https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Zavetišče za brezdomce v Murski Soboti je odprlo svoja vrata in se predstavilo javnosti

Murska Sobota, 10.10.2014 ob 14:00  

Ob svetovnem dnevu brezdomcev je Zavetišče za brezdomce Murska Sobota organiziralo letos že četrtič Dan odprtih vrat.


V okviru rednega delovanja Zavetišča za brezdomce Murska Sobota zaposleni ob pomoči prostovoljcev vsakodnevno izvajajo različne aktivnosti z uporabniki. Urejajo vrt, pospravijo z njega zelenjavo in jo vkuhavajo za ozimnico, pripravljajo soke, pred kratkim so imeli trgatev ter izdelujejo različne ukikatne izdelke in okraske. Sami si tudi kuhanjo hrano. Imajo še gledališko skupino, ki je pred časom uprizorila igro Gospa poslančeva in pa Ambulanta na kubik.  Skrbijo pa tudi za kreativno preživljanje prostega časa z delavnicami in športnimi aktivnostmi kot npr. namizni tenis.

V Murski Soboti je prostora za namestitev 15 ljudi, trenutno jih v zavetišč biva 11. Dislocirano enoto imajo še v Lemerju, kjer je prostora za 6 oseb, bivajo pa trenutno štirje, ki živijo tam samostojno. Poleg namestitve nudijo varovancem psihosocialno pomoč in pomoč pri urejanju osebnih težav ter obnavljanju osebnih stikov. Problem postaja vse daljše bivanje ljudi v zavetišču, ki ostajajo tu leta. Uprabniki so različnih starostnih skupin, vse od 20 do 64 let.

V okviru Dneva odprtih vrat so predstaviti svoje izdelke, obiskovalce pa pogostili, pripravili šaljiv skeč in se družitili z vsemi, ki imajo posluh za sočloveka v stiski in pokazali, da so dobri sosedje, česar so se nekateri ob ustanovitvi zavetišča bali.

Pokazali so tudi prostore v katerih živijo. Urejeno imajo eno šestposteljno sobo, eno štiriposteljno sobo, dve dvoposteljni sobi za ženske ter eno enoposteljno interventno sobo, ki je namenjena tistim, ki v zavetišče pridejo prvič. Obiskovalce so povabili k razmisleku, kaj bi lahko naredili za izboljšanje njihovega položaja. Vsak človek si zasluži dostojno življenje in s tem povezano dostojno bivališče. Svoja razmišljanja sta podala kandidata za župana v MO Murska Sobota mag. Aleksander Jevšek in Anton Štihec ter predstavnik občinskega sveta občine Puconci Ernest Nemec. Zavetišče za brezdomce v Murski Soboti je namenjeno namestitvi brezdomcev iz celega Pomurja. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.10.2014 ob 19:49 joker gost

      Čudno ene poznan ka bi lejko bilij doma ka majo še starše pa so raj v zavetišči .

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.10.2014 ob 22:43 gost

      Neverjetno, kako daleč lahko sega človeška zloba...Ali pa so take sorte komentarji posledica zdolgočasenosti? Saj človek ne ve kaj naj bi si mislil... VSAK IZMED NAS LAHKO POSTANE (NEKOČ) BREZDOMEC! Samo poglejte v kakšni državi živimo. A si mi sploh predstavljamo, kako je živeti v zavetišču? Škoda prostora in časa za ignorante; vsem, tam bivajočim nudim podporo in jim želim vse dobro, Držte se!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2014 ob 10:25 kip gost

      Bravo za gornji komentar!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.10.2014 ob 18:52 mečko gost

      Dostikrat , je res , da se lahko dandanes bilokdaj znajdemo v taki situaciji , kot so tile naši današnji gosti . Velikokrat pa je kriva alkoholna stopnja dotičnika , ki se vse preveč daje veseljačenju , na vse druge obveznosti pa enostavno pozabi , in rezultat razuzdanega življenja je tukaj------ zavetišče ! Velikokrat prezgodaj in po lastni krivdi !?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.