https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poslovil se je Alojz Grnjak, legenda slovenske narodno-zabavne glasbe

13.11.2014 ob 12:00  

Letošnja jesen gotovo ne bo ostala v lepem spominu mnogim kulturnim ustvarjalcem in poznavalcem različnih kulturnih zvrsti z desnega brega reke Mure – iz Prlekije. Po akademskem slikarju Lojzetu Logarju iz Radencev, velikemu gledališčniku in humoristu Jožetu Mariču (Pepek z brega) iz Gornje Radgone, uglednemu pisatelju in pesniku Kajetanu Koviču iz Hrastje Mote, nas je v noči med torkom in sredo v 86. letu življenja zapustil še en velik Prlek, legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, Alojz Grnjak iz Ljutomera.


Rodil se je leta 1929 in že v mladosti začutil svoj talent do domače glasbe, Prleščine in do druženja in razveseljevanja ljudi s frajtonarico. Ustanovil je svoj ansambel, ki je deloval kar 64 let in s svojimi nastopi promoviral Slovenijo v tujini in Prlekijo v takratni Jugoslaviji. Izdali so številne plošče in kasete, na katerih so pesmi, ki odražajo marljivega žlahtnega prleškega človeka. V svoji glasbeni karieri je uglasbil več besedil prleških pesnikov. S svojim ansamblom je nastopil tudi na prvem ptujskem festivalu leta 1969.


Več kot 40 let je bil ljudski godec, ki je s svojo frajtonarico spremljal ljubiteljske folklorne skupine iz Prlekije: Folklorno skupino pri KS Železne Dveri, Folklorno skupino Društva upokojencev Ljutomer, Folklorno skupino KD Manko Golar Ljutomer in več kot 30 let igral tudi pri Folklorni skupini Prlek, ki sedaj deluje pod imenom Veseli Prleki pri Klubu prleških babic iz Pristave. Z njimi je nastopal doma in v tujini. Več kot 20 let je prepeval v pevskem zboru. Svoje znanje in talent do igranja na frajtonarico je nesebično prenesel na mlade in jih naučil osnov igranja na frajtonarico.

VIDEO:

 

Kot nam je povedal Milan Belec, predsednik KD Künštni Prleki in predsednik Republike Prlekija, v srcih vseh Prlekov ima Alojz Grnjak prav posebno mesto, njegova pesem „Železnodverska“ pa velja tudi za prleško himno. Pokojnega Alojza Grnjaka, ki je med drugimi priznanji prejel tudi Miklošičevo nagrado, je poleg „Železnodverski“, zaznamovala tudi pesem Matjašek je gujdeka kla, ki jo je Lujzek zaigral skupaj s Štrki leta 2012 na Štrkovi noči v Ljutomeru.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija