https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

POM-KLEPET: Stjepan Mikec: Odkar delam v Sloveniji, slovensko-hrvaškega sovraštva še nisem občutil

12.10.2014 ob 21:00  

V POM-KLEPETU v živo smo v okviru projekta "Evropa, moja prihodnost"  13. oktobra 2014 ob 14. uri gostili Stjepana Mikeca. Stjepan je državljan Hrvaške, ki pa je zaposlitev poiskal v Sloveniji.

Stjepan, ki dela kot projektni menedžer na Inštitutu za napredne tehnologije in komunikacije v okviru Pomurskega tehnološkega parka, je odgovarjal na vprašanja o izkušnjah, ki jih ima kot tuji državljan z iskanjem in opravljanjem dela v Sloveniji.

Kot pojasnjuje, se dobro razume s slovenskimi sodelavci, saj lahko komunicirajo vsak v svojem jeziku in se dobro razumejo. Problem pa vidi v mlajših generacijah, ki jezika ne razumejo tako dobro kot starejši.

Na vprašanje o brezposlenosti na Hrvaškem v bližini Pomurja pa je odgovoril, da je nazaposlenost okoli 20-odstotna. »Problem je nezaposlenost mladih. Do 25. leta starosti je brezposelnost celo višja od 50 odstotkov.« Kot še pojasnjuje, je v Medžimuju težava v propadu tekstilne in kovinske industrije, dobra plat pokrajine, od koder izhaja, je le to, da imajo veliko pridelovalnih površin, kar tamkajšnjim prebivalcem omogoča, da se vsaj na podeželju nekoliko tudi sami znajdejo.

G. Mikeca ste povprašali tudi o spremembah na trgu dela, ki so se Hrvaški zgodile z vstopom v Evropsko unijo. Kot pojasnjuje, morajo zaradi moratorija, ki ga je uveljavila Slovenija, Hrvati še vedno za delo tukaj zaprositi za delovno dovoljenje. Pri tem dodaja, da je podobno tudi v Avstriji, Nemčiji, Franciji in nekaterih drugih državah, ki z moratorijem skušajo preprečiti še višjo brezposelnost med svojimi državljani.

Na vprašanje bralca o tem, ali pri delu v Sloveniji občuti kaj hrvaško-slovenskega nacionalnega sovraštva, pa je odgovoril: »Zdi se mi, da so ta sovraštva prisotna bolj na političnem nivoju (najpogosteje ko se bližajo volitve), saj sam nisem občutil nič podobnega.«

Celotni pogovor si lahko preberete tukaj:

CELOTNI KLEPET - KLIK

 


     

Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.