https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ivan Obal ob spominskem dnevu občine Murska Sobota: »Trenutek za spremembe in sodelovanje je nastopil«

Murska Sobota, 18.10.2014 ob 18:30  

V Murski Soboti je sinoči potekala Slovesnost ob spominskem dnevu Mestne občine Murska Sobota. Zbrane je nagovoril Ivan Obal, ki si želi, da se občani nehajo deliti na "naše in one", ampak da z željo po izhidu iz krize stopijo skupaj.


Ivan Obal je bil predsednik Izvršnega sveta Skupščine občine Murska Sobota med leti 1990 in 1993, svojim delovanjem v gospodarstvu in politiki pa je pomembno zaznamoval gospodarski in širši družbenopolitični razvoj Mestne občine Murska Sobota. Lani je bil imenovan za častnega občana Murske Sobote.

»Spoštovani župan, člani Mestnega sveta, častni občani, občanke in občani,  dragi prijatelji…

Pred 70. leti, 17. oktobra, se je za mnoge naše sokrajane, za naše znance ali naše sorodnike, začela trnova pot, ki jo mnogi od njih, žal niso nikoli dokončali. Po hudem trplenju so omahnili v smrt.

Prav je, da se dogodkov tistih dni znova in znova spominjamo in poskušamo ohranjati spomin na tiste dni in ljudi, ki so to tragedijo svetovnih razmer, tudi doživeli. To je tudi namen odločitve svetnikov Mestne občine Murska Sobota, da dan začetka tragedije Sobočank in Sobočancev obhajamo s spominskim dnevom.

Pa na kratko preletimo dogodke tistih dni. Horty, vodja Madžarske je 15.10. 1944 ob 12.00 zaprosil zaveznike za mir. V Madžarski, katerega sestavni del je bilo tudi takrat Prekmurje, je zavladala panika in mnogi so pričakovali kapitulacijo Madžarske. Tudi naši ljudje so bili navdušeni in so pričakovali skorajšnjo osvoboditev. Toda Nemški rajh, ki je imel na Madžarskem veliko vojaštva, je ostro nastopil in dogodki so se začeli razvijati drugače od pričakovanj Prekmurcev in tudi Madžarov.

Po zapisih Ferda Godine v knjigi Prekmurje od 1941-1945 navajam: “je Szalasy prijel vajeti v roke in soboški politiki so sklenili, da je prišel čas obračuna z vsemi, ki so jim bili napoti. Onemogočiti so hoteli vse, ki so bili že dolgo na seznamih in so jim že večkrat grozili. Na sestanku vojaških oblasti in fašistične nilaške stranke so pripravili zvečer 16. oktobra, listo za aretacije”, konec citata.

Foto: arhiv Pomurec.com

Zjutraj 17. oktobra, je vojska zastražila Soboto in aretacije so se začele. Zapornike so najprej zbrali v soboški sinagogi, nato pa jih preko madžarskih taborišč usmerili predvsem v zloglasna nemška taborišča. Večina aretiranih je žal za vedno ostala v teh taboriščih. Imena teh lahko najdemo na spominskih obeležjih na Soboškem pokopališču in na zidu Soboške 1. osnovne šole.

Drage občanke, dragi občani! In kaj se mi, današnji prebivalci Sobote, Prekmurje in Slovenije lahko naučimo iz te tragične zgodovine? Najmanj to, da se ne bomo še naprej delili na naše in one. Da ne bomo naše brez potrebne kritičnosti samo hvalili, na one pa prenašali krivdo za vse slabo, kar nas doleti. Žal se to vseskozi dogaja.

Trenutek za spremembe in sodelovanje je nastopil. Dokončali smo lokalne volitve in v nedeljo bomo izvolili najbolj odgovornega v občini, Župana. Časi so težavni, če ne celo kritični. Treba bo stopiti skupaj in, ne tako počasi, kot v državi, takoj začeti načrtovati izhode iz krize. Končati je treba medsebojne razprtije in zamere in z veliko mero politične odgovornosti ustvarjati ozračje za potrebne spremembe, ki jih volivci z volilnimi izidi terjajo od vseh izvoljenih. Da dosežemo tisto enotnost, ki smo jo pokazali v letu osamosvojitve in nikar ne dovolimo delitev, ki jo nekateri akterji želijo ponovno izvesti danes. V času osamosvajanja, smo vsi bili naši, prav vsem je treba priznati tedanje zasluge in začeti s skupnim delom za blaginjo občank in občanov.

Dragi prijatelji! Oprimimo se dobrih del za dobro nas in naših potomcev in dokažimo, da smo vredni skupnosti evropskih narodov v zvezi, ki ji pripadamo. To bi lahko bila najlepša zahvala tistim, katerih spomin danes obhajamo.

Hvala lepa!«

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.