https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Veliko Polano so s številnimi priznanji opazili na državnem in mednarodnem nivoju

Velika Polana, 14.11.2014 ob 11:00  

Veliko Polano so opazili tako na državnem kot tudi mednarodnem nivoju, za kar je v zadnjih letih prejela številna priznanja in odlikovanja s področja turizma in urejenosti krajev.

Te so simbolično počastili in predstavili javnosti v Parku štorkelj v spominskimi obeležji. To so: priznanje za prvo mesto Turistične zveze Slovenije za najbolj urejeno vaško jedro (2013), potrdilo o uvrstitvi v Guinnessovo knjigo rekordov za največjo količino skuhane bujte repe (2013), zlato priznanje na evropskem tekmovanju Entente Florale Europe za urejenost kraja in celovit pristop k urejenosti kraja ter posebna tematska nagrada za Park dežele štorkelj (2014) ter priznanje za prvo mesto Turistične zveze Slovenije za najbolj urejen izletniški kraj (2014). Kako je prišlo do tega in kaj to pomeni za kraj, občino in ljudi, smo povprašali župana Damijana Jaklina.

Priznanje TZS za 1. mesto v kategoriji trška jedra leta 2013, letos pa prvo mesto v kategoriji izletniški kraji

»Tekmovanje v urejenosti krajev poteka tako na slovenskem nivoju, kar organizira Turistična zveza Slovenije kot tudi na evropskem nivoju urejenosti mest. Pogoj, da se uvrstiš je, da na slovenskem tekmovanju osvojiš eno od prvih mest. Lansko leto je Velika Polana dobila naziv za najlepše trško jedro. To nam je odprlo vrata na evropsko tekmovanje, kjer se s tem začne le postopek kandidature. Sledi priprava portfelja za ocenjevanje, to je ca. 16 strani obrazložitev različnih kriterijev okolja, tako grajenega okolja, trajnih in drugih nasadov, nato se pristopi k sodelovanju v kraju. Nato pa pride tisto najhujše, najtežje, komisija. Komisija je v našem kraju ocenjevala kar 4 ure. Potem komisija, po zaključku dela, brez pristonosti kraja zapečati odgovore in potem dobiš rezultate na zaključni prireditvi po dveh mesecih in pol.  Do takrat ne veš nič, kako si se uvrstil.« pravi Jaklin.  

Sodelovanje različnih akterjev v občini

Pogovarjali smo se tudi o pripravah na tekmovanje, kaj to pomeni v praksi. »Na tekmovanje smo se zelo pripravili. Bilo je sodelovanje vseh društev, zaposlenih v občini, občanov in občank. Komisija je videla to sodelovanje in nas nagradila z zlatim priznanjem za najlepši kraj in s posebnim priznanjem za park na temo vlaganja v zeleno, ki ni strošek ampak izziv. Turistična zveza Slovenije pa nas je razglasila za najlepši izletniški kraj.« nam je povedal Jaklin.

Zanimalo nas je tudi, kako ta priznanja vplivajo na razvoj kraja, občine. Jaklin pravi: »Priznanja so pozitivno vplivala na sodelovanje različnih akterjev v občini Velika Polana, ne glede na kakršnakoli prepričanja in pripadnosti. Vsi se trudimo, da je kraj urejen. Tudi vidim, da so ljudje začeli še bolj skrbno skrbeti za svoja okolja. To pa tudi pozitivno izkoriščamo za promocijske namene. Kajti, moram povedati, da tekmovanja v evropskem merilu ne ostanejo neopažena in jih  lahko koristiš kot ene vrste brand, znamko, pri promocijskih aktivnostih. To ni nek klub stotih krajev, to je ekskuzivni klub, v katerega ne more priti vsak.«

Svetovna prestolnica bujte repe

Leta 2013 so v Veliki Polani skuhali največ bujte repe (1089,5 kg, Društvo za šport, turizem razvoj in kulturo Slovenije), kar so uspeli vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov. Jaklin nam je o tem povedal sledeče: »Prav tako smo postavili obeležje bujti repi, ki se je zapisala v Guinnessovo knjigo rekordov. S tem smo na nek način postali svetovna prestolnica bujte repe, za kar želimo v prihodnje sprejeti ustrezne akte v občinskem svetu.«

Jaklin je še povedal, »naše aktivnosti smo prilagodili tudi na področju ravnanja z odpadki, sodelovanja različnih akterjev, planiranja različnih aktivnosti. Različne ljudi in različna društva iz določenih področjih povabimo na tematske razgovore, da najdemo rešitve, za katerimi potem vsi stojimo. Ne vidim,  da bi neka stvar bila v nekem kraju sprejeta, če ne bi vsi videli nek interes.«

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.11.2014 ob 11:57 Povej! gost

      Jaklin, daj povej že enkrat koliko delovnih mest je bilo iz vseh teh priznanj?! Koliko novih podjetij/investitorjev je občina zaradi tega uspela pripeljati?! Za koliko so se ljudljem povišali prihodki (ne tistim na občini!!!)?! Če je odgovor na vsa vprašanja negativen, kar seveda da je, so ta priznanja le plakete, ki visijo v parku Štorkelj in v županovi pisarni ter mu s tem verjetno še dodatno polnijo prevelik ego! Kdaj bodo Slovenci končno ugotovili, da se od rožic ne da živeti, razen, če nisi vrtnar :)

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.11.2014 ob 12:13 gost

      lepou za poglednoti, samo haska glij neka nekšoga velkoga. šenki opcinaš vejs, če pa te ne vejš pripelati turiste keri bi tou prišli glejdat pa kakšen dinar v vejsi njali. lekor tou župan san sebi spomenik postavla.

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.11.2014 ob 14:18 tim gost

      Povej! - če te to tak zanimle, se obrni na pravo osebo/ustanovo, nej pa ka pišeš po forumih.... Smešno se mi zdi, ka pričakuješ odgovor župana tukaj! To še deca iz osnovne šole znajo, ka so forumi tomi nej namenjeni ;) tak ka si presodi, v keri rang sodiš. Sicer pa so bile pred mesecem dni volitve in župan ni imel nobenega protikandidata. Ne vem, zakaj se te na forumih oglašajo ljudje, ki so proti županu in njegovemu početju. Kje se bili pa pred enim mesecem? Turizem v V. Polani pa se razvija, kar so potrdile tudi vse te plakete.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.11.2014 ob 14:27 ms gost

      Ka pa za grable,kvatre in rasje so pa nikaj še nej dobili ha,ha hoooooooooooooo

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.11.2014 ob 15:39 vinko megla gost

      Ja ms@ nej so še dobili za grable nikaj pa za rasoje tudi nej ker starij grablašof več nega tej mladi grablaši pa nevejo tou delati.Na vse edno so pa turistje v polani in tou turistični tej njuvi delavci ha ha.Ja rejsan san pa čul ka do meli zimske štrke pa žabe ka že ten štrkon gvant kvačkajo tej njuvi izletniki vidiš pa do dobili plaketo ali priznanje..Viš tu so pa pravi kmetje ka do vse meli ha ha more me od smeja razpčiti.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.11.2014 ob 17:23 krofaš gost

        @@@ Ge si Vinko že san te pogrejšal ge se nahajaš ?Kak si ovači nikaj novega ? Lepo se imej ---Krofaš

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.11.2014 ob 16:26 gost

      @tim, šerif (beri: župan) se hvalisa po spletnih portalih in ostalih medijih, zato je tudi primerno, da se mu tu postavijo vprašanja. Otroci pa ste njegovi....

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.11.2014 ob 17:31 jp gost

      Definitivno se strinjam s @Povej in obema "gostoma". @tim, ker si že omenil volitve, v občini Velika Polana je veliko uspešnih gospodarstvenikov in drugih uspešnih posameznikov, zakaj noben, ampak res noben ni kandidiral in zakaj niti en ni v kakšnem občinskem odboru? Če ti šerif slučajno daje drugačen odgovor, je pravi ta, da se ti ljudje nimajo časa ukvarjati z bedarijami in ljudmi, ki le-te delajo. Zdaj pa že nekaj mandatov imamo nesposoben občinski svet in nesposobne posameznike v odborih, katerim je očitno glavno, da v občini visijo rože iz stebrov ulične razsvetljave oz. rastejo iz košov za smeti :)

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.11.2014 ob 19:07 muškatlin gost

      Ža vrtnara bi mogel iti pa vzgajati rožice ,te bi bar što od občanov doubu delo od toga pa občani nemajo koristi

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.11.2014 ob 9:24 vinko megla gost

      Bog daj legenda @gospout krofaš jez san vredi znaš man dosta dela po njivaj. Vej pa tij si mi tudi nekan odišo se te nikaj nega viditi na glavno ka si še žijv pa zdrav ovak pa tej kmetje ka se fele delajo ha ajde vživli pa zdrav ostani legenda.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      16.11.2014 ob 11:42 gost

      občanom je važno ka se z g. polgamestzerom slikajo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.