https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podpora nevladnim organizacijam v Pomurju tudi v prihodnje

24.10.2014 ob 11:00  

Lokalna razvojna fundacija za Pomurje je prejela pozitiven sklep Ministrstva za javno upravo za nadaljevanje aktivnosti Regionalnega stičišča NVO Pomurja. Tako bodo nevladnim organizacijam iz Pomurja še naprej na voljo brezplačne podporne storitve v obliki informiranja, svetovanja (projektno, pravno, računovodsko), usposabljanja, mreženja, povezovanja in zagovorništva.


Pozitiven sklep hkrati potrditev in obveza za naprej

»Sklepa ministrstva, ki smo ga nestrpno čakali dva meseca smo se zelo razveselili, saj to pomeni, da lahko nadaljujemo z nudenjem podpore nevladnim organizacijam. Tokrat se je ministrstvo odločilo, da zmanjša število regijskih stičišč (tako npr. v Posavju in Zasavju stičišča več ne bo), kar je za nas še ena potrditev, da smo se izkazali in da delamo dobro, hkrati pa obveza, da aktivnosti nadgrajujemo, da se povezujemo še bolj, da sodelujemo v večji meri, da so naše storitve bolj kvalitetne, da izobražujemo lastne kadre ter prostovoljce, prav tako pa da dosežemo napredek na ravni celotnega sektorja v regiji,« je povedala Matejka Horvat, strokovna sodelavka na stičišču.

V prihodnje še več aktivnosti na področju civilnega dialoga in zagovorništva

Poleg sedaj že uveljavljenega sistema brezplačnih pomoči, bo stičišče še več aktivnosti izvajalo na področju zagovorništva in civilnega dialoga, saj je ravno spodbujanje le-tega tudi cilj razpisa. »Zagovorništvo in aktivno prakticiranje civilnega dialoga je nujno potrebno, če želimo izboljšati položaj nevladnih organizacij v regiji. K temu bomo pozivali in spodbujali tudi novo nastajajoče občinske svete. Župane in kandidate za župane smo že pred volitvami pozvali k razmišljanju o sodelovanju z nevladnimi organizacijami (akcija ob lokalnih volitvah – odgovore si lahko ogledate tukaj), v naslednjem mesecu pa bomo podobna vprašanja naslovili še na občinske svetnike. Seveda pa je za uveljavljanje interesov nevladnih organizacij, nujno potrebno, da so njihovi zagovorniki strokovno usposobljeni, zato bomo s tega področja organizirali tudi usposabljanja« je še dodala Horvatova.

Urediti je potrebno občinske razpise

Prioritetno se bodo v naslednjem letu osredotočili na ureditev občinskih javnih razpisov, saj je to področje izjemno pomembno zaradi financiranja nevladnih organizacij. Občine so v letu 2013 nevladnim organizacijam namenile 102,8 milijona evrov, kar je več kot tretjino vseh javnih sredstev, ki so jih v preteklem letu dobile nevladne organizacije. Ne glede na dolgoletne prakse občinskega financiranja pa se NVO še vedno srečujejo s številnimi preprekami, ki onemogočajo učinkovito delo in stabilen razvoj (npr. zamujanje javnih razpisov zaradi nesprejetega proračuna, veliko administrativno breme glede na višino prejetih sredstev, javni razpisi odprti samo za društva, ne pa tudi za druge oblike NVO). Zato bodo vsa regijska stičišča skupaj s Centrom nevladnih organizacij Slovenije ter v sodelovanju s Skupnostjo občin Slovenije in Računskim sodiščem pripravila priročnik s konkretnimi orodji, ki bo občinam za vsak posamezen instrument (transparenten in vključujoč javni razpis, objava javnega razpisa pred sprejetjem proračuna, večletno financiranje, predplačila ipd.), predstavili pravne podlage in konkretne korake izvedbe.

Nevladni sektor bodo povezovali z javnim in gospodarskim, poudarek na vključevanju mladih

Odprtost in pripravljenost sodelovanja nevladnih organizacij z drugimi sektorji, je izjemnega pomena za njihovo prepoznavnost v družbi. Nevladne organizacije so lahko tudi odličen poslovni partner s svojimi storitvami (npr. z izvedbo timbildingov, cateringov, gledaliških iger, organizacijo prireditev idr.). Stičišče bo preko različnih akcij spodbujalo družbeno odgovornost podjetij preko sodelovanja zaposlenih v korporativnih prostovoljskih akcijah.

Pomembno pozornost bodo tokrat namenili tudi mladim, saj jim bodo v okviru nacionalne akcije »Praksa v NVO je zakon« poskušali približati nevladni sektor kot priložnost za zaposlovanje, prostovoljno delo, razvoj storitev, razvoj socialnega podjetništva,…

Več informacij lahko dobite na spletni strani Lokalne razvojne fundacije za Pomurje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.