https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

V Pomurju 1. nacionalno srečanje in usposabljanje za izvajanje igre Prometna kača

12.11.2014 ob 12:15  

Prejšnji teden je v prostorih centra BIOFUTURE v Martjancih potekalo 1. nacionalno srečanje in usposabljanje v sklopu projekta Prometna kača, ki ga je organizirala Razvojna agencija Sinergija. Vsekakor je bilo to srečanje, ki je povezalo vse ključne akterje na področju trajnostne mobilnosti in jih projekt zanima iz različnih vidikov.

Na dogodku so bili prisotni tudi mnogi predstavniki slovenskih javnih institucij kot je Ministrstvo za infrastrukturo, Zavod za šolstvo ter za Nacionalni inštitut javno zdravje, ki spodbujajo igro Prometna kača v slovenskih šolah, saj so mnenja, da je potrebno že v rani mladosti spodbujati k trajnostnim oblikam mobilnosti.

Otroke in mladostnike potrebno seznanjati s prednostmi uporabe trajnostnega prevoza

Na začetku je ga. Katja Karba z Razvojne agencije Sinergija predstavila igro in potek Prometne kače ter povedala zakaj je pomembno, da se že otroke spodbuja k trajnostni mobilnosti. Cilj te igre je spodbuditi otroke, da hodijo in kolesarijo v šolo torej, da prihajajo v šolo na trajnosten način. Večina otrok in mladostnikov se nemreč uradno ne uči, kako uporabljati alternativne načine prevoza, temveč jih s prednostmi uporabe trajnostnega prevoza seznanijo starši ali pa se tega naučijo v šoli.

Okolica pomurskih šol vsako jutro v zastojih

Zlatko Mesarić iz Centra za zdravje in razvoj je pokazal do kakšnih prometnih zastojev prihaja v okolicah različnih osnovnih šol in izpostavil, da aktivna mobilnost zmanjšuje nezaželene učinke motoriziranega prometa. To je potrdila tudi predstavnica policije, ki se strinja, da so v okolicah šol vsako jutro zastoji, kar bi lahko odpravili z uporabo trajnostne mobilnosti, seveda tam, kjer je zagotovljena varnost. Jože Veren iz Avtobusnega prometa Murska Sobota je dodal, da se težava ne skriva v starših, ki svoje otroke vozijo iz oddaljenih krajev, temveč pri tistih, ki avtomobil uporabljajo za relativno kratke razdalje in s tem povzročajo zastoje pred vhodi v šolo.

Kdo izbira, kako bomo potovali?

Tako Projekt Prometna kača kot RA Sinergija spodbujata trajnostno mobilnost, zato sta Petra Völkl iz avstrijskega Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo, okolje  in vodno upravljanje ter Nina Pickl iz Avstrijske energetske agencije predstavili dobre prakse iz Avstrije preko spleta. Pri uporabi trajnostnih mobilnostnih sredstev za prihod v šolo spodbujajo predvsem starše, k so ključni akterji pri spreminjanju navad. Odrasli so vzor otrokom in njihove potovalne navade vplivajo na izbor potovalnih navad otrok.

Ob hitrem razvoju prometne infrastrukture in pozitivnih učinkih se pojavljajo tudi številni problemi ugotavlja mag. Sebastian Toplak iz Fakultete za gradbeništvo v Mariboru. Promet narašča hitro in nastajajo zastoji, vedno več je prometnih nesreč, okolje postaja zelo onesnaženo, kar vpliva tudi na klimatske spremembe. In zakaj je tako pomembno prometno kačo umestiti v vsako šolo? Prometna kača je orodje, s katerim lahko vplivamo na mobilnost otrok in jih že od mladih nog učimo o možnostih izbire načina potovanja.

Do danes je v igro Prometna kača vključenih že 24 slovenskih osnovnih šol, zainteresiranih je že 12 novih šol, nameravajo jih pa vključiti vse do 60. V prihodnosti si Razvojna agencija Sinergija želi, da bi se igra umestila v šolski letni program, s čimer se je strinjala tudi predstavnica Zavoda RS za šolstvo. V kolikor je vaša šola zainteresirana za vključitev v igro oziroma za več informacij kliknite TUKAJ.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.