https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na delavnici spoznavali prednosti zaposlitve v drugih državah Evropske unije

Rakičan, 19.09.2014 ob 10:20  

V sredo, 17. septembra je v prostorih RIS Dvorca Rakičan potekala delavnica pod naslovom Prednosti zaposlitve mladih izobražencev v državah EU. Na delavnici, ki se izvaja v sklopu projekta Evropa, moja prihodnost in ki jo sofinancira Urad vlade RS za komuniciranje, se je odprla problematika nabiranja izkušenj pri delu v tujini ter z njim povezanimi priložnosti, ki jih mladi iskalci zaposlitve doma marsikdaj ne dobijo. Gostji delavnice sta bili svetovalka mreže Eures Darja Kapun Grauf in Anita Pertoci, ki je zaposlitev našla v sosednji Avstriji.


Kot je pojasnila Darja Kapun Grauf, mednarodno mrežo Eures sestavlja 32 članic, in sicer države članice Evropske unije ter Norveška, Islandija, Lihtenštajn in Švica. Na portalu Eures so zbrana vsa delovna mesta, ki jih objavljajo zavodi za zaposlovanje po Evropi in jih je trenutno na voljo okoli dva milijona. Kljub temu, da je mreža Eures po besedah Kapun Graufove velik vir informacij o zaposlitvah v tujini, pa imajo iskalci zaposlitve na voljo še kar nekaj drugih portalov za iskanje dela, saj tudi v tujini podobno kot v Sloveniji delodajalci niso več obvezani prostih delovnih mest registrirati na zavodu za zaposlovanje. Povedala je, da državljani držav Evropske unije za delo v drugih državah članicah po letu 2004 ne potrebujejo delovnih dovoljenj. Je pa tudi Švica maja letos znova (do nadaljnjega) odprla svoj trg delovne sile za državljane drugih držav.

Po informacijah Eures svetovalke so v tujini trenutni najbolj iskani strokovnjaki s področja informacijske tehnologije, inženirji strojništva, elektronike in elektrotehnike, kovinarji, strugarji, razkalci, ključavničarji, varilci, montažerji zaključnih del in podobno. Nekoliko manj je sicer na voljo zaposlitev za ženske, ki pa lahko najdejo delo v turističnem sektorju, kjer so velike potrebe po sobaricah, kuharjih, pomočnikih, natakarjih in drugem turističnem osebju.

Na delavnici se je odprlo tudi vprašanje sezonskega dela. Kot je pojasnila Darja Kapun Grauf, prav v teh dneh zbirajo prijave za sezonsko delo v avstrijskih smučarskih središčih, kjer iščejo številne kuharje, pomočnike, sobarice, natakarje, maserje, serviserje smučarske opreme in drugo osebje za delo v turizmu. Ob tem je dodala še, da mnogi tudi sezonsko delo iščejo neodvisno od portala Eures, predvsem tisti, ki so v minulih sezonah že opravljali tovrstna dela, se dogovarjajo neposredno z delodajalci.

Kot je še pojasnila, so delovna mesta za tujce v Avstriji še na voljo, vendar jih je občutno manj, saj tudi Avstrija beleži porast brezposelnosti (predvsem v obmejnih regijah), na kar Avstrijci hitro odreagirajo in v določeni meri tudi omejujejo zaposlovanje tujih državljanov.

Kot je še povedala Eures svetovalka, v sklopu njihove mreže izvajajo program »Tvoja prva Eures zaposlitev«, ki je namenjen mladim do 31. leta starosti. Ta program mladim pomaga tako, da jim povrne stroške povezane z razgovorom za delo v tujini, preselitvene stroške ter stroške jezikovnega tečaja doma ali v tujini.

Največ zanimanja so udeleženci delavnice pokazali za iskanje dela v bližnji Avstriji. Odprla se je tudi problematika potnih stroškov v Avstriji. Kot je pojasnila Darja Kapun Grauf, v Avstriji delodajalcu ni treba plačati potnih stroškov v primeru, če delavec od delovnega mesta ni oddaljen več kot 60 kilometrov.

Izkušnje iz "prve roke"

V nadaljevanju je svojo izkušnjo z delom v Avstriji udeležencem delavnice predstavila Anita Pertoci. Anita je že tri leta zaposlena v Vitalhotelu der Parktherme Bad Radkersburg, kjer dela na recepciji. Kot je pojasnila, je tudi v Avstriji že tako, da se moraš iskanja dela lotiti neposredno pri delodajalcih, saj večina informacij o prostih delovnih mestih niti ne pride do zavodov za zaposlovanje, agencij in portalov, ki obveščajo o prostih delovnih mest. Ker je zaposlitev v obmejnih predelih zelo iskana, se tudi delovna mesta hitro zapolnijo.

Izpostavila je trend, značilen za Avstrijo, da številna delovna  mesta ponujajo 20-, 25- ali 30-urni tedenski delovnik, Avstrijci, ki prejemajo dokaj visoko denarno socialno pomoč pa tovrstne delovnike ne sprejemajo radi, zaradi česar dobijo priložnost za delo tujci. Sta pa za Avstrijo značilni 13. in 14. plača ter delo ob praznikih, ki je plačano dvojno.

Poudarila pa je pomen znanja nemškega jezika. Kot pravi, je dobro znanje nemščine nuja. Tudi če te delodajalec sprejme kljub pomanjknju znanja nemščine, te hitro izloči ekipa, s katero delaš, saj na osnovi neznanja posameznika, trpi delo celotnega tima.

Anita, sicer tudi mati majhnih otrok, je povedala, da si lahko v Avstriji sam izbereš, kako dolgo boš na porodniškem dopustu. Tega lahko koristiš eno leto, leto in pol, dve ali tri leta, vendar ti glede na dolžino trajanja porodniškega dopusta izplačujejo sorazmerni delež od zneska, ki ti pripada za porodniški staž. Otroški dodatek je za vsakega otroka enak. Tudi v času, ko je mlada mama na porodniškem dopustu, pa se lahko odloči in dela nekaj ur na teden.


Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.