https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

ECO MS: Reformacija se vedno bolj utrjuje v zgodovinski pa tudi sodobni zavesti Slovencev

Murska Sobota, 31.10.2014 ob 7:15  

Ob današnjem dnevu reformacije, ki je nam Slovencem v srednjem veku prinesla prve knjige v maternem jeziku, smo se o pomenu praznika in zavedanju o njem, pogovarjali z Evangeličansko cekrveno občino Murska Sobota.

Dan reformacije je verski praznik v spomin na 31. oktober 1517, ko je nemški duhovnik Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu pribil liste s 95 tezami, v katerih je zahteval prenovo Cerkve. Reformacija, ki je sledila, je privedla do razkola v Cerkvi.

Luthrova zahteva, da naj vsak vernik sam bere Sveto pismo v svojem maternem jeziku, je na območju današnje Slovenije pomembno vplivala na razvoj književnosti s Primožem Trubarjem, ki je leta 1550 izdal prvo slovensko knjigo Katekizem in ji dodal še Abecednik. Pomembno vlogo je odigral tudi Adam Bohorič s svojo slovnico Zimske urice, Jurij Dalmatin pa je v slovenščino prevedel Sveto pismo.

V ECO MS prepričani, da se je dan reformacije krepko zasidral v nacionalno zavest prebivalcev Slovenije

Praznik dan reformacije je za Slovence izjemnega pomena, ampak ali se tega tudi dovolj zavedamo? "Reformacija se vedno bolj utrjuje v zgodovinski pa tudi sodobni zavesti Slovencev. Klic po prenovi osebnega odnosa z Bogom na podlagi evangelija in delovanja Božjega Duha je tudi v slovenskem prostoru doprinesel k temu, da se je zaradi pomanjkanja in potreb po prenovi s Trubarjem, Dalmatinom, Bohoričem in drugimi začel ustvarjati slovenski knjižni jezik, da so se tiskale prve knjige (Katekizem 1550, prevodi Nove zaveze, prevod celotnega Svetega pisma 1584 itd), da se je začelo uvajati splošno šolstvo, da so se ustanavljale knjižnice in da se je začela oblikovati narodna zavest z znamenitim Trubarjevim nagovorom prebivalcem naših pokrajin z "Lubi Slovenci"," so nam na vprašanje o zavedanju odgovorili z Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota (ECO MS).

Dodali še, da je ravno letos je v slovenski in svetovni javnosti odjeknila vest, da se je našel nov, nepoškodovan izvirnik Trubarjeve Cerkvene ordnunge v Memingenu v Nemčiji. Le-tega se skoraj mesec dni razstavljali tudi v Narodni univerzitetni knjižnici in tako Slovencem vseh generacij omogočili, da so v živo videli prvi temeljni pravni (cerkveni) red v slovenščini. Zaradi teh zgodovinskih dejstev se je dan reformacije krepko zasidral v nacionalno zavest prebivalcev Slovenije, so prepričani pri ECO MS.

Kriza pripomogla k še večjemu sprejemu reformacije

V ECO MS tudi menijo, da je praznik dobro sprejet med ljudmi. "Opažamo, da se vedno več ljudi zaveda pomena reformacije, saj je reformacija torej prenova človeške miselnosti oziroma etike, še posebej pa našega odnosa do Boga in sočloveka še kako aktualna tudi v krizi vrednot  21. stoletja. Razne okrogle mize, simpoziji in slavnostne akademije, ki so bile organizirane in izvedene po celi Sloveniji pričajo o tem, da klic prenove iz 16 stol močno odmeva in da je aktualen tudi danes. K prepoznavnosti dneva reformacije  že pri mladih generacijah pa prispevajo tudi šolski učni načrti, kar opažamo ob obisku in pogovoru s šolskimi skupinami iz celotne Slovenije v naši skupnosti. K identifikaciji Slovencev s cilji reformacije pa v veliki meri prispevajo tudi državne proslave, ki so vsako leto v nekem drugem slovenskem mestu, letos v Novi Gorici."

V Murski Soboti se reformirajo celo leto, ne samo oktobra

Na praznik so najbolj ponosni v protestantski skupnosti, med njimi tudi Evangeličani, ki jih je največ prav tukaj v Prekmurju. In kaj za njih pomeni ta praznik? "Vsekakor nas reformacija poziva k temu, da kot Evangeličanska cerkev na Slovenskem preverjamo in usklajujemo naše delovanje z evangelijem Jezusa Kristusa. Nemalokrat se tokom časa v Cerkvi naberejo razni človeški "izumi, tradicije in dodatki", ki jih je potrebno na podlagi Božje besede analizirati in večinoma odstraniti. Tako že od 17. stol naprej velja rek: "ecclesia semper reformanda" torej Cerkev se mora neprenehoma prenavljati, reformirati ..."

In kako bodo praznik obeležili v ECO MS, ki spada med mlajše cerkvene občine, ki so se začele v Prekmurju? "V sklopu Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota poskušamo udejanjati rek "ecclesia semper reformanda" kar pomeni  Cerkev se mora neprenehoma prenavljati, reformirati, vendar ne samo v mesecu oktobru in to z novimi oblikami bogoslužij, ki so še posebej namenjene in prilagojene družinam in otrokom, s preučevanjem Svetega pisma, kar je bila osnovna zahteva reformacije (moški in ženski biblični krožek), s tematskimi delavnicami za veroučne skupine (pomen in cilj reformacije), z ustvarjalnicami za odrasle in otroke, s tematskimi večeri za starše šolskih otrok, s kitarskimi delavnicami za najmlajše, s tečaji angleščine in nemščine, in še bi lahko naštevali. Vse te dejavnosti želijo posredovati temeljne vrednote reformacije, ki kličejo po osebni prenovi vsakega človeka na podlagi Božje besede in ljubezni. Seveda pa dan reformacije obhajamo z bogoslužjem, ki je še posebej  posvečeno omenjenim  vrednotam."

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.