https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Lukančičeva v propadli Aha Muri pustila najmanj 32 milijonov evrov dolgov

02.10.2014 ob 7:25  

Potem ko je pred petimi leti propadla stara Mura, so številni od Lukančičeve in Buxtona veliko pričakovali, toda na koncu sta v propadli Aha Muri za seboj pustila za najmanj 32 milijonov evrov dolgov.

Toliko terjatev je namreč skoraj 70 upnikom priznal stečajni upravitelj Aha Mure Stevo Radovanović. Upniki so skupaj prijavili za kar 116,5 milijona evrov terjatev, ampak jih je upravitelj prerekal dobrih 20 milijonov, preostalih 65 milijonov evrov pa priznal pogojno.

Zaradi neplačanih davkov in prispevkov je stečaj Aha Mure pred meseci predlagala finančna uprava (Furs) in prijavila za tri milijone evrov terjatev. ZPIZ je prijavil 2,08 milijona evrov, ZZZS pa 1,1 milijona evrov terjatev. Jamstveni sklad, ki je zaposlenim po začetku stečaja priskočil na pomoč, pa od Aha Mure terja 782.000 evrov. Od bank upnic je stečajni upravitelj največ terjatev priznal NLB (5,8 milijona evrov), sledita pa ji Gorenjska banka in Banka Koper, vsaka z dvema milijonoma evrov terjatev, so terjatve razčlenili v Dnevniku.

Med večje zneske terjatev, ki jih je stečajni upravitelj priznal pogojno, se uvrščajo tudi terjatve Lukančičeve. Te izhajajo predvsem iz danih poroštev za najem posojil družb iz Skupine Aha. Ravno takšno preveč prepleteno poslovanje s sestrskimi družbami je bilo v veliki meri krivo za propad Aha Mure. Medtem ko je Lukančičeva kot fizična oseba prijavila 8,7 milijona evrov terjatev, jih je njena odvetniška pisarna prijavila za 5,8 milijona evrov.

Tako kot v veliki večini stečajev nekdanji zaposleni, ki so skupaj prijavili 6,2 milijona evrov terjatev, ne bodo prejeli poplačanih vseh terjatev, so še zapisali v Dnevniku.

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.10.2014 ob 8:32 gost

      tejva dva prasca zaprejte nej jima izplačate terjatve naj najprlej delavce izplačajo ka so nej nič krijve njiva dva pa na dob k JJ banda lopovska

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.10.2014 ob 11:16 ziko gost

      tau se zgodij lejko samo v sloveniji njiva sta nej kriva krijva je država ka njima je to omogočila

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.10.2014 ob 13:13 mobitel gost

      politika si je nastavila zakone da se lahko zasciteni tisti, ki imajo denar. Delavec pa vedno ostane praznih rok- kako zalostno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.10.2014 ob 15:34 miki gost

      Vidite kdaj sem piso o zobatoj kobili ki se je hrzala z vas ste me grdo napadali in minuse talali.Poglejte si zda stvar ki vam jo je zapustila.Ona se dalje hrže ik kaže konjske zobe plus tega je vse popapala in nazadnje še dobi lepo 5,8 miljončkov terjatev lepo a ne.Taka politika in vsi drugi organi ki niso sposobni opravljati svoje delo jih je lahko sram danda lenuharska.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.10.2014 ob 15:49 möra gost

      pa tudi borut iz "SD" je odo štejpat , zdaj pa tej ščejo še župana meti , resno že pol ministrov lejče po soboti ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.