišete.Narod nej nori ka se muze tiče ;-) svetniki so potrdili ka de muza in zna se keri so to bili,kak so vse drugo zblokerali bi tudi to lejko.Popisovanje bara Gol ja zakoj pa te nebi smel župan biti poleg,vej pa se ide za občinsko lastnino.Katalog realiziranih projektov – občina v modrih barvah? Kelko ges ramim matematiko je občina prišparala,saj je dolžan objaviti kaj vse se je naredilo v 4 letih.Sam je povedal da je financiral iz svojega žepka,malo si izračunajte tisk raznos....teh piškavih 100€ če je sploh res je stalo občin?? halo kako pa ste si vi razdelili direktorske stolčke ???

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      02.10.2014 ob 9:39 gost

      Ha,ha,.. Smiliš se mi ka moreš 24 vor biti na preži pa demantejrate Štihecove greje. Prvo. Kak je meul rokau nad klubon, tak je ščel mete oblast nad Škorjancon, keri njeme je več nej zdigavo rokej na sejaj. Štihec je človek keri se nemre obvladovati gda ne plešejo kak on špila. Za Muzo se itak zna što pa kak je delo. Neverjetno kak v enon kedno izhajajo glasila Štihec novine. Pa v Rakičane tudi pravijo, ka se je začo sausidan pozdravlati zdaj pred volitvami. Straj pred izgubo šerifovskega stola je velki.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      02.10.2014 ob 10:06 gost

      s toga Petrijanovoga loleka se pa telko na občini spresmejemo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      02.10.2014 ob 10:20 sd gost

      gost smilite se mi vi vsi po vrsti na tem portalu ;-) cejlo noč brodite ka te lejko vgojdno napisali proti štihecu 100x eno te isto obsedeni ste. napište tudi ka je v šoli nej mel vse 5 ka mogoče kakšno 4 te vidli ka de palilo ;-) še itak san nej dobo odgovora od kec van ka sta bila z ireno sošolca ??? čisto zavajanje ,glavno ka je bil bombastičen naslov. Povejte zakoj zaklepate teme ??? aja ne ladate vse brisati,ker je dosti ljudi gor prišlo kak delate na pljuvalniku,beda in žalost ste

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      02.10.2014 ob 11:21 ha ha gost

      http://sobotainfo.com/novica/politika-gospodarstvo/kako-uspesna-je-murska-sobota-v-drzavnem-pomurskem-povprecju/87990 Verjetno de mađister pravo ka je te vir ne merodajen ;-)vir Ministrstvo za finance,Vir: Finance......

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      02.10.2014 ob 12:53 fuj gost

      Dajte že enkrat pa spreglednite ka se dela na tem portalu ;-) Najprle na velko naslov Štihec to Štihec ovo in se dva dni pljuva šinfa ,nato pa skrivnostno vse sfali ali se zaklene in se zbrišejo komentari,zakoj li ?? Ker na velko zavajajo in manipulirajo to je to na tem portalu.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      02.10.2014 ob 15:38 sd gost

      O ton nete pisali ge je gnes bil mađister ??? 100% ka nej,zakoj li ???

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      02.10.2014 ob 20:14 gost gost

      po soočenju na RTV SLO je popolnoma jasno: eni težki outsiderji, Slovenija se nam smeje po včerajšnjem soočenju na RTV SLO. Opecova - političarka brez delovnih izkušenj. Najprej pravi na soočenju, da so ceste luknjaste, minuto kasneje, da se preveč vlaga v infrastrukturo :) Čeprav več ni poslanka lepo vleče poslansko plačo in se s tem zažira v proračun, kar je povsem nasprotno od tega kar trdi, da bi ona delala za ljudi. Če jim parazitsko odžiraš denar še po prenehanju funkcije poslanke, so eno besede, drugo dejanja. Njeno delovno mesto ni bivša poslanka, ampak nezaposlena (če je taka perla si naj najde službo, da je mi vsi ne bomo vzdrževali za 3000 € mesečno.) In si tako pridobi vsaj kakšen mesec delovne dobe izven politike. Ga. Belecova naj poskrbi za Diano, kar je dovolj velik izziv. G. Varga se sonči na trenutnem delovnem mestu brez rezultatov. To so tisti, ki bi drugim razlagali kako naj delajo. Pisali projekte, svetovali. Politologi pač. Z rdečo zvezdo kaže da je ostal globoko v preteklosti. Njegova "pravičnost in solidarnost" se kaže v čudni luči če kampanjo res financira iz romskega denarja (projekt Romano Kher) kot se govori po MS. Jevška ne bom volil, ker je štajerec (in se dela prekmurca, kjer enkrat pravi da je 30 let v MS, drugič 35 let). Sobota ne rabi štajerca za župana, čeprav si tako želi drugi štajerec Židan. Jevšek je nadut in aroganten, v predstavitvi v Soboških novinah se je v rubriki poklic predstavil kar z "bodoči župan" (beri: ko jebe volilce in njihovo voljo). V kampanji mu na davkoplačevalske stroške v delovnem času, s službenimi vozili hodijo asistirat ministri SD, ki očitno nimajo drugega dela, ker pri nas očitno krize več ni. Ima visoko penzijo, zdaj bi rad dodatno služil še z županovanjem? Volilni program je copy/paste od Štiheca. Dušo bi dal mestu z več kulture in turizma, kjer pa je za kulturo in turizem v MS že leta odgovorna njegova strankarska kolegica ga. Perhavec kot dirketorica Zavoda za kulturo, turizem in šport. Morda pa je hotel javnosti sporočiti da ona slabo dela... ;-) Ostane Štihec. Na soočenjih trezen in umirjen, čeprav mu mnogi podtikajo marsikaj. Z argumenti in številkami je utišal populiste a la Židan/Jevšek, kako nas vsi prehitevajo. Zame nesporno kandidat, ki ga bom volil. Edino kar rabimo v MS je sprememba v mestnem svetu, kjer je treba politikantom pokazati vrata. Tistih, ki so mesec dni pred volitvami iz svojih propadlih strank prebegnili v SMC, zagotovo ne bom podprl.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      02.10.2014 ob 20:54 gost

      še dobro ka se jutri ob polnouči henja tou sranje od predvolilnoga levanja dreka eden po drugon. pun kufer man laži politikov, pa kretenskih komentatorov po forumaj (keri so v dosta primerja sami kandidati) keri serejo eden po drugon. sran vas bilo. in te naj vas volimo? rejden kreten moreš biti ka keromi od teh kandidatov daš svoj glas. lažovi pa primitivci, eden vejči od drugoga.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.