https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V knjižnici v Murski Soboti otvorili razstavo Cerkovna ordninga

Murska Sobota, 15.10.2014 ob 13:00  

V Pokrajinski knjižnici v Murski Soboti so včeraj ob 450. Obletnici Trubarjeve Cerkvene ordninge (1564)in 430. obletnici izida Dalmatinove Biblije in Bohoričeve slovnice (1584), odprli razstavo posvečeno temeljnim delom tega obdobja.

Na otvoritvi razstave so osvetlili temeljna obdobja nastanka slovenskega jezika, vse od uvajanja pisave s strani slovenskih protestantov, prilagojene različice nemške pisave - bohoričice, pa do nastanka prvih knjig v slovenskem jeziku, obdobju, kateremu je potem sledil dolg premor. O izoblikovanju slovenskega jezika so še poudarili pomen izoblikovanja slovenskega knjižnega jezika v slovenski protestantski cervi, ko so se postavljale v drugi polovici šestnajstega stoletja osnovna načela izbire, kaj je za jezik primerno: izogiba naj se pretirane narečnosti, knjižni jezik ne upošteva samoglasniške redukcije ter se naj izogiba tujk. 

V prihodnjih dneh bo hkrati v okviru praznika reformacije potekal mednarodni simpozij "Protestantizem včeraj, danes, jutri", pod pokroviteljstvom občine Gornja Radgona in občine Radenci, točneje v četrtek, 16. otobra in v petek, 17. oktobra, v Hotelu Radin v Zdravilišču Radenci. Simpozij organizirajo tri znanstvene ustanove: Ustanova Dr. Šiftarja fundacija, Slovensko protestanstsko društvo Primož Trubar in Znanstvenoraziskovalni Center Slovenske akademije znanosti in umetnosti in sicer ob 15. letnici organizacije prvega simpozija Ustanove Dr. Šiftarjeva fundacija o protestantizmu, 20. letnici ustanovitve in dlovanja Protestantskega društva Primož Trubar in 500. letnici Lutrove dekade. Obravnavane boodo teme, ki zajemajo zgodovinsko tematiko, teologijo, sociologijo, etiko in umetnost. V soboto, 18. oktobra pa bo potekala v Evangeličanski cerkvi Murska Sobota spremljevalna Akademija Doalmatinove Biblije.

Razstava bo na ogled do 5. novembra, na isti dan bo v Pokrajinski knjižnici potekala tudi predstavitev sodobnega prevoda Trubarjeve ordnunge.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.