https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Kljub manjšemu številu prometnih nesreč se je varnost pešcev v Pomurju poslabšala

18.10.2014 ob 11:30  

Krajši dnevi in spremenjene vremenske razmere vplivajo na varnost pešcev, ki kot udeleženci cestnega prometa spadajo med najbolj ogrožene prometne udeležence.


Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (neupoštevanje pravil o prednosti pešcev, vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, neočiščena  stekla na vozilu ipd.). Zanemariti pa ne smemo nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev.  

Glede na to, da na PU M. Sobota letos beleži manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani 1101 (1310), se je varnost pešcev v cestnem prometu v letošnjem letu poslabšala.

Obravnavali so 20 (8) ali 150 % več prometnih nesreč z udeležbo pešcev. V nesrečah je 1 (1) pešec umrl, 3 (0) so bili hudo, 15 (7) lahko telesno poškodovanih in 1(0) pešec je bil brez poškodb. Večina vseh prometnih nesreč se je zgodila v naselju.

Z namenom, da bi se v jesenskem času izboljšala varnost pešcev v cestnem prometu, še posebej starejših in otrok so policisti PU M. Sobota v času od 1. do 14.10.2014 izvajali poostrene aktivnosti za zagotavljanje večje varnosti pešcev. V času trajanja akcije so ugotovili  48 kršitev pešcev, v 32 primerih je bila izrečena globa in v 16 primerih opozorilo. 8 voznikom motornih vozil je bila izrečena globa, ker so ogrožali varnost pešcev.

Foto: www.sxc.hu

Policisti predvidevajo, da se bodo vremenske razmere spremenile, zato pešce opozarjajo, da naj bodo zaradi lastne varnosti v prometu vidni, naj nosijo svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost (kresničke, odsevne trakove). Cesto naj prečkajo na označenih prehodih za pešce in hodijo po pločnikih oziroma ob levem robu vozišča. Upoštevajo naj cestno prometne predpise in poskusijo predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Voznike pa opozarjajo, da upoštevajte prednosti pešcev na prehodih za pešce, prilagodijo hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajo omejitve hitrosti. Posebno pozornost je treba nameniti območjem, kjer se praviloma zadržujejo pešci in sicer v okolici šol ter v naseljih. Izven naselja prav tako vozite varno in previdno, da zmanjšate možnost trka s pešci, ki hodi po vozišču.

Z aktivnostmi in nadzorom na tem področju bodo policisti PU M. Sobota nadaljevali tudi v prihodnje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2014 ob 10:28 klemen P gost

      Ma ja.. sedaj že prejšnji župan g. Štihec je imel 10 let časa, da naredi kolesarsko stezo Krog-Bakovci, kjer se sprehaja ogromno pešcev in tudi kolesarjev je dosti. Žal mu to ni uspelo in zato ni dobil moj glas.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.