https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Ob svetovnem dnevu osteoporoze osrednje praznovanje v Ljutomeru

Ljutomer, 19.10.2014 ob 12:30  

V soboto, 18. oktobra, je v športni dvorani ŠIC v Ljutomeru potekalo srečanje Zveze društev bolnikov z osteoporozo Slovenije. Zbralo se je več kot 900 članic in članov iz vseh slovenskih društev, letošnji svetovni dan osteoporoze, ki ga praznujemo 20. oktobra, pa bo posvečen preprečevanju te bolezni pri moških.


Po zbiranju pred dvorano, kjer so za udeležence srečanja pripravili stojnice, zaigral pa jim je tudi Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, se je osrednja slovesnost nadaljevala s pozdravnimi govori povabljenih gostov in s himno osteoporoze, ki jo je recitiral David Fišinger.

Zbrane so nagovorili predsednica društva za osteoporozo Ljutomer Vlasta Markovič, dr. Jernej Završnik, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednica Europe Donne (slovenskega združenja za boj proti raku dojk) Mojca Senčar.

Vlasta Markovič

Sledilo je predavanje dr. Dragice Kozina, ki je v okviru letošnjega svetovnega dneva osteoporoze, posvečenega preprečevanju te bolezni pri moških, več povedala o pomembnosti dviganja ozaveščenosti o bolezni, o pomenu preventive, pravilne diagnostike in pravočasnega zdravljenja, ne samo pri ženskah, pač pa tudi pri moških. Opozorila je, da se moški pa tudi njihovi zdravniki premalo zavedajo razširjenosti te bolezni tudi med močnejšim spolom. Osteoporoza namreč prizadene vsakega petega moškega po 50. letu starosti. Po podatkih Mednarodne fundacije za osteoporozo je tveganje za osteoporozni zlom pri moškem višje, kot je tveganje za razvoj raka prostate. Poleg tega je pri moških, ki utrpijo osteoporozni zlom, kakovost življenja okrnjena bolj kot pri ženskah.

dr. Dragica Kozina

V kulturnem programu so nastopili Ljutomerski oktet, Tamburaški orkester, Pihalni orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, Ansambel Štrk pa je poskrbel za zabavo po slovesnosti in kosilu. Povezovalka programa je bila Silva Vrbnjak.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.