https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Slovenci smo po številu prižganih svečk med prvimi v EU

Černelavci, Murska Sobota, 02.11.2014 ob 7:00  

Slovenci umrlim svojcem zelo radi prižigamo sveče. Po številu prižganih sveč na leto (lani okrog 6000 ton ali 15 milijonov sveč) spadamo skupaj z Avstrijci in Poljaki v sam vrh v EU. Ob dnevu spomina na mrtve smo zvečer obiskali pokopališče v Černelavcih in Murski Soboti. V večernih urah so obe pokopališči še vedno obiskovali svojci umrlih in se jim poklonili s svečo, dvema ali večimi.  


Številna preimenovanja praznika, ki je danes dela prost dan

Spomin na mrtve praznujemo prvega novembra zahvaljujoč papežu Gregorju IV., ki je ta praznik leta 835 iz poprej 13. maja prestavil na 1. november. Vsi sveti ali praznik vseh svetnikov in rajnih, so pri nas po drugi svetovni vojni najprej v dan mrtvih, leta 1990 pa v dan spomina na mrtve. Danes je ta dan državni praznik in dela prost dan.

Različne vere in kulture praznujejo spomin na mrtve različno

Dan spomina na mrtve praznujejo različne veroizpovedi in kulture različno. V katoliški cerkvi se na ta dan spominjajo vseh svetnikov, ki uradno nikoli ne bodo razglašeni za svetnike. V evangeličanski cerkvi  posebnih svečanosti ali bogoslužij ne prirejajo; v nedeljo pred pred ali po prazniku poteka molitev posvečena umrlim svojcem. V pravoslavni cerkvi tega praznika ne praznujejo. Umrlim so posvečene štiri sobote v letu, t.i. zadušnice, ko se verniki zberejo pri maši v cerkvi ali na pokopališču.

Pri nas se na ta dan odpravimo ne glede na svojo versko pripradnost na pokopališča, nekateri tudi v cerkve. Spominske slovesnosti v znak  spoštovanja do umrlih potekajo umirjeno. V nekaterih državah po svetu pa poznajo posebne navade in običaje, ki so lahko npr. v Mehiki precej  glasne ter z veliko zabave in hrane. 

Sveče preveč obremenjujejo okolje

Zadnja leta okoljski strokovnjaki opozarjajo in pozivajo k zmanjšanju števila prižganih nagrobnih sveč, ki preveč obremenjujejo okolje. Slovenci naj bi se po številu prižganih sveč na leto uvrščali v sam vrh EU. Predelava odpadnih sveč je zahtevna, ker je večina sveč sestavljena iz plastike, kovine in voska. Potrebno jih je odložiti v posebne zabojnike. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2014 ob 16:45 joho gost

      Slovencov je drugace malo, brez ostalih bi zagotovo bili na repu lestvice.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.