https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Občina Šalovci: S trdim delom in skupnimi močmi lahko izboljšamo življenje občanov

Šalovci, 23.10.2014 ob 11:40  

Včeraj je potekala prva redna konstitutivna seja Občinske sveta Občine Šalovci, kjer so imenovali komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.

 

Na prvi seji so najprej novim svetnikom posredovali poročili občinske volilne komisije o izidu volitev v občinski svet in volitev župana ter posebne občinske volilne komisije o izidu volitev za člana občinskega sveta predstavnika madžarske narodnostne narodne skupnosti.

Iz prvega poročila je bilo razvidno, da je od 1375 volilnih upravičencev volilo kar 850 volivcev, kar pomeni, da je bila udeležba 61,82 %. Ti so izvolili, da bodo v naslednjem mandatu v Občinskem svetu Občine Šalovci sedeli Albin Gubič, Bojan Črnko, Janez Bedič, Anton Ivanič, Ivanka Balek in Emerik Jakoša. Prav tako so občani Šalovcev, ki so prišli na volišča s 738 glasovi ponovno izvolili za župana Iztoka Farteka, ki je premagal Jožeta Krpiča, kateremu so občani namenili točno sto glasov.

V drugem poročilu pa so svetniki izvedeli, da je za izvolitev predstavnika madžarske narodne skupnosti upravičenih 233 volivcev in da je to pravico izkoristilo kar 168 oziroma 72,1 % volivcev. Ti so odločali med Dušanom Orbanom in Jožefom Kočišem. Slednji je tesno zmagal, saj je bil s 84 glasovi le za pet glasov boljši od nasprotnega kandidata.

Nato so svetniki imenovali Bojana Črnka, Antona Ivaniča in Emerika Jakošo v komisijo za potrditev mandatov članov občinskega sveta in ugotovitev izvolitve župana. Ti so po potrditvi mandatov tudi uradno potrdili sestavo Občinskega sveta Šalovci, predstavnika madžarske manjšine in novega župana.

Stari novi župan je nato slovesno prisegel in obljubil, da se bo trudil izboljšati življenje občanov Šalovcev in da je prepričan, da lahko s trdim delom in s skupnimi močmi to tudi zmorejo. Prav tako je zaprosil svetnike za konkretno sodelovanje, saj bodo le tako uresničili zastavljene cilje in tako delovali za dobrobit občanov in Občine Šalovci.

V zadnji točki so svetniki podali dva predloga za kandidate za komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Ti so se po krajši razpravi zaradi morebitnih zamer odločili, da bo glasovanje potekalo tajno. Po tajnem glasovanju so za člane komisije izvolili Albina Gubiča, Emerika Jakošo in Ivanko Balek. Izid je bil 4:3.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.