https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Predlog zakona: ponovna davčna olajšava za čezmejne delovne migrante

30.10.2014 ob 12:30  

Slovencem, ki živijo v Sloveniji, na delo pa odhajajo v tujino, naj bi že pri odmeri dohodnine za leto 2014 bile priznane dodatne davčne ugodnosti, in sicer dodatna davčna olajšava in višje priznani stroški za prehrano. Spremembe v predlogu zakona za rešitev problematike dnevnih migrantov predlaga ministrstvo za finance.


Za slovenske dnevne delovne migrante v tujino je med leti 2009 in 2013 že veljala dodatna davčna olajšava, ki je na zadnje znašala 7576,62 evra.Ustavno sodišče je nato presodilo, da je olajšava za čezmejne delovne migrante v nasprotju s slovensko ustavo, zaradi česar je državni zbor na predlog vlade lani sprejel spremembe in dopolnitve zakona o dohodnini in tako imenovano migrantsko olajšavo 1. januarja 2014 odpravil. Zdaj ministrstvo za finance za to skupino zavezancev predlaga davčne ugodnosti v drugačni obliki.

Zmanjšanje davčne osnove za dve leti in višji priznani stroški prehrane

Predlog zakona, s katerim želijo najti rešitev za problematiko rezidentov, ki prejemajo dohodke iz delovnega razmerja v tujini, predlaga dve rešitvi, in sicer povečanje priznanega zneska stroškov prehrane med delom in zmanjšanje letne davčne osnove od dohodka iz delovnega razmerja iz tujine. Zmanjšana davčna osnova naj bi veljala kot začasni ukrep za leto 2014 in 2015, medtem ko je povečanje priznanega stroška za malico določeno kot trajen ukrep, poroča Delo.

Foto: arhiv Pomurec.com (shod delavcev zaposlenih v Avstriji v Apačah; januar 2014)

Zaradi daljše dnevne odsotnosti bi imeli priznane višje stroške prehrane

Strošek za prehrano rezidentov s plačo tujih delodajalcev naj bi po novem predlogu bil višji za okoli 80 odstotkov stroška, ki velja za zaposlene v Sloveniji. V Sloveniji so iz obdavčitve izvzeti stroški za prehrano do 6,12 evra, za slovenske rezidente, ki so zaposleni čez mejo, pa ministrstvo za finance predlaga neobdavčenih 11 evrov za prehrano na dan. To pojasnjujejo z daljšo dnevno odsotnostjo zaposlenih v tujini, zaradi česar si morajo tam tudi zagotoviti več obrokov na dan.

Prihodnji dve leti nižja davna osnova

Poleg tega bodo imeli slovenski rezidenti, ki delajo v tujini, za leto 2014 pravico do 2500 evrov nižje davčne osnove in za leto 2015 do 1250 evrov nižje davčne osnove, če bodo pravico do olajšave uveljavili.

Za nižjo davčno osnovo bodo morali slovenski državljani s plačo iz tujine poskrbeti sami, pojasnjujejo na ministrstvu za finance, in pravijo, da se bo zmanjšanje osnove priznalo, če ga bo zavezanec uveljavljal, in sicer tako na letni ravni pri odmeri dohodnine kot tudi med letom pri izračunu akontacije dohodnine od tega dohodka.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2014 ob 14:13 gost

      Država bi naj bila rada, da so si ljudje uspeli poiskati službe v tujini in so nej breme državi v obliki socialnih denarnih pomoči ali iskalci zaposlitve na zavodu.Zato ne bi smeli plačati v Slo več nobene razlike dohodnine med našo in tujo. Vsakega bi morali še nagraditi ne pa od njih nekaj terjati.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2014 ob 17:15 Pfg gost

      ce delas v svici in zivis v nemciji placas tudi davek v nemciji. Strinjam se da bi v sloveniji cezmejni migrantje morali placevati neko dajatev. S tem ne mislim po dva tri tisoc Evrov. Ce delavci v slo placujejo davek naj tudi migranti placajo nek znesek druace je zadeva za eno stran diskriminatorna. Se posebno to velja za tiste ki imajo svoje otroke v solah. In ne mi zdaj z ddv, napacnim terminom dvojno obdAvcevanje. Delal sem 3 leta v avstriji in vecini se sploh ne sanja o cem se gre! Apaska inciativa pa samo pere butlom mozgane. Neka dajatev mora pac biti...

      7 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        30.10.2014 ob 19:37 ms gost

        Pfg.......... Tebi če bi bilo za delo bi še nes den delal v Avstriji .Ne seri klanf in ne pametüj ker ne maš pojma .Svoje mišlenje in predlog drži raj za sebe ,

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. bono1
      30.10.2014 ob 18:54 bono1

      gost - Pfg Ne nekaj na pamet, če imaš otroke v šoli pri nas plačaš vse isto, kot ostali, ki so zaposleni v SLO, pa tudi ce si delal 3 leta v Avstriji se ocitno tebi ne sanja za kaj se bori CI Apače. SRAMOTA ZA SLOVENIJO je, da ROPA ljudi, ki so si sami našli DELO v tujini, ker so pri nas vse zajebali naši veleumni direktorji in politiki ter bi kasirali te ljudi, da še v SLO plačujejo davek, ki so ga že plačali v državi kjer delajo.Zakaj ne veljajo ista pravila tudi za naše Evroposlance, kakor za delavce pri plačilu davka iz tujine.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.10.2014 ob 20:04 pfg gost

      Joj prijatelji kaksne trosite...saj si v sloveniji tudi najdes sluzbo sam. Sto pa ti te najde????? Nimate nobenih treznih argumentov zakaj ne bi plavali davek....zato pa ga boste kak tudi v drugih drzavah pocnejo v takih primerih.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.10.2014 ob 22:55 gost

      pfg-kok ge zoj to viden,mislen ka se ti tej 3 leta,če se sploj delo v avstrije bole njuv zrak šnofo kok delo.Če be tebe bilo za delo,be bju še zoj tan,tok ka ge mislen ka tebe nej za delo,prinas pa tok ale etak verjetno socialno vlečeš,pa se maš za heroje kok celo Slovenijo j.......,te pa tu na forume modruješ,kok noj mi štere gor delamo plačamo,ka do pride datum kole ti tuj dobiš za svojo manjost,pa boš leko dole modruvo kok j.......državo pa te ko v tujini delajo

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.11.2014 ob 8:09 bosko1778 gost

      točno tak,tej so itak najbole čedni sigdar,v državno blagajno še pa nigdar nej prispejvo enoga groša

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.11.2014 ob 18:34 gost

      vsak ki živi v Sloveniji, koristi zdravstvene storitve in vse ostale storitve, čez mejo pa se vozi samo v službo ni upravičen do nobenih dodatnih olajšav. S čim pa mislite, da se financirajo vse državne službe, ki jih migranti ravno tako koristijo plačevali pa ne bi ničali pa manj? Če pristanemo na to, da plačujejo manj, potem jim je treba omejit tudi dostop do storitev, ki se financirajo iz državnega proračuna. Že tako so prispevki čez mejo precej nižji, tudi dohodnina in potem naj bi jim še naša država primaknila nekaj???Naj si vsi uredijo status in sproti plačujejo razliko dohodnine in jim ob koncu leta ne bo treba jokat koliko morajo plačati, saj tudi če bi mi plačevali le enkrat na leto bi nas silno bolela glava. Sicer pa ima vsak možnost, da se odloči, da ne bo več rezident Slovenije in mu pač ne bo treba plačevat, naj se pač preseli čez mejo....

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.11.2014 ob 14:45 dnevni migrant gost

        Tisti, ki delamo v Avstriji, lahko koristimo tudi zdravstvene stortive v Sloveniji, ce za to zaprosimo slovensko zdravtsveno zavarovalnico. Vse te storitve potem placa avstrijska zdravstvena zavarovalnica, tako da glede tega Slovenija ni na nobeni zgubi. V Sloveniji zapravimo takorekoc vso placo, zato v Sloveniji placujemo tudi DDV - profitira Slovenija. V Avstriji placujemo socialno zavarovanje, zato v primeru brezposelnosti dobivamo nadomestilo v Avstriji. V Avstriji placujemo tudi pokojninsko zavarovanje, zato bomo pokojnino dobivali iz Avstrije - zapravljali pa v Sloveniji. Za vrtce placujemo zaradi visokih plac navisje zneske. Slovenija ima s temi dnevnimi migrant samo profit, zato je taksno natolcevanje neumnost. In zdaj bi nas rada drzava, ki ne zagotovi dovolj sluzb, kaznovala, ker ji pomagamo. Ma naj gre nekam ta komunisticna vlada, LDS-Zares-PS-SMC-Zaab-SD-Desus. Sami socialisticni jugonostalgiki.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      21.11.2014 ob 10:29 gost

      Vsi tisti, ki na veliko razpravljate o tem, da pač neka dajatev mora biti, ker naši otroci hodijo pri nas v šolo naj razjasnim, da mi v avstriji plačujemo davke tudi za šolstvo, pa šolstva ne koristimo. Zato je potreben meddržavni sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Če je že potrebno plačati nek davek, potem ga naj plačajo vsi! Ne pa da so npr. politiki v eu izvzeti iz obdavčitve! ENAKOST PRED ZAKONOM?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.